Druga adventska nedjelja

Nalazimo se u drugoj nedjelji adventa. Odlično vrijeme da zastanete i uz kolumnu naše divne dr. sc. Dubravke Šimunović razmislite, gdje se Vi nalazite u adventskom vremenu. 

 

U ADVENTU VIŠE VOLIMO MANJE TROŠIMO

Predblagdanska groznica poput virusa napada veliki broj ljudi, a Vi budite iznimka.

Bez žurbe, panike i očaja prihvatite činjenicu da nemate dovoljno novaca da bi svojim bližnjima kupili specijalne poklone, da ne želite napraviti hrpu blagdanskih kolača koji će se premještati s police na policu, da ne želite ludovati po diskontima i kupovati ogromne zalihe pića i hrane da se nađe, da želite te dane provesti jednako kao i sve ostale dane u godini i umjesto vremena koje se obilato rasipali na sve i svašta konačno ste donijeli odluku da će te to isto vrijeme darivati sebi i bližnjima.

Na trenutak zastanite i pogledajte ljude oko sebe, svi su užurbani, rastrgani između obaveza na poslu i zadnjih priprema u kući. Sve izgleda neprirodno, kao da cijeli svijet pokušava realizirati neku od uspješnih formula koja garantira sretan život u dane blagdana. Peglaju se kartice kako bi bližnjima priuštili skupe poklone, umjesto da pokažemo tijekom 365 dana više razumijevanja i poštovanja jedni prema drugima.

Zastanite na trenutak pogledajte svoju djecu, zapitajmo se koliko uistinu razumijemo njihovo odrastanje i mladost. Zaboravljamo da je privilegija odrastanja griješiti. Naša djeca uče živeći uz nas i ako nešto želimo za njih, to moramo i sami postati, mijenjati sebe i svojim životom im pokazati razumno djelovanje.

U adventu zastanimo i malo bolje promotrimo svoje roditelje, braću, sestre, prijatelje, susjede, poznanike i radne kolege… možda bi bilo dobro da se iskreno zapitamo koliko ih istinski razumijemo u svemu što čine dobro i loše.

Da li smo se istinski potrudili prihvatiti i razumjeti njihove slabosti i propuste ili smo uvijek spremni na osuđivanje. Imati obitelj, zajednicu je predivno. Čovjek je rođen da bude u zajednici i moramo biti zahvalni da zajedno dijelimo udisaje života. Ljubav ne može postojati ako ne osjećamo, ako ne razumijemo, jer tek kada razumijemo i osjećamo možemo istinski voljeti i pomagati. Ne dozvolite da Vam se i ove godine Advent dogodi kao dio predblagdanske groznice koja nosi sva obilježja materijalnog i potrošačkog. Moderan čovjek uči kako voljeti materijalna dobra zaboravljajući da ta ista materijalna dobra trebaju njemu služiti dok on treba ulagati sve svoje znanje, vrijeme i energiju kako će prihvatiti, razumjeti, praštati i voljeti.

Zato ne dozvolite da vam se Advent dogodi, ne živite Advent gledajući druge, ne živite formalni život u Adventu kojem je postalo glavno obilježje materijalizacija dobara. Umjesto lažnog glamura, popisa o poklonima, planiranja blagdanskog menija posegnite za ljubavlju. Ona u Adventu odzvanja snagom djeteta koje nas poziva da se vratimo onome što trebamo i tražimo. 🙂

S ljubavlju,

Vaša Dubravka

Pošalji ili podijeli na:
Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Kroz mjesečne kolumne doc. dr. sc. Dubravke Šimunović zajedno ćemo učiti i rasti kroz iskustva i pojedine životne situacije koje autorica stručno analizira i prenosi svoja iskustva u kojima nas podučava ono najvažnije, kako mijenjati sebe u razvoju i učenju. Životopis i više pročitajte ovdje.

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.