Vitaminski sok od cikle, mrkve, jabuke, limuna i celera

Navikli smo jutro započeti napitkom koji nas brzo razbuđuje, obično je to kava. No, ako steknete zdravu naviku da dan započnete prirodnim sokom, vaš organizam će vam itekako biti zahvalan na vitaminima i hranjivim tvarima, a vi ćete zbog visokog udjela ugljikohidrata, posebno fruktoze i glukoze, organizam opskrbiti energijom koja sprečava umor.

Mnogim ljudima je upravo cikla pomogla u sveopćem stanju i kao dodatak za zdravlje, a mi smo odlučili napraviti sok od cikle, mrkve, jabuka, limuna i celera.

Kako izgleda ova kombinacija? Odlično, a još je boljeg okusa. Osim toga, ovakav sok je učinkovit u borbi protiv virusa, bakterija i slobodnih radikala, potiče mršavljenje i stimulira probavu.

Ovaj čarobni napitak u jednoj čaši sadrži vitamine koji će vaš organizam osvježiti, a za ovakav sok vrijedi pravilo „manje je više“, odnosno, nemojte ga shvatiti kao osvježavajući sok bez da vodite računa o sastavu i pijete ga tijekom cijelog dana umjesto vode jer unosite povrće. Ovaj sok vam može poslužiti kao dodatak prehrani i uz vodu koju je potrebno svakodnevno unositi u organizam.

Sokovi od mrkve poznati su u svijetu jer su mnogim ljudima pomogli u poboljšanju zdravstvenog stanja, a dobro ih je konzumirati i preventivno. No kod određenih zdravstvenih poteškoća, svakako se savjetujte s liječnikom i zamolite da vas upute u dozvoljene količine i duljinu konzumacije. Jer – svaki je organizam individualan, jedino je Hurom sokovnik vaš pomoćnik jednako vrijedan za sve vaše kombinacije okusa. Više o sokovniku možete saznati ovdje.

Ovakav sok je jaka vitaminska bomba – i unosom veće količine u kratkom roku bi mogla uzrokovati hipervitaminozu. Stoga umjereno s ovim koncentratima soka, a količinu sastojaka dodajte prema okusu kakav volite.

A sad da proučimo malo bolje sastojke ovog napitka:

Cikla  (lat. Beta vulgaris)

Cikla obiluje vitaminima A, C i B te željezom, bakrom, magnezijem i kalijem.

Već svojom dominantom bojom cikla dominira među povrćem. Crvena boja predstavlja bioflavonoid koji je jedan od najjačih antioksidansa.

Tako je i svojim sastojcima od davnina bila poznata za liječenje slabokrvnosti, te njezin sok utječe na normaliziranje krvnog tlaka. Cikla je jedinstvena zbog visokog sadržaja antikancerogenih tvari i karotenoida.

Mrkva (lat. Daucus carota L)

Mrkva je poznata po vitaminima A, B, C, E i K. Sadrži minerale kalcij, magnezij, kalij i selen. Prirodno je sredstvo koje čuva vid, smanjuje rizik od moždanog udara i ima snažno antikancerogeno djelovanje.

Mrkva e korjenasto povrće koje pripada porodici Umbelliferae. Namirnica oko koje se nutricionisti slažu da je izrazito zdrava. Mrkva obiluje beta karotenom koji je opravdano dobio ime po mrkvi (lat. Carota), jer ona sadrži 407 posto njegove dnevne preporučene doze. Beta karoten jača imunitet.

Mrkva je izvor vitamina A, prehrambenih vlakana, vitamina K, kalija i vitamina C.  Osim njih, u mrkvi se mogu naći i vitamin B6, biotin, bakar, folna kiselina (vitamin B9), tiamin (vitamin B1), magnezij, kalcij, mangan, molibden, željezo, fosfor, vitamin B3, vitamin E i cink. Također, mrkva sadrži i fitokemikalije koje mogu djelovati kao antioksidansi poput:

  • Beta-karotena i alfa-karotena, karotenoida koje naše tijelo pretvara u vitamin A, koji je važan za rad imunološkog sustava, odražavanje zdravlja stanica i aktivaciju enzima.
  • Luteolina, flavonoida koji pokazuje antioksidativno, protuupalno i protutumorsko djelovanje.
  • Antocijanina, flavonoida (ljubičasta mrkva), te likopena (crvena mrkva) i luteina (žuta mrkva) koji su karotenoidi.

Iako je naglasak na individualnim preporukama, neka opća odrednica je da nije preporučljivo više od pola litre soka od mrkve u danu.

Ako mrkvu odmah ne potrošite, u hladnjaku može stajati do dva tjedna.

Limun (lat. Citrus x limon)

Limun je pun nutrijenata – sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamini C, A, B1, B6, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, mangan.

Limun čisti jetru i stimulira njezin rad. Prirodni je antiseptik i antioksidans. Sprečava gripu, prehladu i mnoge vrste infekcija.

Pomaže kod kolika i želučanih tegoba. Odlična je namirnica za čišćenje organizma, a svojom kiselošću soku od cikle daje bolji okus.

Budući da je limun izvor vitamina i minerala, sokovi s limunom su odlični za povećanje energije jer puštaju u organizam negativno nabijene ione. Kod napetosti i tjeskobe preporučuje se limunov sok čiji miris ima pozitivan utjecaj na živčani sustav.

Celer (lat. Apium graveolens)

Celer je također poznat od davnina, koristili su ga u antičkoj Grčkoj, a čak se spominje u Ilijadi i Odiseji.

Sadrži sve vitamine B kompleksa, vitamin C, vitamin A, vitamin E, minerale, kalcij, natrij, alkaloid apiin, asparagin, eterična ulja.

Osim poznatih antioksidanata poput C vitamina, celer sadrži i mnoge druge ljekovite spojeve koji štite od oštećenja stanica, krvnih žila i unutarnjih organa.

Smanjuje razinu mokraćne kiseline i stimulira proizvodnju urina. Celerov sok nikako ne smiju uzimati trudnice.

Ako ste u mogućnosti pokušajte nabaviti organski celer jer konvencionalno uzgojen celer spada među povrće najzagađenije pesticidima.

Jabuka (lat. Malus)

Biljni je rod iz porodice ružovki sa 62 priznate vrste.

Ne kaže se uzalud u narodu „Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van”. Osim što je jako ukusna, ova kraljica voća kako se naziva sadrži vitamine C, A, E, K i B, mineralima (kalij, magnezij, fosfor, željezo). Sadrži mliječnu, limunsku i jabučnu kiseline koje pomažu u procesu probave. Sok od jabuke bogat je željezom, magnezijem, silicijem i kalijem.

Ova voćka iz porodice ruža, i stablo pitome jabuke koje potječe iz južnog Sibira te srednje Azije i istočne Europe od davnina je cijenjeno među ljudima koji su konzumacijom pospješivali opće stanje organizma.

Preporuka je da se jabuka jede s korom jer ona ima 6 puta više vitamina nego plod. Međutim, to se odnosi na domaće jabuke za koje znate kako su tretirane. Ako su jabuke uvozne i prošle niz kemijskih obrada i kemikalija kako bi očuvale svoju svježinu, kora može imati više štetnosti nego koristi za  vaš organizam.

Poznatih vrsta jabuka danas ima preko 8000 vrsta, što je i više nego dovoljno da odaberete vrstu koja vama odgovara. Osim samim okusom jabuka je odlična nadopuna mrkvi jer jedna jabuka sadrži do 90% vode, stoga će i sama količina soka biti veća. Uz to jabuka odlično osvježava.

 

Onda, jeste li odlučili koja je vaša dobitna kombinacija okusa ovog zdravog soka? 🙂

 

 

Pošalji ili podijeli na:
Ivana Berišić

Ivana Berišić, urednica i vlasnica portala Poduzetna.com. Autorica je svih intervjua na portalu i recepata u kategoriji Moji recepti-Ivana. Ako vam se ovaj članak ili recept svidio javite nam, sherajte i lajkajte nas. :) Hvala vam što nas čitate i pratite. Vaša Ivana

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.