Ljekoviti ljupčac – popularnog naziva “biljka vegeta” za ukusnija jela i vedriji prostor

Začinsko bilje u kućanstvima najčešće dolazi u sušenim i prerađenim oblicima. Međutim, vrlo često zaboravljamo da te iste biljke sa svojim kulinarskim i ljekovitim potencijalom možemo imati kod kuće uzgojene u vrtu ili teglicama te da mogu biti začin vašim jelima ubran netom prije spremanja jela.

Svježi začini puni mirisa i okusa daju izvrsnu aromu hrani i postoji mnogo načina na koje sami kod kuće možete očuvati njihova svojstva.

Ovisno o tome o kojim začinima se radi odaberite najprikladniji jer će neki začini najviše arome sačuvati sušenjem, dok je za neke zamrzavanje bolji izbor.

Poznati začini koji se najčešće koriste u našim krajevima su peršin, vlasac, origano, bosiljak, kopar, kadulja, ružmarin, mažuran, timijan, metvica, kadulja i mnogi drugi, no ako još niste, vrijeme je da upoznate ljekoviti ljupčac (lat. Levisticum officinale).

U narodu se popularno naziva biljka vegeta te ga možete pronaći pod nazivima selen, jubček, maggi, miloduh, luštrek, lustik. Ljekovita je trajnica listova sjajne zelene ili žuto zelene boje.

Popularan naziv “biljka vegeta” ili “biljka Maggi” (od njemačkog Maggikraut) dobila je jer hrani daje intenzivan miris upravo po ovim poznatim začinima. Okus ove biljke je pikantno-slatkast te blago podsjeća na celer.

Kod dodavanja jelima nemojte pretjerivati s količinom jer vrlo brzo postane dominantna i jelu promjeni okus. Možete ju koristiti kao začin u juhama, umacima, salatama, kao dodatak povrću te začin u jelima od mesa i ribe.

Kao brzi obrok možete pripremiti i omlet na način da sitno nasjeckajte lišće ljupčaca, po želji dodate slaninu, umiješajte sve u istučena jaja, posolite i ispečete na ulju.

Biljka vegeta voli zemlju koja zadržava vlagu i možete ju posaditi u teglicu ili u vrtu tako da stavite sjemenke u malu rupu dubine nekoliko centimetara. Najbolji period za sadnju je od veljače do svibnja, a uspješno se sije tijekom kolovoza ili rujna. Premještanje sadnice iz posude u vrt možete učiniti nakon mjesec dana od sadnje. Teško se bori s korovom, pa ovu biljku morate redovito plijeviti. U ljeti biljku obrežite 1 do dva puta kako bi se na mogli pojaviti novi listovi.

Ljekoviti ljupčac poznat je u medicini i u kozmetici zbog niza ljekovitih svojstava, međutim trudnice ne smiju uzimati ljupčac u bilo kojem obliku, kao ni osobe koje imaju visoku tjelesnu temperaturu.

Većinom na tržnicama i u rasadnicima možete ovu biljku kupiti u teglici te kod kuće nastaviti brinuti da ima dovoljno svjetla i da ju redovno zalijevate.

Ukoliko nemate dostupan vrt gdje možete zasaditi ovu biljku, možete ju držati i na terasi ili balkonu jer dulje traje u otvorenim nego zatvorenim prostorima. Ipak uz dovoljno svjetla, može uspjeti i u kuhinji.

Osim što je začin koji će svojom aromom obogatiti svako jelo u koje dodate ovu „prirodnu vegetu“, još jedan od razloga zbog kojeg ćete se s veseljem brinuti o vašoj kućnoj biljci je taj što će estetski svaka kuhinja ili terasa izgledati vedrije ako ju upotpunite ovom korisnom biljkom. Teglicu odaberite prema prostoru i pronađite mjesto gdje ova biljka ima dovoljno svjetla.

Ikea u ponudi ima elegantne teglice boje mjeda koje će u kombinaciji s lijepim zelenim listovima vaš ljekoviti ljupčac zablistati punim sjajem kao zvijezda vaše kuhinje ili terase.

Kad smo već kod estetike u kuhinji, s obzirom da je kuhinja prvenstveno radni prostor koji treba biti uredan i čist, gledajte da ju opteretite sa što manje ukrasa koji nemaju funkciju, a kao ukrase koristite korisne dodatke kao primjerice dozator sredstva za pranje posuđa koji uz estetsku ima odličnu funkcionalnu svrhu jer je korištenje tekućine za suđe uz dozatore puno jednostavnije.

Ako se odlučite da vašu kuhinju i jela krasi baš ova biljka, vodite brigu o njoj da ju redovno zaljevate i osigurate joj odgovarajući prostor. Uzvratit će vam odličnim okusom vaših jela i djelovati opuštajuće te vaš prostor činiti vedrim i ugodnim mjestom.

Pošalji ili podijeli na:

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.