Dr.med. Sanja Boras spec. ginekologije – medicina kao životni poziv

Većina onih koji odabiru medicinu za svoju profesiju, ističu kako je medicina zapravo životni poziv jer pored znanja i stručnog usavršavanja postoji ljubav prema ovom pozivu koju pojedinci trebaju imati ako se žele baviti ovim zanimanjem.

Školovanje u području medicine specifično u tom smislu što praksa čini sastavni dio nastave i njoj se posvećuje posebna pažnja. Budući da se ona mahom obavlja u određenim medicinskim službama i ustanovama, upravo tada se, ponekad događa da se studenti predomisle ili da odustanu od nastavka školovanja.

Dr.med. Sanja Boras spec. ginekologije i opstetricije je jedna od onih koja je od početka znala da je ovo profesija u kojoj se želi usavršavati. Doktorica koju pacijenti vole upravo zbog visoke razine stručnosti i profesionalnosti, ali i nesebičnog darivanja.

Izrazito toplim ljudskim pristupom doktorica Boras će dati sve od sebe da pregled i daljnji posjeti ordinaciji budu ugodni i opušteni.

Upravo to je većina pacijenata istaknula kao jednu od najvažnijih karakteristika prilikom odabira liječnika.

Razgovarali smo s doktoricom Sanjom Boras koja je davnih dana shvatila kako je medicina i to smjer ginekologije njezin životni poziv.

Intervju
Gospođo Boras, za početak bi bilo najbolje da nam vi sami kažete nešto o sebi upoznate nas s vašim dosadašnjim radnim iskustvom.

Zovem se Sanja Boras. Rođena sam u Zagrebu gdje sam i diplomirala na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u prvoj generaciji šestogodišnjega studija 1996. godine.

Neposredno nakon staža i početak svoje specijalizacije započinjem s radom u Općoj bolnici Vinkovci. Specijalizaciju iz ginekologije i porodništva najvećim dijelom provodim u Klinici za ženske bolesti i porode, KBC – Zagreb, Petrova gdje i polažem specijalistički ispit s odličnim uspjehom 2004 godine. Od specijalizacije do danas se neprestano educiram i usavršavam.

Uže područje interesa mi je prenatalna dijagnostika i uporaba 3D/4D ultrazvuka u fetalnoj medicini.

Radno iskustvo stječem radom u Poliklinici Harni, Medicinskom centru Kuna & Perić, Poliklinici Nola i u Domu zdravlja Zagreb – Zapad.

02. svibnja 2019. godine, a nakon dugogodišnjeg rada s brojnim pacijenticama odlučujem se započeti sa samostalnim radom u vlastitoj Privatnoj ginekološkoj specijalističkoj ordinaciji na Marulićevom trgu br. 15 u Zagrebu.

Vratimo se nakratko na početak vaše karijere. Zbog čega ste odlučili studirati medicinu?

Rođena sam u liječničkoj obitelji, tako da se u kući uvijek pričalo o medicinskim temama. Naime, moj djed je bio doktor medicine, a majka specijalist internist i nefrolog, koja je čitav radni vijek provela na klinici i posvetila se liječenju i pomaganju teškim bolesnicima.

Od njih sam uvidjela kako je lijepo i plemenito pomagati drugima svojim znanjima i iskustvima, pa je odabir studija medicine bio logičan izbor. U tom izboru nisam nikad požalila. Da moram ponovo odabrati, odabrala bih isto.

Koji razlozi su prevagnuli da kao specijalizaciju odaberete ginekologiju?

Mislim da je to bila sudbina. Još na prvoj godini anatomije me je kao organ najviše fascinirala maternica. Predavanja iz ginekologije su bila na petoj godini, a tada smo imali i vježbe na klinici gdje sam u rađaonici prvi put prisustvovala porodu.

Dolazak novog bića na svijet me toliko fasciniralo da sam se čak i rasplakala od prožetih emocija. To je bio trenutak kada sam definitivno odlučila da je moj izbor ginekologija. I danas mislim da nema ništa savršenije i divnije u našim životima od rađanja djeteta.

Sudjelujete li u vođenju trudnoće i pomoći ženama da lakše i sigurnije dođu do ovakvog predivnog ishoda je nezamjenjiv osjećaj. To je, mogu reći, pravi blagoslov.

Koje bi edukacije i interese dodali mimo stručnog završenog obrazovanja?

Osim klasičnih ginekoloških, istaknula bih vam edukaciju iz medicinske akupunkture, koja je proširila moje vidike i dala jedan novi paralelni holistički pristup. Ispit iz medicinske akupunkture polažem 2010. godine kod Hrvatskog društva za akupunkturu pri Hrvatskom liječničkom zboru.

Posljednjih nekoliko godina pohađala sam i brojne edukacije iz “anti age”, regenerativne medicine koja mi je otvorila nova područja interesa.

Edukacije koje bih još spomenula su: Kolposkopski tečaj u organizaciji Hrvatskog društva za kolposkopiju i bolesti vrata maternice, tečaj 3D/4D UZV-a (Pro-Vision škola napredne ultrazvučne tehnologije – UZV pregled u 2 tromjesečju trudnoće – Ultrazvučno društvo Ljubljana). 2007. godine u Londonu sam dobila certifikat (The Fetal Medicine Foundation – Ultrasound examination at 11-13+6 weeks, ultrasound examination at 18-23 weeks, ultrasound examination in Fetal Cardiology, cervical asesment in pregnancy, Uterine and Fetal Doppler). Završavam i tečaj fetalne ehokardiografije Dječje bolnice Srebrnjak (u suradnji s UKC Ljubljana Pediatrična klinika, Centar za fetalno kardiologiji).

Redovito sudjelujem na stručnim skupovima iz područja ginekologije i porodništva u zemlji i inozemstvu. Tako redovito odlazim na World Congress in Fetal Medicine-FMF radi dodatnih edukacije. Stalno pratim UZV dijagnostiku (2D/3D/4D) te ginekološku endokrinologiju i menopauzalnu medicinu.

Pacijenti prije svega žele da im je doktor stručan, ali je od iznimne važnosti i kvalitetan odnos s pacijentom. Što je po vašem iskustvu potrebno da bi pacijent bio zadovoljan odabranim liječnikom?

Povjerenje i stručnost je nešto što se godinama gradi, a to su moji pacijenti i prepoznali. Svojim pacijenticama dajem mogućnost da mi se uvijek mogu obratiti, dobiti odgovore i rješenje problema koja ih muče. Pacijentice znaju da mogu na mene uvijek računati.

Da bi pacijenti bili zadovoljni moraju znati da ste za njih tu u onom trenutku kada imaju problem i omogućiti im hitan pregled i liječenje. Moja majka kaže: “Čovjeku treba pomoći kada mu je pomoć potrebna, a ne kada je tebi zgodno”, pa se ja vodim za ovom mišlju.

Nekoliko godina zaredom ponijeli ste titulu najdoktora prema mišljenju pacijenta. Koja je tajna vašeg uspjeha?

Mislim da ljudi osjete kada radite svoj posao s ljubavlju i srcem. Da ih slušate, primjećujete, pamtite, odvojite vremena za njihov problem i razgovor s njima baš onoliko koliko im treba, odgovorite na svako njihovo pitanje. Problemima se posvetite kao da su vaši vlastiti. Sve ovo zajedno je mislim ključ za uspjeh.

S obzirom na to da su ginekološki pregledi dosta intimni, rade li žene razliku između muškaraca i žena liječnica ili je stručnost ipak najvažnija?

Stručnost je ipak najvažnija. Potrebno je naći osobu od povjerenja, uz koju se osjećate ugodno i sigurno. Mislim da spol u ovom slučaju potpuno nebitan.

Postoje li neka pitanja koja je ženama neugodno postaviti direktno na pregledu pa se radije odlučuju pismenim ili telefonskim putem i koja su to pitanja?

Kod privatnog ginekologa je glavna prednost vrijeme za razgovor kojeg možete odvojiti za svakog pacijenta. U tom razgovoru se pacijentice vrlo lako opuste, te meni nije problem postaviti pitanja koja ih i muče, a i dobiti odgovor na njih.

Dobijem puno pitanja putem e-maila ili Facebooka na koja odgovaram, a o najčešćim pitanjima i nepoznanicama pišem u blogu na svojim web stranicama www.ginekologija-boras.hr

Možete li nam reći iz vašeg iskustva, kakav je danas odnos mladih prema spolnosti? Postoji li neki trend da se danas djevojke ranije odlučuju na spolne odnose?

O ovoj temi postoji i dosta istraživanja. Ne mislim da ima neke značajnije promjene u ovom u odnosu na prije, osim što su mladi danas znatnije otvoreniji, te bez problema govore o ovome.

Smatrate li da bi u osnovne škole trebalo uvesti predmet koji bi mlade educirao o posljedicama preranog stupanja u odnose i mogućim posljedicama?

U osnovnoj školi postoje edukacije o ovim temama, npr. o tome uči biologija. Edukacija je svakako prvi i najvažniji faktor u sprječavanju neželjenih posljedica.

Edukaciju je potrebno provoditi od strane struke, nastavnika i roditelja koji imaju važnu ulogu u procesu odrastanja.

Koliko žene iznad 50 godina brinu o redovnim pregledima?

Dio žena je jako educiran, vodi brigu o sebi i svom zdravlju, prehrani, redovitom vježbanju, pune su život i ispunjene su.

Na žalost, ima i onih koji zbog svakidašnjih životnih problema zanemaruju svoje zdravlje, a i nisu educirane. Nastojim i toj populaciji približiti sve informacije putem svog bloga na www.ginekologija-boras.hr ili Facebook stranice.

U vašem bogatom radnom iskustvu imate iskustvo rada u privatnim poliklinikama i u javnom zdravstvu. Koje su temeljne razlike i prednosti?

Najveća razlika između javnog zdravstva i privatnih poliklinika je u vremenu koje se može posvetiti pacijentima i u broju pacijenata.

Liječnici su svugdje isti, svoj posao žele obavljati stručno, ali javno zdravstvo je preopterećeno brojem pacijenata, pa doktori u javnom zdravstvu ne mogu svakom pacijentu posvetiti onoliko vremena koliko je potrebno i koliko bi željeli.

Medicinski fakultet u nas je odličan studiji i pruža odličnu naobrazbu, tako da su naši liječnici svuda traženi i cijenjeni. Danas imamo na žalost puno odličnih liječnika i medicinskih sestara koji u potrazi za boljim životom odlaze iz Hrvatske. Sustav u javnom zdravstvu, najvećim dijelom opstaje zahvaljujući požrtvovnošću i nesebičnim radom liječnika i medicinskih sestara.

U privatnom sektoru niste ograničeni vremenom pregleda tako da su tu i liječnik i pacijent zadovoljniji, a i nađete vremena za dodatne edukacije i proučavanje stručnih radova u području koje vas zanima.

Svoju karijeru ste odlučili nastaviti u privatnom poduzetništvu otvorivši vlastitu privatnu ordinaciju u centru Zagreba. Kakvo je vaše dosadašnje poduzetničko iskustvo?

Otvaranje vlastite ordinacije je nakon iskustva u javnom i privatnom sektoru bio prirodan slijed. Skupila sam najbolje principe, znanje i iskustvo iz oba sektora i složila to u svoju priču.

Iskustva su za sada odlična, prije svega se mogu bolje posvetiti svakoj pacijentici, a i organizirati liječenja na način na koji mislim da je najbolji, dakle i dati bolje rezultate liječenja što mi je najbitnije.

Naravno da poduzetništvo nosi i svoje rizike, ali i sreća prati hrabre. Kako sam već dugo ginekolog, dosta sadašnjih pacijentica su bile moje pacijentice i prije, a dolaze i po preporuci svojih prijateljica. Sretna sam u svom poslu.

Koji trenutci u vašem poslu vam mogu izmamiti osmijeh na lice?

Predivni trenutci su kada sretnem svoje pacijentice koje mi pokazuju svoju djecu koja nisu više tako mala. Ili mi poslije poroda šalju slike svojih beba. Kada mi kažu da sam ja prvi put vidjela tu djecu dok su bile male točkice, i da su zahvaljujući meni sigurno došli na svijet.

To mi je tako predivan osjećaj, ispuni me tako pozitivna energija, da mi ovi trenutci izmame osmijeh na licu, ispune srce srećom.

Recite nam nešto više o viziji vaše ordinacije? Po čemu se želite istaknuti?

Svakoj svojoj pacijentici pristupamo s najvišom razinom profesionalnosti, sigurnim provjerenim metodama i holističkim pristupom liječenju.

Uz poštivanje, osobnom pažnjom želimo biti pouzdan i siguran partner na kojeg se može uvijek slobodno osloniti sa svojim ginekološkim i drugim problemima. Svojim pacijenticama želimo ponuditi najmoderniji i najsigurniji način i metode rješavanja problema i sprječavanja bilo kakvih komplikacija.

Koje je za vas vaše dosadašnje najveće životno postignuće?

Moje najveće životno postignuće i životna sreća je moj sin. Sada je već devetnaestogodišnjak i student, moj ponos i ljubav do neba.

Kakvi su vaši poslovni planovi za budućnost?

U mom poslu je prirodno da se stalno educiram, pratim svjetske novitete i istraživanja. Svojim pacijenticama želim pružiti ono što se u svijetu nudi u najmodernijim klinikama, provjerenim metodama koje vode do nepogrešivog rješavanja problema. Svoju ordinaciju želim kontinuirano unaprjeđivati kako bih ponudila uslugu sa svim zadnjim svjetskim trendovima.

Tako se, na primjer, u svijetu puno rade „anti age“ tretmani koji poboljšavaju kvalitetu života žena. U svojoj ponudi usluga već imam nešto oko toga. Veseli mi istraživati i uvoditi takve nove stvari.

Recite nam za kraj razgovora kako provodite vrijeme izvan posla, kakvi su vaši interesi i obaveze?

Slobodne vrijeme provodim u šetnji prirodom, odlaskom u kazalište, čitanjem knjiga. Veselim se i lijepim putovanjima.

Što vas raduje u životu?

Radujem se svakom novom danu i novom izazovu. Sretna sam i zahvalna na putu gdje se danas nalazim.

Doktorice Boras, za kraj razgovora, koji savjet bi vi dali svima onima koji razmišljaju da se odvaže na pokretanje vlastitog posla?

Kada se radi ono što se voli, ništa nije teško. To osjete partneri i klijenti, te se cijeli svemir pokrene u vašu korist.

Vjerujte u sebe, to je najbitnije. Postavite ciljeve, ne posustajte u njihovom izvršavanju i sve je moguće.

Pošalji ili podijeli na:

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.