Upoznajte Viktoriju Kostelac Brletić koja zajedno s korisnicima Centra za rehabilitaciju Zagreb stvara predivne unikatne predmete

Na primjerima poput Viktorijnog najbolje vidimo zašto i kako smo jedni drugima potrebni. Tek kada se spoje različiti talenti koje svatko od nas ima i tek kada brinemo jedni o drugima može nastati čarolija.

Viktorija Kostelac Brletić-dipl.tekst.dizajner rođena je 9.2.1974. godine u Novom Sadu. U razgovoru kroz smijeh kaže: „Bio je to prijevremeni porod, umjesto u Zagreba prvo sam ugledala ljepotu Novog sada.“ 🙂

Djetinjstvo  je provela u Zagrebu gdje je završila osnovnu, srednju školu i završila studiji dizajna na Tekstilno tehnološkom fakultetu. Znakovito mjesto u fazi edukacije imao je profesor Svećnjak koji joj je dao korisne savjete i među prvima prepoznao  i poticao talenta crtanja kojeg Viktorija ima. Taj talent crtanja Viktorija je željela usmjeriti u zajedničko stvaranje i realizirala svoje neke ideje s korisnicima Centra za rehabilitaciju Zagreb.

Ideja socijalnog poduzetništva ima za cilj uključiti korisnike u sve procese rada čime se razvijaju njihovi talenti i omogućuje im se da vlastitim sposobnostima osiguraju izvor prihoda.

Svoje mjesto na tržištu potražili su prezentiranjem unikatnih uporabnih predmeta poput prekrivača, dekorativnih jastuka, posteljine, lampi, keramičkih ukrasa i zdjela nastali u zajedničkom radu i s puno ljubavi.

Uz dizajnericu Viktoriju Kostelac Brletić idejni inicijator i realizator ovog koncepta je i Blanka Stančić Puhak, magistra umjetnosti i likovna terapeutkinja.

O cijeloj ideji i ovogodišnjem predstavljanju na Ambienti razgovarali smo s Viktorijom u želji da otkrijemo odakle je sama ideja potekla.

Viktorija odakle dolazi vaša ljubav prema dizajniranju tekstila?

Od uvijek sam znala da ću se baviti dizajnom tekstila. Sjećam se kao mala hodala sam sa kistom i bojama. Prve haljine za bebe sam sama kreira ili sam postojeće kreacije oblikovala u neke nove mijenjajući postojeće oblike. Boje su mi u krvi, to je nešto što dobijete kao dar i naprosto imate potrebu taj dar dijeliti drugima. Kada dizajniram neki novi predmet bilo da se radi o prekrivaču, torbi, lampi jastučnici daje svaki atom sebe.

To su trenuci u kojima nestaju svi problemi, moje strepnje ili strahovi. To su trenuci čiste ljubavi u kojima dajem najbolji dio sebe. Ponekad mi se čini da je stvaralaštvo neka vrsta bijega od stvarnog svijeta koji je ponekad nerazuman, sebičan i grub.

U umjetnosti nema mjesta za ništa drugo osim bezuvjetnog davanja što nije ništa drugo osim ljubavi.

Što vi mislite koliko dizajnirani tekstil možemo vezati uz aktualne trendove i da li je nužno pratiti iste?

Ne bezuvjetno, kada se osvrnemo u prošlost naši preci su dizajnirali tekstil u skladu s vremenom i mogućnostima. Zamislite kuhinjska krpa koja je nosila poruku „Kuharice manje zbori da ti ručak ne zagori“ dana je zamijenjen nekim novim oblikom dizajniranja u kojem će na prekrivaču pisati „slijedi svoje srce“.

I danas imate pojedinaca koji vole etno motive neovisno o modernim trendovima dizajniranja. Važno je da svaki pojedinac prostor u kojem živi učinim toplom oazom mira i blagostanja. Dizajnirani tekstil su sitnice koje život čine ljepšim.

Kako ste došli na ideju da plasirate proizvode na ovogodišnjoj ambijenti?

Centar za rehabilitaciju Zagreb sa sjedištem u Orlovcu gdje radim dugi niz godina nikada nije imao priliku vidjeti što osobe s intelektualnim poteškoćama mogu. Bilo da se radi o dizajniranom tekstilu, keramici ili drvetu postojala je želja i potreba učiniti nešto novo i korisno. Srećom, isti entuzijazam su imali kolegica Blanka Stančić Puhak i Hrvoje Pogorelec te uz podršku ravnateljice Stipčić i voditeljice Čurila idejna misao je dovedena do finalnog produkta. Naši korisnici su imali prvi puta priliku predstaviti sebe i svoje crteže kojima sam dodala dizajnirani stih. Na Ambienti u paviljonu 8 mogu se vidjeti neki od radova.

Znate, u životu je divno kada znate da ste poduzeli nešto za drugoga, poduzetništvu koje je usmjereno prema dobrobiti ljudi koji imaju poteškoće  je poduzetništvo sa srcem. To ima neprocjenjivu vrijednost jer sve ono što je vidljivo srcem ostaje vječno.

Pošalji ili podijeli na:

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.