Budite kreativni u postavljanju blagdanskog stola

Kada govorimo o svečano uređenom blagdanskom stolu i dekoraciji, ne smijemo preskakati osnovno što morate znati prije samog ukrašavanja, a to je kako pravilno postaviti tanjure i pribor za jelo. U slučaju da u to niste sigurni, na kraju članka se nalazi link na kojem ćemo vam pokazati kako se pravilno postavljaju tanjuri i pribor za jelo. To je znanje koje trebate imati, bilo da vi postavljate stol za goste ili se nađete u situaciji da kod nekoga ili u restoranu trebate koristiti pribor, pa je svakako poželjno da znate kako se koristi.

Dekoracija stola dolazi kao šlag na torti, što znači da prije same dekoracije trebate smisliti unaprijed prigodan meni koji ćete pripremati u skladu s društvom koje pozivate. Generalno kod dekoracije, držite se jednostavnog izgleda i nemojte dozvoliti da dekoracije dominiraju na stolu. Čak i samo simpatično složen ubrus će biti elegantna nadopuna cijeloj postavi.

Ipak, u blagdansko vrijeme, sve dekoracije su naglašenije pa si tako možete dati oduška i zabaviti se uz ukrase na vašem stolu koji će, vjerujemo jednako biti simpatični vašim gostima. 🙂

Na internetu možete pronaći bezbroj ideja, a na vama je samo da odaberete prikladne i vama najsimpatičnije.

Za vas smo izradili i odabrali samo neke koje su nas oduševile.

Super ideje za vaš blagdanski stol

 

1. Prsten za čašu – iz dva razloga oduševljava, osim što izgleda simpatično ideja nakita na čaši, mali slatki ukrasi su odličan dodatak tematskom okupljanju.

Osim toga super su funkcionalni, nakon nekoliko čaša vina kad više ne znate koja je čija, s ovim označivačima ćete sigurno prepoznati svoju čašu. 😀

Jednostavno ih možete napraviti i sami kod kuće. Potrebno vam je malo žice, perlica i privjesaka ili labele s imenima gostiju koje možete izrezati i bojati u različitim bojama.

Ove ukrase sam naručila davno s interneta, ali i s vašim dekoracijma za čaše u kućnoj izvedbi imate bezbroj mogućnosti. Samo budite kreativni. 🙂

2. Svijećnjaci s vašom kreacijom – decentan svijećnjak na sredini stola, neće oduzimati puno mjesta, a stolu će dati profinjenost i elegantan izgled.

Ako kupujete za svaku prigodu nove svijećnjake, osim što ćete se nepotrebno istrošiti, dok se ne koriste zauzimat će vam mjesto i skupljati prašinu.

Umjesto toga, budite funkcionalni. Ako okrenete čašu za šampanjac naopako dno čaše vam može poslužiti da na vrh stavite svijeću, a u samu čašu možete staviti kuglice za bor, grančicu, lišće, cvijet ili što god prikladno vam se uklapa u cjelokupnu dekoraciju.

Kod ove dekoracije stola, zavoljet ćete prvenstveno to što je jednostavna, a vama pruža mogućnost da svaki put tematski imate drukčiji ukras na stolu, a potrebno je samo malo vaše mašte i kreativnosti.

3. Borić salveta– sigurno ste već vidjeli ovakav način slaganja salvete. U slučaju da je potrebno dodatno objašnjenje, video po kojem sam ja radila, možete pogledati ovdje. U zadnjem koraku vrh salvete možete presavinuti ili prema gore ili prema dolje.

I ovdje možete pokazati svoju kreativnost. U traženju nečega što će predstavljati deblo, kikiriki u ljusci koji je bio do mene se sam nametnuo kao super rješenje, a da drvce dobije malo blagdanskog ugođaja, ukrasila sam ih s čokoladnim bombončićima. Sigurno i vi imate super ideje za ukrašavanje vašeg mini božićnog drvca. 🙂

Naravno, ako se odlučite za ovakav ukras vašem stolu, potrudite se nabaviti zelene salvete, jer s drugim bojama nećete imati isti efekt.

4. Snjegović na stolu– ovdje možete biti sigurni da se vaš snjegović neće otopiti.

Potrebni su vam crvena salveta za šal, a za kapicu možete koristiti salvetu druge boje. Od maslina možete napraviti oči i usta i razveseliti vaše goste s lizalicom koju snjegović drži u ruci.

5. Candy cane – naravno, šećer dolazi na kraju. 🙂 Kakva bi to bila Božićna dekoracija bez Fantasia lizalica?

Napravite dekoraciju koja će ujedno biti slatki poklon za vaše goste, i osim što ćete ih razveseliti, imat će slatki podsjetnik na vaše druženje.

Lizalice možete postaviti jednostavno na tanjur u obliku srca, preslatka i jednostavna dekoracija s kojom ne možete pogriješiti.

Također, s ukrasnom mašnicom možete spojiti dvije ili tri lizalice i na komadić papira možete napisati imena osoba čime ćete pojednostaviti dogovor oko rasporeda sjedenja. Ako vam dolaze bliski prijatelji, iznenadite ih citatom namijenjenim za svakog ponaosob.

Dvije lizalice možete složiti i u obliku saonica, povežite ih mašnicom, a na saonice stavite svakom gostu mali poklon iznenađenja. Dovoljno je da ih dočeka mala čokoladica, simpatična poruka ili mali dar koji ste sami izradili za njih.

Na kraju, ako nemate baš previše vremena i ideja, šarene lizalice su toliko dekorativne same za sebe da ih možete složiti u čašu i postaviti kao ukras na sredinu stola.

Ideja kao što vidite ima, na pretek, ono što je potrebno je samo malo vašeg truda i dobre volje i vaš blagdanski stol će zasjati u punom sjaju. Vjerujemo da će gosti biti zadovoljni vašim kreacijama i cijeniti trud koji ste uložili da ih razveselite. 🙂

Postavljanje stola iziskuje vrijeme, ali prije svega vaše znanje o načinu kako se postavlja i koristi pribor za jelo. Ako niste sigurni, prije same dekoracije obavezno pročitajte naše upute kako se pravilno postavljaju pribor za jelo i tanjuri, sve je jednostavno objašnjeno na članak se nalazi ovdje.

Kad ste utvrdili gradivo o postavljanju stola, potrebna je samo mašta i vaš stol će zablistati!

Uživajte u veselom druženju u krugu vaših najdražih! 🙂

Sretne i vesele blagdane želi vam Poduzetna.com 🙂

Pošalji ili podijeli na:
Ivana Berišić

Ivana Berišić, urednica i vlasnica portala Poduzetna.com. Autorica je svih intervjua na portalu i recepata u kategoriji Moji recepti-Ivana. Ako vam se ovaj članak ili recept svidio javite nam, sherajte i lajkajte nas. :) Hvala vam što nas čitate i pratite. Vaša Ivana

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.