Decoupage uskršnjih jaja

Decoupage tehnika sa salvetama jedna je od najpopularnijih tehnika ukrašavanja. Trebat će vam jako malo vremena i truda, a rezultat će vas oduševiti. Iako je sam postupak jako jednostavan, treba znati neke „trikove“ kako bi dobili željeni efekt.

Poznato je da gotovo sva ljepila u sebi sadrže štetne tvari za čovjekovo zdravlje, zato se za decoupage ukrašavanje jaja poslužite znanjem naših starih koji su u pradavna vremena koristili ljepljive tvari iz prirode poput bjelanjka koji je služio za lijepljenje papira.

Mi smo za vas pripremili jaja ukrašena decoupage tehnikom kako bi vam pokazali jedan od mogućih načina ukrašavanja, ali i otkili neke trikove.

Ove bijele salvete sa zečevima su idealne za kombinacije različitih motiva, a tematski se odlično uklapaju u uskršnju dekoraciju.

Kako bi vaši motivi došli do izražaja, jaja trebaju biti bijela što nije problem ako znate kako smeđa jaja izbijeliti.

Kod nas u dućanima su jaja uglavnom standardne smeđe boje, dok ste u američkim filmovima navikli vidjeti potpuno bijela jaja. Nutricionistički gledano, većina stručnjaka smatra da su smeđa i bijela jaja potpuno jednaka jer sadrže oko 70 kalorija, šest grama proteina i poveću količinu vitamina B. Razlika je samo u vrsti kokoši koja nesu jaja. Iako i kod nas možete kupiti bijela jaja, naš prijedlog je da smeđa jaja izbijelite prije ukrašavanja jer bijela jaja imaju nešto slabiju ljusku pa bi mogla prije pucati.

Kako izbijeliti jaja možete pročitati ovdje.

Kod ove tehnike ukrašavanja izbor salveta i vaša mašta stvorit će neponovljive dekoracije koje se mogu pretvoriti u prava mala umjetnička djela.

Kod odabira salveta prikladne su svake s uzorkom, no ipak uzorke salvete na bijeloj podlozi je lakše kombinirati i spajati. Sitniji cvjetni uzorci su idelani za početnike jer se lakše spajaju s ostalim motivima. Osim toga, površina jaja je manja pa bolje do izražaja dolaze sitniji motivi.

Evo kako i vi možete napraviti decoupage dekoracije jaja.

Potrebno:

  • bijela jaja
  • salvete
  • bjelanjak
  • 2 kista (jedan tanki, drugi nešto veći mekani)
  • jestivo ulje

Postupak:

1. Uzmite nekoliko trenutaka da odlučite koje motive sa salveta želite prenijeti na jaja. Nemojte lijepiti motive sa salvete bez ikakvog smisla ako želite pravi decoupage efekt. Naravno ako s djecom ukrašavate jaja, svaki motiv ima smisla pa taj dio zanemarite.  🙂

2. Salvete većinom imaju 2 ili 3 sloja, vi ih pažljivo razdvojite i koristite isključivo gornji dio salvete sa slikom.

3. Mali, ali važan trik kod decoupage  izrade je da motive ne režete škarama jer ćete dobiti oštre rubove. Umjesto toga tanki kist umočite u malo vode i lagano uz rub motiva prođite mokrim kistom te prstima polagano razdvojite željeni motiv od ostatka salvete.

4. Bjelanjak lagano umutite vilicom tek toliko da razbijete strukturu bjelanjka.

5. Prije stavljanja motiva dok je jaje suho prislonite na jaje da vidite kako vam motiv izgleda na jajetu.

6. Zatim prislonite motiv na jaje i većim kistom umočenim u bjelanjak lagano prelazite preko salvete. Važno je da potezi kistom budu od sredine motiva prema van, kako bi istisnuli preostali zrak ispod salvete.

Možete pripremiti čašice od rakije koje će vam služiti kao držač za jaja dok se suše ili ih lagano odložite na masni papir.

7. Kad ste sigurni da se bjelanjak potpuno osušio, na tanjurić stavite malo jestivog ulja i ubrusom premažite jaja.

Ovaj korak nije za sjaj jaja nego da boje sa salvete bolje dođu do izražaja kao i ukupni dojam vaših malih kreacija. 🙂

Uživajte u Uskrsu i nemojte dozvoliti da vam uskršnja jaja stoje u košarici kao motiv za Instagram fotografiju. Sjetite se dobrih starih običaja darivanja pisanicama za Uskrs i podijelite radost s drugima tako da ih darujete i da se družite za ovaj veliki blagdan. O samoj simbolici ukrašavanja jaja i više o tome kako su naši stari slavili Uskrs možete pročitati ovdje.

Vjerujemo da ćete biti oduševljeni vašim decoupage jajima. A za inspiraciju, u nastavku pogledajte ostale fotografije uskršnjih jaja koja smo mi ukrasili. 🙂

Pošalji ili podijeli na:
Ivana Berišić

Ivana Berišić, urednica i vlasnica portala Poduzetna.com. Autorica je svih intervjua na portalu i recepata u kategoriji Moji recepti-Ivana. Ako vam se ovaj članak ili recept svidio javite nam, sherajte i lajkajte nas. :) Hvala vam što nas čitate i pratite. Vaša Ivana

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.