Kvrguša

Ovo je recept za jedno od prvih jela koje me mama naučila raditi. Jelo je iz Bosne, a moja mama je Slavonka. Tako da nisam po genetskoj liniji ljubitelj Kvrguše. 🙂  Na internetu ima dosta varijacija na temu i sve su više manje slične, a ja ću napisati ovu maminu i kako ja pripremam Kvrgušu. Iako je kod tog jela najvažniji onaj osjećaj koji dođe s praksom, najbolja gustoća tijesta i začini koji odgovaraju vama i ukućanima. Netko voli jače začinjeno, netko manje, pa najbolje prema osnovnom receptu prilagodite sebi i ukućanima kao i količinu mesa.

U Kvrgušu nikad ne stavljam bijelo meso, prema nekim receptima se stavlja, međutim meni nikako ne odgovara ta suhoća bijelog mesa za ovo jelo. U pravilu stavljam batke i zabatke, no ovoga puta sam imala otkoštene batke pa sam ubacila i njih jer je taj dio mesa mekan i sočan pa se dobro uklopio u recept.


Sastojci

  • cca 1 kg piletine (batak i zabatak)
  • 5 jaja
  • cca 350 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • cca 500 ml mlijeka
  • 1 žličica Vegete
  • pola žličice soli
  • cca 3 jušne žlice ulja

Postupak

Jaja izmutiti s brašnom, mlijekom, soli, žličicom vegete i praškom za pecivo. Smjesa treba biti tečna ali gušća od tijesta za palačinke. Kada je sve dobro povezano i bez grudica, ostavite sa strane i pustiti da tijesto odmori.

Za to vrijeme, piletinu posolite i na 2-3 žlice ulja na tavici prepržiti sa svake strane. Meso se u ovoj fazi ne peče nego samo dobije koricu izvana. Tako pripremljeno meso, odložite na jedan tanjur i ulje na kojem se pekla piletina iskoristiti za premaz tepsije i cca dvije žlice tog ulja izmiješati sa već pripremljenom smjesom.

Tepsiju namazanu s uljem stavite u prethodno dobro ugrijanu pećnicu. Potrebno je cca 5 minuta da se ulje iz tepsije ugrije te sad možemo na vrelo ulje sipati pripremljenu smjesu i na to poslagati meso.

Vratiti sve zajedno u pećnicu na temperaturu od 200°C i peći cca 1h dok ne dobije lijepo rumenu boju. Na pečenu Kvrgušu možete namazati mileram ili obično vrhnje.

Jelo prema želji poslužiti sa salatom. Kod nas je uz Kvrgušu i većinu jela s pečenim mesom dobitna kombinacija Meksička salata. Jednom kad ju probate uz ovakvo jelo ili roštilj, vjerujem kako će se naći i na vašem meniju.

Evo recept za Meksičku salatu. 🙂

Pošalji ili podijeli na:

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.