Fantasia lizalice – najslađi posao Štefice Blaženić

Znate onaj osjećaj kad na Božićnom sajmu naiđete na štand s bijelim krovom prepun slatkiša koji izgleda kao da ga je sam djed Božićnjak napunio slatkišima. Svi izgledaju kao iz bajke i ako se ne možete odlučiti kao dijete skromno uzmete nekoliko šarenih lizalica u obliku drške za kišobran. Barem da bor ukrasite neizostavnom dekoracijom. Onda se sjetite još dragih osoba koje bi ovi slatkiš baš razveselili pa ste za tren vrećicu napunili raznovrsnim slatkišima.

Osim u vrijeme Božića, Fantasia slatkiši su itekako omiljena dječja poslastica tijekom cijele godine i super slatka dekoracija za rođendane i zabave velikih i malih.

Gospođa Štefica Blaženić vlasnica je prave male slatke tvornice i iako na prvu izgleda kao da radi posao nalik onima iz crtića, iza nje je ozbiljna i uspješna poduzetnička priča i dugogodišnja tradicija.

Gospođo Štefica, danas je naše tržište zasićeno uvoznim proizvodima s niskom cijenom. Koliko teško je održati vlastitu domaću proizvodnju slatkiša s takvom konkurencijom?

Mi smatramo da konkurenciju nemamo jer uvozne lizalice zaostaju za nama i kvalitetom i izgledom. Naši proizvodi su prepoznatljivi, drugačiji i kupci vole naše proizvode. Što se tiče cijene, nismo skuplji od uvoznih lizalica. Uvoz nosi svoje troškove. Naučili smo kako smanjiti neke troškove kako bi bili što konkurentniji.

Što sve vaša slatka tvornica proizvodi i jeste li puno proširili asortiman od samih početaka?

Naša slatka tvornica proizvodi 17 vrsta lizalica u raznim oblicima, nekoliko vrsta tvrdih bombona i radimo lizalice po narudžbi za razne promocije, evente, vjenčanja, rođendane i slično.

Danas imate izgrađenu karijeru i pravi ste maher u svom poslu. No, u samim počecima uz malu djecu pretpostavljam da je bilo puno rada i puno odricanja. Kako je izgledao taj period vašeg života?

Bilo je jako zanimljivo! Uključili smo djecu od malih nogu u posao. Imamo veliku obitelj, tri kćeri; Ines (21), Mateu (19) i Nicole (17) i sina Simona (13). Veseli nas i proširenje obitelji te nas neprestano uveseljava mali unuk Leon (1,5 g). 🙂

Kćeri su oduvijek pokazivale zanimanje za izradu lizalica. Sin više s tatom uči servisirati strojeve i drži se alata. Nismo se odricali ničega. Bez obzira na sve, znali smo rasporediti posao tako da se ne propuštaju školske priredbe, zadaće, rođendani… i mogu reći da nam je sad super! 🙂 Uz to, više nas radi nego što nas troši! (smijeh)

Izgradili ste pravu malu tvornicu, moglo bi se reći da je to postao pravi obiteljski posao?

To je zaista obiteljski posao. Uz nas, s nama u timu su Denis (50) i Danijel (26) te po potrebi sezonski radnici. Osim što su kvalitetni zaposlenici, Denis i Danijel su se odlično uklopili u naš kolektiv pa na neki način svi skupa dobro funkcioniramo. To mi je izrazito važno, da se svi skupa slažemo, a onda se rezultati vide i na poslu.

Tko je glavna osoba za smišljanje novih oblika i okusa slatkiša?

Nekako nemamo glavnu osobu. Kod nas u kući se svakodnevno raspravlja o poslu. Svi, znači i djeca – oduvijek. I tako, kako netko dobije dobru ideju, ja “naredim” muž da napravi alate i to je to 😀 Od ideje do realizacije brzo se bavimo proizvodnjom. 🙂

Okruženi ste svakodnevno slatkišima, imate li uopće želju i vremena baviti se kod kuće izradom kolača i slastica?

Nemam nikakvu želju! (smijeh) Ali je zato moja kćer Matea majstor kuhinje pa nas ona iznenađuje svojim  majstorijama. Nemamo najdraže slastice, mi svi volimo jesti i uživamo u hrani, nismo izbirljivi ni komplicirani.☺

Kada započinje jedan vaš prosječan radni dan i gdje vas se najčešće može zateći; u tvornici, uredu, na terenu?

Radni dan započinje u sezoni u 6:30, izvan sezone u 8. U tvornici u sezoni svaki dan 8 sati, izvan sezone 4 sata.

Volim biti u tvornici, imam i svoje radno mjesto, moj stroj :D. U uredu ne volim biti, ali moram. Administracija ubija! Teren volim ali idem poprilično rijetko jer zaista ne stignem.

Na koji način kupci dolaze do vaših proizvoda?

Naše proizvode se može kupiti u svakoj bolje opskrbljenoj trgovini: Kaufland, Interspar, Prehrana, Super Konzum Radnička, na gotovo svim sajmovima i manifestacijama naši se proizvodi prodaju na štandovima. U drugim državama je to Mercator Slovenija, te također u BIH imamo predstavništvo.

Naš distributer za Hrvatsku je tvrtka Dupin d.o.o pa smo putem njih dostupni i na puno drugih manjih prodajnih mjesta.

Za kraj razgovora, otkrijte nam kakve planove ima Fantasia za budućnost?

Planiramo se više probiti na zapadno tržište premda imamo prodaju u Njemačkoj, Austriji i Sloveniji. To su relativno male prodaje tako da u siječnju 2018. godine nastupamo na najvećem svjetskom sajmu slatkiša u Koelnu ISM Cologne Hall 10.2 Stand D90a. Pratite nas i tamo! 🙂

Prvo smo išli u “izvidnicu” prošle godine da vidimo jesmo li spremni za takav sajam i ne samo da smo spremni nego smo “opasna konkurencija“. 😀 U principu, ne očekujemo ništa, ali se nadamo dobrom uspjehu i pozitivnom iskustvu. Veseli nas svaki napredak, imamo mlade snage koje su željne rada i nastojat ćemo biti još bolji i uspješniji. 🙂

Poduzetna.com se veseli šarenim štandovima koji nas uskoro očekuju po gradu. I još više nas veseli ova obiteljska slatka priča Fantasia lizalice! Kad se velika obitelj udruži i zajedno stvara, veliki uspjesi su neizostavni. Želimo im još puno slatkih ideja i uspjeha! ❤

Pošalji ili podijeli na:

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.