Na rubu snage

U današnje vrijeme sve više smo opterećeni obavezama, unaprijed imamo definirana zaduženja, pritisnuti rokovima dani nam prolaze kao sekunde. Ponekada se pitam kako da izbjegnem život koji je na rubu sloma?

Materijalni, obiteljski, prijateljski, poslovni problemi samo su od nekih lomova koji nas svakodnevno melju brzinom svjetlosti. Problemi, problemi i opet samo problemi te bezbroj problemskih situacija. Pretrpani smo očekivanjima vezano uz sebe i ljude koji nas okružuju, mogućnostima izbora, obavezama i u konačnici jurnjavom za dobrima.

Svakodnevno poput baklje gorimo, sagorijevamo i vrtoglavo idemo prema rubu vlastitih tjelesnih, mentalni i duhovnih snaga. Možda je ovo trenutak da se svi skupa zapitamo moramo li živjeti takav život?

Ne postoji savršeni život niti savršene okolnosti, sve u životu ima svoj početak i kraj.  Svatko je od nas ograničen vremenom, mogućnostima i snagama. Svi savjeti nemaju značenje ako nismo došli do osobnog uvida. Veliki su oni koji uspiju prepoznati vlastite mogućnosti, ali i ograničenja.

Jedna od neizostavnih lekcija u današnjem vremenu je naučiti selektirati prioritete. Umijeće je znati u pravom trenutku pomoći drugome, ali isto tako odvažno reći ne.

Budite otvoreni jer ljudi vole prirodne i jednostavne osobe. Ne budite sebični i ne težite nedostižnom.

U životu je važno naučiti pronaći vrijeme za sebe i aktivnosti koje imaju osobno značenje i vrijednost. Upravljanje vremenom je sposobnost i dar. Zaboravljamo da život trebamo mjeriti vremenom. Uzaludno trošimo vrijeme na situacije i osobe koje se neće promijeniti u konačnici te iste situacije i pojedinci nam oduzimaju energiju i uzrokuju zdravstvene poteškoće. Osobe koje znaju dobro gospodariti svojim vremenom dobro gospodare i svojim životom ne zaboravljajući da je život dar. Ne dopustite da Vam se život naprosto događa, svatko od nas ima slobodu odlučivanja.

Njegujte svoju duhovnost to je mjesto u kojem obitava Vaša savjest. Na svakome od nas je odluka da li prihvaćamo život na rubu sloma ili želimo život dostojan življenja.

Pošalji ili podijeli na:
Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Kroz mjesečne kolumne doc. dr. sc. Dubravke Šimunović zajedno ćemo učiti i rasti kroz iskustva i pojedine životne situacije koje autorica stručno analizira i prenosi svoja iskustva u kojima nas podučava ono najvažnije, kako mijenjati sebe u razvoju i učenju. Životopis i više pročitajte ovdje.

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.