Donošenje odluka

Koliko puta smo donijeli dobre kao i krive odluke. Često znamo reći „da su mi one godine i sadašnje iskustvo, nikada ne bi to učinio“.

Svi mi želimo donositi dobre odluke, ali na žalost rijetkima to uspijeva. Kada donesete dobru odluku u redu je pohvaliti samoga sebe. Priuštite si nešto što Vas veseli i proslavite taj trenutak uz drage ljude.

To su takozvani pozitivni signali za razliku od negativnih koji nam mogu otkriti što želimo, a što nismo  uspjeli realizirati. Kada Vam se desi da negativni signali obilježe trenutak promislite postoji li alternativa da postignete ono što želite.

U konačnici kada se život poigra i da Vam limun budite kreativni i umjesto osjećaja očaja iskoristite taj isti limun i popijte limunadu.

Postoji li neka druga želja koja može zadovoljiti ne zadovoljenu potrebu. Svi mi imamo „aktivni katalog želja“ često zaboravljamo na njega i usredotočeni smo na „ne aktivni katalog želja“ koji u takvim situacijama dodatno narušava već narušeno stanje zadovoljstva i radosti.

Često čujem izjave kao „kada uredim stan ili dobijem povišicu priuštit ću si odmor“. U našim neaktivnim katalozima se nalazi bezbroj ne realiziranih želja kao i u „katalozima tajnih želja“.

Ponekad je dobro prelistati sve naše kataloge kako bi izvršili inventuru svega što želimo u životu. Ponekad je dobro izvršiti pregled želja.

Zapitajte se sljedeće:
  1. Mogu li neku od navedenih stvari dobiti lako?
  2. Ako je teško izvediva da li je mogu preoblikovati?
  3. Kada to postignem hoću li se doista radovati?
  4. Hoće li me ta želja kratkoročno ili dugoročno usrećiti?
  5. Je li cijena želje previsoka?
  6. Upitajte se koju vrstu potreba želite realizirati kroz svoju želju?

Potrebu za ljubavlju, moći, slobodom ili zabavom. Bilo bi idealno da u jednoj stvari koju želimo uspijevamo realizirati sve svoje potrebe.

U životu nikada nemojte odustati od svojih snova. U trenucima kada se pojavi neka nova želja promislite što možete po tom pitanju učiniti, da li ste spremni platiti visoku cijenu i koliko je to u Vašim okvirima izvedivo ili ovisi o bezbroj čimbenika.

Ako u životu ne uspijete realizirati neku od svojih želja možete svoj život uljepšati i bez te određene želje. Zapitajte se koju od potreba niste uspjeli realizirati kroz situacije ne ispunjenih želja.

Da li Vašu želju – potrebu može zamijeniti neka druga želja iz Vašeg kataloga želja. Ako nešto želite nemojte se lako predati.

Dok čekate na realizaciju želje usredotočite se na ispunjavajte neke druge želje. Zapamtite, sve naše potrebe i skrivene želje samo su odraz naših skrivenih i nikada ne izrečenih potreba.

U konačnici kada se život poigra i da Vam limun budite kreativni i umjesto osjećaja očaja  iskoristite taj isti limun i popijte limunadu. Ponekad promjena stajališta može dovesti do realizacije naših  potreba.

Pošalji ili podijeli na:
Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Kroz mjesečne kolumne doc. dr. sc. Dubravke Šimunović zajedno ćemo učiti i rasti kroz iskustva i pojedine životne situacije koje autorica stručno analizira i prenosi svoja iskustva u kojima nas podučava ono najvažnije, kako mijenjati sebe u razvoju i učenju. Životopis i više pročitajte ovdje.

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.