Previše ljubavi može nas ugušiti

Sažete li se s izjavom da nas previše ljubavi može ugušiti?

Neki misle da u današnje vrijeme gotovo da nema više ljubavi i moju tvrdnju neće prihvatiti. Ja i dalje stojim iza ove izjave iz razloga što sam uistinu jedna od onih koja sam isto iskusila u vlastitom životu.

Spadam u kategoriju protektivnih majki koje nikada nisu razumjele i realizirale sigurnu privrženost sa svojom djecom. Zasigurno je sklop životnih okolnosti doprinijelo navedenom. Sada u godinama koje imam mogu razborito pogledati u nazad i otvoreno bez zadrške i srama  izjaviti, pogriješila sam.

Kada razmišljam o potrebi za ljubavlju ona se temeljila na želji da pripadam i budem povezana s drugima, da budem prihvaćena i voljena u obitelji i na poslu.

Uvijek sam željela biti dio nečega. To ne znači da sada to ne želim, danas drugačije razumijem da mogu biti voljena, ali isto tako da me ne mogu i ne trebaju svi voljeti.

Danas razumijem da previše davanja, ugađanja, toleriranja i prešutnog odobravanja u službi ljubavi guši ljubav.

Da bi u životu uistinu bili sretni svako od nas ima pravo na svoju slobodu koja nosi osobnu odgovornost. Danas shvaćam, da ni jedna ptica u kavezu ne može tako divno pjevati kao ptice koje su slobodne.

Danas znam, ako uistinu volimo svoju djecu, partnera, članove naših obitelji, prijatelje, poslovne suradnike, trebamo svima dati slobodu jer jedino slobodni svi se možemo zajedno vinuti u visine.

Danas znam da nitko od nas ne može izgraditi svoj identitet ako je ovisan o drugoj osobi. Na žalost mi u većini slučajeva tražimo ljubav, gladni smo ljubavi ne promišljajući da svojom neumjerenošću i pohlepom za pripadanjem postajemo ovisni o drugima.

Iz tog razloga teško prihvaćamo mišljenja koja se kose s našim mišljenjem, bojim se biti autentični, mislimo kako su nas prevarili i iskoristili.

Ja znam da svojom neumjerenom glađu za ljubavlju i pripadanjem gušila sam sebe i ljude oko sebe. Danas sam pažljiva ne želim dopustiti sebi niti drugima da me uguše ljubavlju.

Iz dana u dan moj dijaprojektor mijenja životne dijapozitive, nastojim biti uključena u život ljudi koje volim poštujući njihov život i njihove potrebe. Danas znam da se zdrava ljubav temelji na vremenu i važnosti koju dajem drugima i koju drugi daju meni.

Pošalji ili podijeli na:
Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Kroz mjesečne kolumne doc. dr. sc. Dubravke Šimunović zajedno ćemo učiti i rasti kroz iskustva i pojedine životne situacije koje autorica stručno analizira i prenosi svoja iskustva u kojima nas podučava ono najvažnije, kako mijenjati sebe u razvoju i učenju. Životopis i više pročitajte ovdje.

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.