7 koraka do rješenja problema

Svi mi imamo probleme s vremena na vrijeme, zar ne?

Neki su mali problemi, a neki su veliki. Možda ste jedna od osoba koja od maloga problema vidi brdo ili ste od onih koji velikim problemima ne želi dati veliko značenje.

U svakom slučaju, slobodna sam ponuditi  7 savjeta kako možete prebroditi velike i male probleme:

  1. Identificirajte problem. Ponekad, ne identificiranje problema ili poricanje može biti ozbiljan kamen spoticanja. Stoga nastoje uvijek prepoznati, jasno definirati problem koji vam stvara trenutačne ili dugoročne poteškoće u funkcioniranju
  2. Prepoznajte najgori mogući ishod problema i zatim istražite sve strahove koje imate o tome. Jesu li vaši strahovi realni? U većini slučajeva, vidjet ćete da su naši strahovi nerealni.
  3. Ako problem zahtijeva istraživanje, odvojite dovoljno vremena  kako bi istražili sve mogućnosti. Ne dopustite da vas vode pretpostavke. Budite sigurni kada detaljno pristupite problemu, istražite sve mogućnosti, strahovi koji su vas usporavali u traženju rješenja pokazat će se potpuno neutemeljeni.
  4. Fokus na pronalaženju rješenja, umjesto da se fokusirate na problem. Često se zaglavimo u problemima umjesto da razmišljamo o strategijama koje će nam pomoći u rješavanju problema.
  5. Pokušajte se sjetiti više od jednog rješenja. U ljudskoj prirodi je da težimo najlakšem riješenu. Najjednostavnije rješenje nije uvijek najbolje rješenje. Uvijek treba imati rezervni plan. Neuspjelo rješenje ponekad je životna lekcija koju moramo savladati na svom životnom putu
  6. Napišite svoja rješenja na papir, promislite o svakoj akciji koju smjerate poduzeti. Utvrditi eventualne zamke. Ako je potrebno, više puta se vratite na planirane akcije i odbacite neprihvatljive, a uvrstite neke nove mogućnosti .
  7. Nikada nemojte odustati! Zapamtite, život nije odredište, život je putovanje. Riječ je o odnosima s ljudima, učenju, osobnim promjenama, ljubavi, istraživanju , otkrivanju, gubicima, dobicima, rastancima, sastancima i nizu drugi situacija .

Najvažnije, ne zaboravite da ćete problem riješiti, a kada ga riješite, onda se zapitajte što ste naučili iz  situacije. Što ste otkrili o sebi, da niste do sada znali i kako iskustvo koje imate može pomoći drugima?

I nemojte zaboraviti da svaki problem krije najmanje jedno rješenje.

Pošalji ili podijeli na:
Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Kroz mjesečne kolumne doc. dr. sc. Dubravke Šimunović zajedno ćemo učiti i rasti kroz iskustva i pojedine životne situacije koje autorica stručno analizira i prenosi svoja iskustva u kojima nas podučava ono najvažnije, kako mijenjati sebe u razvoju i učenju. Životopis i više pročitajte ovdje.

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.