Koje su vaše životne vrijednosti? [KOLUMNA]

 

Dr. sc. Dubravka Šimunović

Svatko od nas posjeduje životne vrijednosti zbog kojih ponekad nadmašuje samoga sebe. Moje životne vrijednosti nikada se nisu mijenjale iako su neke nepredvidljive životne okolnosti tražile promjenu prioriteta na ljestvici životnih vrednota. Moje kćeri, obitelj, prijatelji uvijek su bili i ostali temelj na kojem sam gradila i još uvijek gradim svoj životni mozaik dobra. U vremenu materijalnog gdje se životne vrijednosti mjere nekim novim modernim mjerilima, ostaje malo mjesta za ona prava životna dobra.

BISERI ŽIVOTNIH VRIJEDNOSTI U SVAKODNEVICI

Životna svakodnevica je uistinu nepredvidljiva, to najbolje razumiju oni koje život nije štedio. Osobe koje su Vam pomogle u najtežim situacijama, njihov osmijeh i podrška, vrtoglavo su mijenjali hijerarhiju životnih vrijednosti.

U situacijama kada zbog radnih obaveza nemam niti malo vremena za sebe, najveću životnu vrijednost za mene ima telefonski poziv ili poruka mojih kćeri čija ljubavi i briga nadmašuje težinu najtežeg zadatka kojeg trebam obaviti.

Šetnja do autobusne stanice i prilika da bez jurnjave stignem na posao od sunčeve zrake stvara zlatni bljesak. U tom trenutku za mene to je dominantna životna vrijednosti koja životno sivilo boji nekim vedrim životnim koloritom.

LJUBAV TEMELJNA ŽIVOTNA VRIJEDNOSTI

Kada u životu uspijemo izaći iz zadanih okvira patvorenosti i ako sve što radimo, radimo iz ljubavi postižemo onaj neopisivi osjećaj slobode koji je temelj svih životnih vrijednosti.

Biti slobodan mislima, djelima i riječima od lažnih vrednota je privilegija malobrojnih. Borba za prestižem, ljubomora, formalnost u održavanju prijateljski, poslovnih, rodbinskih i svih drugih međuljudskih odnosa iz dana u dan uništavaju naše životne vrijednosti. Biti i ostati dobar u vremenu lošeg i pokvarenog od malog čovjeka čine velikog junaka. Životni fragmenti pošteni i dobrih ljudi često su oštećeni nekim teškim životnim pričama koje ih nisu slomile, naprotiv od njih su učinili osobe vrijedne divljenja.

KOJE SU TVOJE ŽIVOTNE VRIJEDNOSTI

Razmislite koje su Vaše životne vrednote što želite poboljšati da vaš životni mozaik dobije neke nove boje. Ili, naprosto ne želite svoj unikat životnih vrijednosti mijenjati jer je baš po vašoj mjeri?

Podijelite svoje promišljanje i životno iskustvo, jedni od drugih možemo puno toga naučiti. Umreženi mijenjamo životne vrijednosti, davanjem uvijek više primamo.

S ljubavlju,
Vaša Dubravka

Pošalji ili podijeli na:
Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Kroz mjesečne kolumne doc. dr. sc. Dubravke Šimunović zajedno ćemo učiti i rasti kroz iskustva i pojedine životne situacije koje autorica stručno analizira i prenosi svoja iskustva u kojima nas podučava ono najvažnije, kako mijenjati sebe u razvoju i učenju. Životopis i više pročitajte ovdje.

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.