Planiranje i tema slatkog stola

Please select a featured image for your post

Planiranje slatkog stola

Slatki stol nije spontano namješten stol na kojem su posloženi kolači. Stoga, uzmite olovku i papir te napravite popis svega što vam je potrebno. Kasnije, kad ćete se baviti dekoracijom, ovaj popis će vam biti od iznimne važnosti, zato gledajte da bude sve sistematično i na jednom mjestu napisano.

Evo nekih smjernica i pitanja na koja trebate odgovoriti prije nego krenete u realizaciju:

1.U kakvom prostoru se zabava odvija?

Koliko je moguće pratite vremensku prognozu. Ako je stol vani, razmislite odgovaraju li vremenski uvjeti postavljanju stola, a ako je stol unutra –odgovara li temperatura kolačima koje želite poslužiti?

2. Koje je idealno mjesto u prostoru prikladno za slatki stol?

Stol ne smije biti na samom prolazu da ne bi smetao gostima, treba biti dovoljno udaljen da nije na samom plesnom podiju ili centralnom djelu, a opet ne predaleko da je gostima izvan videokruga. Možda zvuči komplicirano, ali dolaskom u prostor vjerujem da ćete od prve dobiti dojam koji kutak je idealna za vaš slatki stol.

3. Koliko ljudi će biti na zabavi?

Broj slastica prilagodite ovisno o broju djece i odraslih. Nije poanta da količinski pretrpate stol nego da stavite dovoljan broj za početak da svatko isproba ponuđeno i a kolače i slastice osigurajte u dovoljnom broju i po potrebi tokom večeri nadopunjujte slatki stol.

4. Kakav stol odabrati?

Prilikom odabira stola gledajte prvenstveno da odgovara prostoru i da je dovoljno čvrst. Nemojte stavljati preveliki stol u mali prostor koji će smetati kretanju. Radije napravite manji, simpatičan slatki stol na koji možete staviti dio slastica i dio kolača u tom slučaju postavite na ostale stolove za kojima gosti sjede.

5. Koje kolače i dekoracije želite na stolu?

Napravite popis kolača i ukrasa koje želite staviti na stol. Ako imate veći broj sitnih kolača, možete ih servirati zajedno na jedan centralni tanjur, a ostale dekorativne pojedinačno istaknuti i složiti u linijama.

Tema slatkog stola

Dekoracija slatkog stola prije svega ovisi o vašoj mašti i što želite postići. Za kreativce je ovo najbolji dio postavljanja slatkog stola. Razmislite o ukrasima koje želite postaviti i što od toga možete izraditi sami, primjerice natpis, zastavice, balone i slično.

U pravilu slatki stol karakterizira visoka razina elegancije i ukrašenosti, ali nemojte da vas ponese dodavanje svega i svačega jer će se izgubiti profinjenost i stol će izgledati kao da ste na njega nabacali hrpu kolača i ukrasa. U tom slučaju će cijeli vaš trud oko aranžiranja pasti u vodu.

Kod samog izbora teme vodite se onime što je tema zabave. Ako je primjerice rođendan za malenu djevojčicu, rozi stol i rozi til će vjerojatno slavljenicu oduševiti, jednako tako za dječake možete koristiti teme popularnih crtića za dječake i likove kojima su oduševljeni.

Vi najbolje poznajte slavljenika pa ćete moći odgovoriti na tematsko pitanje jer daleko od toga da dječaci vole samo likove iz crtića i da samo male djevojčice vole roze, svjetleće slatke stoleve.

Zasigurno imate u svom krugu barem dvije prijateljice koje su dovoljno odrasle i dovoljno romantične da budu jednako oduševljene rozim tilom. 🙂

„Manje je više“ odlično opisuje profesionalan slatki stol. Neka bude uredno složen, s dovoljno slastica koje poput najsjajnijeg izloga dekorativno složene mame poglede i prstiće da posegnu za dekoracijama.

Pošalji ili podijeli na:
Ivana Berišić

Ivana Berišić, urednica i vlasnica portala Poduzetna.com. Autorica je svih intervjua na portalu i recepata u kategoriji Moji recepti-Ivana. Ako vam se ovaj članak ili recept svidio javite nam, sherajte i lajkajte nas. :) Hvala vam što nas čitate i pratite. Vaša Ivana

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.