Slovenski predsjednik Borut Pahor poslušao futurološke savjete Sanele Dropulić, direktorice Ženskog poduzetničkog centra

Najveća buduća (ali i sadašnja) stabilizacijska opasnost država jugoistočne Europe izvirat će iz demografskog pada i sve većeg raslojavanja bogatih i siromašnih građana

 

(Ljubljana / Zagreb, 11. 04. 2019. ) U prepunoj dvorani na GOSPODARSKEM RAZSTAVIŠČU u Ljubljani u nazočnosti više od 500 poduzetnica održano je predavanje futurologinje poduzetništva Sanele Dropulić, direktorice Ženskog poduzetničkog centra na temu „Što donosi sutra?“, kojega je došao poslušati i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Citirajući u uvodu riječi William Shakespearea kako naša sudbina nije zapisana u zvijezdama, već u nama samima, hrvatska futurologinja poduzetništva iznijela je analizu budućih gospodarskih trendova na realnom tržištu u narednih deset do trideset godina, kako na globalnoj razini, tako i u jugoistočnoj Europi.

 

I već na prvi pogled jasno je da se svijet rapidno mijenja – brže nego ikada do sada te se bez zadrške može zaključiti da se svijet unatrag deset godina promijenio više nego u posljednjih stotinu. Razlog za to svakako leži u rastućoj tehnologiji, koja nas gotovo svakih 30 minuta zaduži za neko dostignuće na globalnoj razini čime nam donosi napredak civilizacije. Temeljne značajke budućnosti realnog tržišta bit će Internet of things – IoT, robotizacija, digitalnizacija te personalizacija usluga i proizvoda – ukratko je dijagnosticirala u Ljubljani Sanela Dropulić, iznoseći detalje svoga predavanja pred više od 500 okupljenih sudionica i sudionika u poduzetništvu u susjednoj Sloveniji.

 

Ovo predavanje ujedno je najava knjige „Što donosi sutra?“ – prvog futurističkog vodiča za poduzetništvo jugoistočne Europe, a koju upravo spisateljski privodi kraju direktorica Ženskog poduzetničkog centra, te čija će promocija biti na Svjetski dan poduzetnica 19. 11. 2019. u Zagrebu.

 

Predavanje Sanele Dropulić, koje je izazvalo veliku pozornost nazočnih, pobudilo je pažnju te zanimanje i slovenskog predsjednika Boruta Pahora, kojemu se osobno obratila Sanela Dropulić, ističući neke nezaobilazne promjene koje prijete stabilnosti država, pa tako i jugoistočne Europe.

Imamo li razloga za strah od budućnosti? Kao i kod svega ostalog u životu – sve je isključivo na nama, a kakvu kvalitetu života će nam donijeti budućnost, to ovisi o našoj sposobnosti prilagodbe – dakle posrijedi je čisti darvinizam na djelu. Ono na što mi kao pojedinci ne možemo utjecati, nego vladajući država u kojima živimo jesu svakako nemile pojave koje su se već počele događati. Najveća buduća (ali i sadašnja) stabilizacijska opasnost država jugoistočne Europe izvirat će iz demografskog pada i sve većeg raslojavanja bogatih i siromašnih građana. Dodatni problemi svakako su klimatske promjene koje sve više utječu na život, iako tome ni približno ne pridajemo važnosti koliko bi trebali. Permanentna opasnost stabilnom razvoju država jugoistočne Europe je nezaposlenost mladih uz pojavu otpora legalnom establišmentu –zaključila je na kraju predavanja direktorica Ženskog poduzetničkog centra svoje futurološko izlaganje u Ljubljani, kojega je poslušao i slovenski predsjednik Borut Pahor, te koji joj je na kraju predavanja osobno i čestitao na futurističkom pregledu gospodarskih, ali i društvenih (ne)prilika koje nas čekaju u nadolazećim desetljećima.

 

Pošalji ili podijeli na:

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.