Pasirana rajčica

Znate li što je likopen?

To je vrlo djelotvoran antioksidans (izvrsno sredstvo u borbi protiv slobodnih radikala) kojeg rajčica sadržava u izobilju. Ipak, povoljan učinak na organizam, smanjenje stresa, usporavanje starenja i zaštitna uloga kod velikog broja ozbiljnih bolesti ostvaruje se samo ako je likopen prisutan u dovoljnim količinama, a uobičajena prehrana teško može zadovoljiti taj kriterij.

Likopen se ne otapa u vodi. Otapa se u ulju i upravo to je ono što većina ljudi ne zna pa najveća količina likopena prođe kroz probavni trakt bez da se pravilno apsorbira.

Velik broj znanstvenih istraživanja govori u prilog konzumaciji ovog biljnog pigmenta. No, ne sadrži svo crveno voće i povrće ovaj antioksidans. Lubenica, crveni grejp, mrkva, crvena paprika i papaja sadrži ovaj važan sastojak, ali se ne mogu pohvaliti tako visokim udjelom likopena, kao rajčica.

Većina povrća kuhanjem gubi na svojoj vrijednosti. Svježa rajčica između ostalog sadrži vitamine C, E i beta-karoten, a od minerala vrijedi spomenuti kalij i mangan. Prilikom kuhanja rajčice, smanjuje se razina vitamina, ali upravo kuhanjem rajčice raste razina likopena, čime je antioksidativna aktivnost za organizam znatno poželjnija.

Znanstvenici govore kako se likopen bolje apsorbira iz proizvoda dobivenih kuhanjem rajčice, primjerice kroz sok od rajčice, kečap i umake.

Jednom kad uočite ljekovita svojstva rajčice, shvatit ćete da je to namirnica vrlo bogata raznovrsnim nutrijentima, koja se može pripremiti na mnogo načina i zbog toga je neizostavan dio zdrave prehrane.

Vratimo se sad na pitanje koje je trebalo biti postavljeno na samom početku, kako vi kuhate rajčicu?

Činjenica je da mladima danas kuhanje rajčice spada pod poslove koji se rade na selu i većina ne razmišlja da bi se jednom mogla i sama upustiti u pripremu ovakvog načina čuvanja rajčice.

Uz dužno poštovanje pasiranoj rajčici iz trgovine, kod nas u obitelji se ona jednostavno ne kupuje jer od kad znam za sebe koristimo ovu domaću za umake, juhe, pizzu.. čak i za čašu osvježavajućeg napitka upotrebljavamo domaću kuhanu rajčicu bez konzervansa. Osim što je okusom neusporediva, znamo da ne sadrži konzervanse i nepotrebne dodatke.

To vam ne govorim da se pohvalim tom činjenicom nego da vidite kako je uz malo truda to bogatstvo okusa dostupno svima. Uz jednostavan recept koji iziskuje samo dobru organizaciju i jedan dan vašeg rada, imat ćete zalihe kuhane rajčice za naredne mjesece. Sasvim dobra računica uloženog i dobivenog, zar ne?

Naglasila sam dobru organizaciju jer trebate unaprijed pripremiti čiste boce, pasirku za rajčicu, osigurati dovoljno velik lonac i ako nemate domaću, na obližnjoj tržnici nabaviti rajčicu. S kupovnom plastičnog izgleda nemojte pokušavati kuhanje.

Posudu za pasiranje možete kupiti starinsku drvenu ili moderniju plastičnu verziju.
Obično se kuhanje rajčice radi na otvorenom, pa to hoćete li pripremati u vlastitom stanu na pećnici ili ćete u dogovoru s prijateljima koji imaju prostora u dvorištu na pripremljenoj vatri, prepuštam vama.

Ovo je najosnovniji recept moje bake kojeg možete vi oplemeniti nekim svojim idejama ili možete raditi po nečijem receptu. Princip je uglavnom sličan. Nije potrebno pisati recept s količinama jer isključivo o vama ovisi hoćete li kuhati 10 kg ili 100 kg rajčice. Trebate prilagoditi vrijeme kuhanja i količinu soli i šećera.

Kuhanje rajčice

 • Rajčice najprije operite i uklonite oštećene dijelove te ih narežite na približno jednake četvrtine.
 • Stavite ih u veliki lonac u kojeg ste dodali svežanj peršina, 2-3 paprike i sol (ovisno o količini rajčice koju kuhate pazite da ne pretjerate s količinom soli, radije na kraju kuhanja po potrebi dodajte još žlicu soli).

 • Rajčicu kuhajte otklopljenu uz povremeno miješanje da se ne zalijepi za dno i pazite da vatra bude umjerena, nikako prejaka jer će rajčica naglo prekipjeti. Također, s vremenom će puštati svoj vlastiti sok pa nikako nemojte dodavati vode.
 • Duljina kuhanja ovisi o količini rajčice i jačini vatre. Pravilo je da se kuha dok se opne počnu odvajati i savijati, a tekućina u kojoj je rajčica više nije prozirna.
 • Kroz posudu za pasiranje potrebno je protisnuti ukuhani sadržaj kako bi odvojili sjemenke i kožice rajčice koje nisu za upotrebu. Na ovom koraku se zadržite koliko je potrebno kako bi što bolje ispasirali rajčicu. Trebaju vam ostati samo sjemenke i kožica, sve drugo mora biti protisnuto u rajčicu koju ćete dalje kuhati. Taj propasirani dio i dulje kuhanje daje gustoću.
 • Nakon odvajanja, dobiveni sadržaj vratite u čisti lonac jer ćete u suprotnom ako dodate u neoprani lonac učiniti da zalijepljeni sadržaj počne gorjeti što će upropastiti cijelu kuhanu rajčicu.
 • Nastavite kuhati rajčicu na laganoj vatri dok pjena ne postane crvena.
 • Na kraju kuhanja dodajte još malo soli i otprilike jednu jušnu žlicu šećera (nepisano pravilo je da na 10 kg rajčice ide 1 jušna žlica šećera, no to svakako ovisi o vašem ukusu. Šećer će smanjiti kiselost rajčice i dati joj blagi okus).

 

Priprema boca za punjenje

 • Boce koje ste unaprijed oprali s četkom za pranje boca, sada stavite u ugrijanu pećnicu na 150°C oko 10 minuta ili na 100°C pola sata. Poklopce također stavite u pećnicu, ali ih stavite na kraće kako se ne bi otopila gumica s unutrašnje strane.
 • Ocijedite staklenke kako bi isparila eventualna preostala tekućina.
 • Iz pećnice vadite po jednu ili dvije boce kako bi u ugrijane boce sipali vruću pasiranu rajčicu.
 • Kod punjenja pazite da se ne opečete jer su boce koje punite vruće.
 • Ovaj dio obavezno morate napraviti zbog sterilizacije što je izrazito važno jer pripremate rajčicu koja će se konzumirati kroz naredne mjesece i na ovaj način se uništavaju bakterije i klice koje mogu uzrokovati kvarenje.
 • Također, obratite pažnju i na rubove boca koje je potrebno obrisati kako bi se čepovi pravilno zatvorili i kako ne bi potencijalni ostaci bili idealno tlo za razvoj plijesni.
 • U manju posudicu ili čašu stavite alkohol i čepove prije zatvaranja boce, uronite u alkohol i vrh boce prebrišite krpicom natopljenom u alkohol.
 • Pripremite čvrstu posudu dovoljno veliku u koju ćete slagati boce.
 • Prije slaganja boca posudu obložite dekom kako bi vruće boce slagali u deku te ih također prekrijte debelom dekom na kraju i pustite da se postupno hlade.
 • Drugi dan boce premjestite u podrum ili na suho mjesto zaštićeno od izravne sunčeve svjetlosti.
 • Trajnost ovako pripremljene rajčice može biti i do godinu dana no jednom otvorenu bocu trebate potrošiti kroz narednih nekoliko dana jer ne sadrži konzervans i brzo će se pokvariti.

Rajčicu iz boce možete koristiti za pripremu raznih umaka, juha i variva. Nezaobilazan je sastojak za ukusni bolonjez i lazanje te kao pologa i dodatni umak za pizzu u kojeg ste umiješali malo origana.

No, ovako pripremljenu rajčicu možete koristiti i samostalno kao ukusni napitak za zdravlje kojeg možete u blenderu obogatiti svježom nasjeckanom mrkvom, stabljikom celera i žličicom soka od limuna.

Razne internacionalne kuhinje svoja ukusna jela temelje na pasiranoj rajčici, stoga mogućnosti za upotrebu imate mnogo. Nakon što ste skuhali i pravilno „uskladištili“ pasiranu rajčicu, najveći dio posla ste napravili i na vama je sad samo da istražujete mogućnosti novih recepata i da uživate u okusu ovog čarobnog napitka.

Pošalji ili podijeli na:
Ivana Berišić

Ivana Berišić, urednica i vlasnica portala Poduzetna.com. Autorica je svih intervjua na portalu i recepata u kategoriji Moji recepti-Ivana. Ako vam se ovaj članak ili recept svidio javite nam, sherajte i lajkajte nas. :) Hvala vam što nas čitate i pratite. Vaša Ivana

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.