Juha od kopra

Kopar je poznat kao ljekovita biljka koja ima karakteristično igličasto, gusto raspoređeno lišće i žute cvjetove. Ako se kopar stalno sadi, dostupan je u svim godišnjim dobima. Kopar možete uzgajati i u kući, pod uvjetom da se biljka nalazi na prozoru izloženom suncu. U starom Rimu i Grčkoj kopar se smatrao znakom bogatstva i biljkom koja liječi, a njegova ljekovita svojstva ostala su popularna do dan danas. Najbolje je kopar koristiti dok je svjež jer je njegova aroma znatno izraženija.

Koristi se također kao začin u kuhinjama širom svijeta, jer sa svojom aromom obogaćuje mnoga internacionalna jela. Možete ga koristiti u salatama, raznim biljnim pripravcima, juhama, tinkturama, čajevma, kao sastojak pri kiseljenju krastavaca i drugog povrća, kao dekoracija jela, u kruhu i raznim umacima. Zagrijavanjem gubi aromu pa se preporučuje kopar stavljati pred kraj kuhanja ili koristiti u hladnim i nekuhanim jelima.

Sastojci

  • mast
  • brašno
  • 1 vezica nasjeckanog kopra
  • sol, papar, vegeta
  • 2 dcl vrhnja

Priprema

Na masti s brašnom napravite zapršku i dodajte 1 vezicu nasjeckanog kopra. Kratko promiješajte, zalijte vodom, dodajte sol, papar i vegetu. Promiješajte sve skupa i kratko prokuhajte na laganoj vatri.

Prema želji možete poslužiti s preprženim kockicama starog kruha ili ukuhati noklice. Juhu poslužite sa svježim vrhnjem.

Ukoliko nemate dostupan svježi kopar, juhu možete napraviti i sa sušenim koprom.

Pošalji ili podijeli na:
Ivana Berišić

Ivana Berišić, urednica i vlasnica portala Poduzetna.com. Autorica je svih intervjua na portalu i recepata u kategoriji Moji recepti-Ivana. Ako vam se ovaj članak ili recept svidio javite nam, sherajte i lajkajte nas. :) Hvala vam što nas čitate i pratite. Vaša Ivana

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.