Količina slastica za slatki stol i u čemu ih poslužiti

Potrebnu količinu kolača za vaše goste nemojte nikako mješati s količinom kolača koja vam je potrebna za slatki stol. Prvo na papiru napravite popis kolača koje želite na zabavi i količinu koju smatrate da je dovoljan za broj gostiju koje imate.

Zatim izračunajte koliko je to različitih vrsta kolača i ako imate samo dvije ili tri vrste, razmislite kako možete povećati broj slastica. Postoje jednostavne dekoracije koje ne morate peći- vašim gostima će biti pravo osvježenje, a vama dati šarolikost na vašem slatkom stolu. Primjer takvih dekoracija su i Jaffa lizalice.

U slučaju da ste ograničeni s prostorom i da je slatki stol manjih dimenzija, postavite kolače na slatki stol toliko da brojčano ima dovoljno da se svatko od gostiju posluži jednim ili dva kolačića, a ostale dopunjujete prema potrebi.

Što se konkretnog broja kolača tiče, pokušajte računati realno. Nije ista količina ako radite primjerice tiramisu ili sitne suhe kolačiće. Kremaste kolače možete računati veći komad po osobi, dok manjih sitnih kolačića računajte barem 3 po osobi. Netko će pojesti više, netko manje, poanta je da se ne dovedete u situaciju da jedne vrste nestane na početku večeri.

Torte se prema normativu računaju cca 120 gr voćne ili 100 gr čokoladne torte po odrasloj osobi, za djecu 80 gr po djetetu, odnosno prosječno 100 gr po osobi.

Također, uzmite u obzir što se još od hrane i pića poslužuje na zabavi i prema tome pokušajte procijeniti koliko kolača vam je potrebno.

    U kakvo posuđe složiti kolače i dekoracije?

Posuđe treba biti jednako, puno bolji efekt ćete postići prozirnim i skladnim posuđem. To ne znači da sve mora biti od istog materijala, ali gledajte da slatki stol postavljate smisleno i određenim linijama koje pratite. Primjerice sa svake strane jedan tanjur s kolačima, po sredini jednake čaše, po jedna vaza sa svake strane i slično.

Ako centralno stavljate tortu pod zvonom da se gosti sami mogu poslužiti, obavezno postavite male tanjuriće, žličice i ubruse.

Etažeri,  razne dekorativne teglice, zvono za tortu i kolače, „vaza“ ili stalci za cake pops – sve to će dati šarm vašem slatkom stolu. Ako stavljate nekoliko teglica gledajte da stavljate prozirno stakleno posuđe s kojim će sadržaj doći do izražaja. Zatvorene keramičke posude ne mame da posegnemo za kolačićima jer ni ne znamo što se nalazi u njima.

 

Pošalji ili podijeli na:
Ivana Berišić

Ivana Berišić, urednica i vlasnica portala Poduzetna.com. Autorica je svih intervjua na portalu i recepata u kategoriji Moji recepti-Ivana. Ako vam se ovaj članak ili recept svidio javite nam, sherajte i lajkajte nas. :) Hvala vam što nas čitate i pratite. Vaša Ivana

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.