Vodič za izradu slatkog stola kao iz bajke

Kad je riječ o proslavama, dekoracije zauzimaju visoko mjesto na ljestvici. Naravno, važno je također da ono što pripremamo bude ukusno kako bi naši gosti bili zadovoljni.

Stoga sam pripremila kratki vodič izrade slatkih stolova i primjer dva slatka stola koja sam radila: jedan romantičan za moje kumče 🙂

i drugi za proslavu rođendana za večernji ugođaj s božićnim lampicama.

Koji vama izgleda efektnije?

Meni su osobno oba draga i bajkovita. Kod takvih kreacija je važna uvijek emocija koju imate kad radite nešto za ljude do kojih vam je stalo.

I vi možete napraviti slatki stol u vašoj izvedbi i u bojama koje volite.

Kako bi vam cijeli postupak bio što jednostavniji na kraju članka sam pripremila teme koje vam mogu pomoći kod izrade slatkog stola.

No, krenimo redom…

 

Što je slatki stol?

O povijesti „slatkih stolova“ može se naći na talijanskim vjenčanjima i raznim svečanostima pod opisom Venecijanski stol. U pravilu to je švedski stol prepun skladno složenih slastica i bogato ukrašen. Može biti jedan stol ili nekoliko spojenih stolova kako bi raskošno uređeni dominirali prostorijom i nudili gostima mogućnost da kruže oko stolova i degustiraju slastice. Takav stol vuče korijene iz Sicilijanske tradicije Venetian Hour“odnosno Venecijanski sat koji je uobičajen tijekom talijanskih vjenčanja.

Za to vrijeme velik se izbor kolača, voća i kave poslužuje na velikom stolu. U većim ceremonijama takav stol je čak imao svoju zasebnu prostoriju koja je predstavljala mjesto za zasladiti se i nakratko „odmoriti“ od glavne zabave. Posluživali su se naravno talijanski tradicionalni kolači te razni voćni i kremasti. S vremenom se običaj proširio na čokoladne fontane s jagodama i umacima za kolače, ukusnih bombona i likera koji se poslužuju u malim čašicama.

Danas je i u našoj kulturi popularna slična verzija takvog stola i prepoznatljiva je pod nazivom Slatki stol ili Sweet table.

Takav stol ne samo da je dekorativan nego pojednostavljuje posluživanje slastica jer su servirane na jednom mjestu i pružaju gostima mogućnost da tijekom cijele zabave konzumiraju slatko po želji.

Osim toga, slatki stolovi su izrazito dekorativni i obično omiljeno mjesto za fotografiranje.

Danas postoje tvrtke koje se bave isključivo dekoracijom slatkih stolova, no uz malo truda, ideja i znanja vidjet ćete kako i sami možete pripremiti najslađi kutak na zabavi.

Moje dvije varijante slatkog stola

Osim slastica koje su poslužene na stolu i nekoliko godina razlike kad su rađeni, razlika između ova dva stola koja sam radila je jednostavna – dnevno i večernje izdanje.

Za zabavu preko dana lampice možete staviti, ali neće imati takav efekt. Radije se onda usredotočite na jednake oznake, natpise i labele o kojima ću pisati kasnije.

Dnevna varijanta slatkog stola

Prvi korak je pronaći stol odgovarajućih dimenzija i smjestiti ga u prostor. I za jedan i za drugi stol sam napravila popis kolača prije same izrade. To je bitan korak koji vam olakšava cijeli proces.

U potrazi za rozim stolnjakom, zaključila sam da će plahta igrati jednako dobru ulogu. Oprana, opeglana i dovoljno velika prekriva stol i odlična je podloga za til. Gledajte da stolnjak (u mom slučaju plahta) bude dovoljno dugačka, ali da se ne vuče po podu kako ne bi smetala.

Til sam nabavila u dućanu s tekstilom, s time da sam prethodno izmjerila stol koji ću ukrašavati i kupila til duplu mjeru od toga. Učvrstila sam ga ljepljivim čičkom koji s obje strane ima ljepilo. Dovoljno čvrsto drži, a ne morate raditi rupe šivanjem.

Nakon toga večer prije slijedi dekoracija bez slastica, odnosno raspored gdje će šta stajati. Naravno da drugi dan možete još napraviti korekciju, ali da bi dobili dojam najbolje je prvo napraviti raspored posuđa dok još slastice nisu na stolu.

Za pripremu slastica morate se organizirati i napraviti popis koje kolače trebate napraviti ranije da omekšaju (primjerice čupavci), a koji trebaju biti svježi za slatki stol.

U jednom trenu kuhinja je izgledala kao profesionalna slastičarnica i ja sam bila okružena kolačima. Nije loše, moram priznati. 🙂

Priprema kolača za slatki stol.

A ovako je izgledao stol večer prije u finalnoj probi.

Za kolače sam koristila plastične mini tanjuriće koje sam kupila u Metrou, jednako kao i čaše na stalku za gumene bombone. Natpis s imenom kao i pom-pom ukrasi su rađeni nekoliko dana ranije, a postupak izrade je objašnjen niže u ovom članku.

Na stolu se nalazi i kutija umotana u nadstolnjak kako bi stol imao visinu koja mu daje profesionalan potpis.

Drugi dan stol je dobio završni izgled i najvažnije od svega, slavljenica je bila zadovoljna. 🙂

Ukusna i dekorativna Mađarica je uz ovakav način posluživanja došla do izražaja, a za dodatni vizualni efekt kolače sam stavila u iste plastične tanjuriće i na metalni stalak za muffine.

Kad je stol za djecu, šampanjac nije poželjan na slatkom stolu, ali vi svejedno možete poslužiti plastične čaše za šampanjac s gumenim ili čokoladnim bombonima koji će oduševiti vaše najmanje. 🙂

Plastične čaše za šampanjac su također kupljene u Metrou. Stakleno zvono u kojem se nalaze muffini, tj. sami poklopac krasi narukvica od perla i cvijet od materijala.

Malo nakita dobro dođe za začiniti slatki stol. 🙂

Večernja varijanta slatkog stola

Ovaj stol rađen je prije nekoliko godina. Nisam planirala tad pisati članak o slatkom stolu pa ni fotografije nisu profesionalne, ali nadam se, dovoljno jasne da se stol vidi. 🙂

Slatki stol je romantičan sam po sebi, a ovoj “večernjoj varijanti” lampice daju posebnu čar. 

S obzirom da svijeće mogu biti izrazito opasne nemojte ih stavljati, nego posegnite za kutijama s božićnim ukrasima i izvadite led lampice za drvce.

Lampice učvrstite na stolnjak i preko njih stavite til, na taj način ćete dobiti svjetlosne efekte koji ne upadaju direktno u oči. Pripazite da lampice ne ostavljate bez nadzora ili nakon zabave, iz sigurnosnih mjera jednako kao što ne ostavljate božićno drvce da svijetli dok nitko nije kod kuće.

Na stolu je također centralno povišen dio na kojem se nalazi čokoladna torta. 

Povišen dio na stolu zapravo nije komplicirano za napraviti. Važno je samo da nađete čvrstu i stabilnu kutiju i lijepo ju “upakirate” u nadstolnjak. Učvstite nadstolnjak trakom i na vaš podest stavite zvono ili neku zanimljivu zdjelu s kolačima ili tortom.

Od ostalih slastica tu su muffini, sočni čupavci, desert u čaši (zapravo kuhana krema od vanilije s preljevom od šumskog voća i šlagom) i moje omiljene Jaffa lizalice. Recepti za ove slastice nalaze se u Prijedlog kolača za dekoraciju slatkog stola.

Jaffa lizalice su mi posebno draga dekoracija. Osim što su efektni, ukusan su slatkiš i ovako na štapiću s bijelom čokoladom super slatka dekoracija koja razveseli velike i male.

Ne morate potrošiti puno novaca na iste vaze koje nećete više koristiti, za tu prigodu vam mogu poslužiti i veće teglice od pekmeza ili Nutelle. Operite ih, ukrasite svilenom mašnom i postavite na slatki stol ili kao vaze na stolove gostiju. Kod postavljanja stola prigodne i ukrasne salvete su originalan potpis vašoj dekoraciji.

Jako puno ljudi me pitalo gdje sam nabavila ove roze naljepnice na stolu. Većinom se plaćaju i ima dosta onih s kojima je komplicirano raditi. Upravo zato me oduševilo kada sam otkrila stranicu Simone made it.

Tamo se nalaze preslatki ukrasni papiri koje trebate isprintati i zaljepiti.

Link na kojem možete pronaći besplatne roze predloške na prugice na kojima možete ispisati tekst po želji nalazi se u Osmislite sami topperse i omote za muffine.

Evo i korisnih tema koje vam mogu biti pomoć kod izrade vašeg slatkog stola:

  1. Planiranje i tema slatkog stola
  2. Stolnjak i dekoracije sa tilom
  3. Količina slastica za slatki stol i u čemu ih poslužiti
  4. Trodimenzionalnost slatkog stola
  5. Prijedlog kolača za dekoraciju slatkog stola
  6. Izradite pom-pom ukrase
  7. Osmislite sami topperse i omote za muffine
  8. Jaffa lizalice kao cake pops
  9. Deserti i bomboni u čaši
  10. Baloni i ostale dekoracije

Nadam se da vam je članak bio koristan i dao ideju za vaš slatki stol. Sherajte, pitajte što vas zanima i naravno, budite kreativni.  🙂

Pošalji ili podijeli na:
Ivana Berišić

Ivana Berišić, urednica i vlasnica portala Poduzetna.com. Autorica je svih intervjua na portalu i recepata u kategoriji Moji recepti-Ivana. Ako vam se ovaj članak ili recept svidio javite nam, sherajte i lajkajte nas. :) Hvala vam što nas čitate i pratite. Vaša Ivana

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.