Postavljanje stola

Obično se za blagdane i svečane prigode, uz pripremu hrane, trudimo da i stol bude jednako svečan. Prilikom uređenja stola imajte na umu da stol treba biti prije svega uredan, stolnjak čisti i opeglan, a odabir dekoracija je prepušten isključivo vama na izbor.

Pravilan raspored pribora za jelo stolu će dati dodatno svečani izgled, ali i olakšati korištenje pribora svakom znalcu bontona, što bi trebali biti i vi. 🙂

Netko voli skromnije dekoracije, netko raskošnije, ali u oba slučaja držite se osnovnog pravila, a to je da dekoracije ne smiju dominirati stolom u smislu da ruše komociju gostiju i da su nepraktične. Stol na kojem ćete objedovati ne smije biti mjesto gdje ćete natrpati hrpu ukrasa.

Također, budite oprezni sa svijećama i cvijećem, pazite da nisu previsoko postavljeni kako bi gosti mogli nesmetano komunicirati.

Sjedanjem za stol treba prihvatiti i bonton ponašanja za stolom, što je svakako zasebna tema, ali ono što je u današnjem modernom društvu prijeko potrebno naglasiti je slijedeće, korištenje mobitela za stolom krajnje je nekulturno i protivno svakom bontonu.

Ako ste pri tome mislili isključivo na neku formalnu večeru gdje pokazujte nepoštovanje prema sugovornicima za stolom, onda se varate. Korištenje mobitela za stolom izbjegavajte i prilikom najjednostavnijeg objeda bez svečane postave, posebno ako to uključuje vašu obitelj i ljude s kojima živite. Zajednički objed ima funkciju veću od pukog prehranjivanja koje rade životinje, zato se trudite to vrijeme posvetiti ljudima s kojima sjedate za stol, da se družite i  razgovarate.

Kod postavljanja pribora za jelo, generalno se razlikuje jednostavno i svečano postavljanje stola.

Jednostavno postavljanje stola uključuje:
  • tanjur na sredini,
  • s lijeve strane tanjura dolazi vilica,
  • ispod vilice salveta (ako napravite dekoraciju od salvete, možete salvetu staviti na tanjur)
  • žlica i nož dolaze na desnu stranu (oštrica noža se uvijek okreće prema tanjuru)
  • čaša se postavlja na desnu stranu točno iznad noža.
Svečano postavljanje stola

Postava je jednaka jednostavnoj postavi stola, samo što ima više tanjura i vilica pa pratite sljedove jela koje imate u pripremi.

U otmjenim restoranima naići ćete na puno vilica i noževa, pa da vas ne zbunjuje korištenje zapamtite da se pribor koristi s vanjske strane i kreće se prema tanjuru tijekom obroka.

Kod više tanjura je isto tako, najmanji se nalazi na vrhu kako bi se nakon objeda tog slijeda jela mogao jednostavno ukloniti te zatim koristite tanjur ispod njega. Donji tanjur ostaje na stolu dok ne završi večera.

S lijeve strane se postavljaju vilice prema veličini tako da je najmanja s vanjske strane. Do tanjura stoji vilica za glavno jelo pa vilica za salatu. S desne strane uz tanjur stoji nož, žlica i vilica za školjke (ako je potrebna).

Čaša za vodu se stavlja na desnu stranu od tanjura, odmah iznad noža. Čaše za vino se postavljaju desno od čaše za vodu po redu korištenja.

Žličica za desert postavlja se horizontalno iznad tanjura.

Uobičajeno je da se u ovakvoj postavi stola ubrus postavlja na tanjur i ako ste malo kreativni, slobodno od ubrusa možete napraviti dekoraciju. Nećete pogriješiti ako ubrus stavite s lijeve strane tanjura.

Možda će vam biti jednostavnije vizualno zapamtiti redoslijed pa slobodno sliku spremite kako biste imali podsjetnik. Pribor za jelo stavlja se ovisno o hrani koju poslužujete,  nemojte dodavati tanjure i pribor za jelo koji nema nikakvu funkciju i kojeg gosti ne mogu upotrijebiti.

Evo kako slikovno izgleda postava stola:

Meni ručka ili večere ste, pretpostavljamo, isplanirali prije postavljanja stola. Ostaje vam još samo nekoliko simpatičnih dekoracija, a ideju za blagdansku dekoraciju možete pronaći ovdje.

Uvjereni smo da će gosti prepoznati vaš trud i da će svako pripremljeno jelo za nijansu biti ukusnije na vašem uređenom stolu. 🙂

Pošalji ili podijeli na:
Ivana Berišić

Ivana Berišić, urednica i vlasnica portala Poduzetna.com. Autorica je svih intervjua na portalu i recepata u kategoriji Moji recepti-Ivana. Ako vam se ovaj članak ili recept svidio javite nam, sherajte i lajkajte nas. :) Hvala vam što nas čitate i pratite. Vaša Ivana

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.