Simbolika uskršnjih jaja

Uz toliko veselja i trud koji ulažemo svake godine kako bi ukrasili jaja koja su postala jednim od simbola Uskrsa, znate li zašto se ukrašavaju baš jaja za Uskrs?

Kroz povijest i davnu tradiciju diljem svijeta, jaja ili pisanice su simbol novog života, koji se rađa probijanjem ljuske, zato je za Uskrs upravo jaje simbolika Isusovog uskrsnuća.

U prošlosti, jaja su se bojala prirodnim bojama, a tu tradiciju njeguju mnogi i dan danas, no uz jestive umjetne boje danas se jaja ukrašavaju raznim drugim tehnikama.

Nekada su pisanice imale mnogo veću važnost nego danas. Naši stari su njegovali običaj međusobnog darivanja pisanicama za Uskrs. Nakon uskrsnog ručka išlo se u goste kako bi se obitelji i prijateljima čestitao Uskrs, te su se svi zajedno družili i darivali pisanicama.

Djeca su se na poseban način veselila pisanicama jer su za njih predstavljala igru natjecanja u “tucanju jajima” gdje jedan izaziva drugog da se “tucaju jajima” sve dok nekome ne pukne ljuska. Naravno, pobjednik je onaj čija je ljuska najmanje oštećena, a u nekim krajevima se prema pucanju ljuske određivalo hoće li biti plodna godina. Za tucanje se koriste i bojana i nebojana jaja.

U Dalmaciji, Hrvatskom primorju i Istri za Uskrs se tradicionalno priprema pinca – kolač koji se premaže žumanjcima, a sredinu se nakon pečenja za ukras stavi pisanica.

Također, uskrsni običaj koji se prakticirao u sjeverozapadnoj Hrvatskoj je i paljenje krijesova, odnosno “vuzmenki” ili “vuzmica”. Vatra se palila ispred crkve, klesanjem dvaju kamenova. Nakon toga bi uslijedio blagoslov te bi muškarci palili svoj komad drveta i nosili blagoslovljenu vatru kućama.

Ukrašavanje jaja za Uskrs nekada se razlikovalo od kraja do kraja koji uz Uskrs veže svoje tradicijske običaje, no običaj koji je poznat stoljećima u cijeloj Hrvatskoj je blagoslov jela i košarica za Uskrs.

Košarice u kontinentalnom dijelu Lijepe naše uglavnom sadrži bijeli kruh, u Dalmaciji sirnicu, a Primorju pincu – slatki kruh.

Blagoslov jela na Veliku subotu ili rano ujutro na sam blagdan Uskrsa pučka je tradicija hrvatskoga naroda. Običaj je da netko iz svake obitelji u crkvu donese košaricu s hranom karakterističnom za Uskrs; kruh, šunka, kuhana jaja, mladi luk, salata… Nosi se od svega po malo i podijeli na sve ukućane te doručkuje uz preostalu hranu koja je ostala kod kuće kako bi blagoslovljeni Uskršnji doručak bio prva hrana koju je obitelj blagovala na Uskrs.

Pošalji ili podijeli na:

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.