Znate li kako lijekovi reagiraju u kombinaciji s određenim namirnicama?

Terapija lijekovima je, nažalost, dio svakodnevice milijuna ljudi. Prema nekim podatcima, gotovo 60% građana Hrvatske koristi lijekove bez prethodne konzultacije s liječnikom ili farmaceutom, te na njih kroz godinu potroše čak više od vrtoglavih pola milijarde kuna.

Zanimljivo je da prilikom uporabe lijekova, pacijenti obično gledaju na sat i paze da propisanu dozu lijeka uzmu u točno određeno vrijeme, ali gotovo nikada ne obraćaju pažnju na to što jedu ili piju tijekom svoje terapije. Naime, većina ih nije ni svjesna da prehrana itekako može promijeniti učinkovitost lijekova.

Hrana je najmoćniji hormonalni lijek koji možemo uzeti na usta, jer se sa svakim zalogajem u organizmu pokreću mnogobrojni mehanizmi koji mogu utjecati na apsorpciju, metabolizam i eliminaciju lijeka.

U sljedećim redovima donosimo vam samo neke od primjera najčešćih interakcija lijekova s hranom, u nadi da će nakon čitanja ovog teksta, prije uvođena bilo kojeg lijeka u terapiju vaš primarni izvor informacija biti upravo vaš farmaceut kao kompetentni stručnjak za lijekove. Samo tako će lijek ostati lijek, a neće postati otrov!

Grejpfrut/sok od grejpfruta

Ako je iz biblijske perspektive zabranjeno voće opisano kao slatka, crvena jabuka, onda bi se iz perspektive farmaceuta zabranjeno voće opisalo kao kiseli, narančasti grejpfrut.

Iako je grejpfrut voće izrazito bogato vitaminom C, kalijem i nutritivnim vlaknima koje imaju pregršt blagodati za naš organizam, treba imati na umu da grejpfrut može dvostruko povećati rizik od akumulacije pojedinih lijekova u krvi, što u nekim slučajevima završava i smrtnim ishodima.

Drugi predstavnici citrusa, poput naranče i limuna nemaju takve učinke! Grejpfrut/sok od grejpfruta u potpunosti izbjegavajte ukoliko uzimate neke od sljedećih skupina lijekova:

– antiaritmici (amiodaron, amlodipin, felodipin, nifedipin, verapamil, diltiazem),
– statini/lijekovi za snižavanje povišenog kolesterola u krvi (lovastatin, simvastatin, atorvastatin),

– imunosupresivi (ciklosporin, takrolimus),

– antihistaminici/lijekovi za liječenje alergija (loratadin, feksofenadin, bilastin),

– lijekovi za liječenje erektilne disfunkcije (sildenafil, tadalafil, vardenafil),

– antibiotici (eritromicin, klaritromicin),

– oralni kontraceptivi, lijekovi s djelovanjem na središnji živčani sustav (diazepam, midazolam, triazolam, flurazepam, klonazepam, sertralin, buspiron, karbamazepin, zolpidem, haloperidol, trazodon, kodein, ondansetron, fentanil, metadon).

Mlijeko i mliječni proizvodi

Poznato je da kalcij iz mlijeka i mliječnih proizvoda smanjuje resorpciju antibiotika u crijevima, a to posebno vrijedi za antibiotike iz tetraciklinske i kinolonske skupine.

Naime, kombinacijom ovih lijekova s mliječnim proizvodima ne postiže se terapijska doza lijeka dostatna za borbu protiv bakterijskih uzročnika bolesti.

Ovaj problem možete izbjeći na dva načina; uzimanjem lijeka najmanje dva sata nakon obroka bogatog mliječnim proizvodima ili u najboljem slučaju ograničite konzumaciju mlijeka i mliječnih proizvoda u potpunosti tijekom terapije ovim antibioticima.

Sir

Preskočite sir ako ste na terapiji inhibitorima monoaminooksidaze. To su lijekovi koji se koriste za liječenje depresije i anksioznih poremećaja, a glavni predstavnici ove skupine lijekova su amitriptilin, moklobemid, maprotilin i klomipramin.

Istovremeno uzimanje ovih lijekova i hrane koja sadrži veću količinu aminokiseline pod nazivom tiramin, poput zrelih, fermentiranih i aromatičnih sireva, kao što su parmezan i cheddar, može dovesti do naglog porasta krvnog tlaka popraćenog jakom i pulsirajućom glavoboljom, koja ponekad rezultira i krvarenjem u mozgu.

Ostale namirnice bogate tiraminom koje bi u ovom slučaju trebalo izbjegavati su; soja umak, tofu, crno vino i ekstrakti kvasca poput piva.

Alkohol

Iako stoljećima korišten kao piće, u farmaceutskom svijetu alkohol je ni manje ni više no droga. Pretjerana konzumacija alkohola u kombinaciji s gotovim svim skupinama lijekovima može dovesti do niza nepredviđenih događaja počevši od depresije CNS-a (središnjeg živčanog sustava) što se manifestira smanjenim kognitivnim i fizičkim sposobnostima, pa sve do oštećenja jetre.

Stoga, alkohol se ne preporučuje niti u jednoj kombinaciji s lijekovima. Posebnu pozornost bi trebali obratiti ukoliko ste na terapiji:

1) antibiotikom metronidazolom – kombinacija alkohola i ovog lijeka može dovesti do niza nuspojava sličnih disulfiramskoj reakciji koja pacijenta dovodi u stanje konfuzije i smetenosti popraćeno mučninom, povraćanjem, otežanim disanjem, ubrzanim radom srca, te hipoglikemijom. U najgorem slučaju može doći do zatajenja srca, konvulzija, pa čak i smrti.

2) kortikosteroidima/protuupalnim lijekovima – kombinacija alkohola i ovih lijekova može dovesti do krvarenja i ulceracija u gastrointestinalnom traktu koje može biti opasno po život.

3) analgeticima – gdje poseban naglasak leži na opioidnim analgeticima!, kombinacija alkohola i ove skupine lijekova može dovesti do depresije disanja koja u velikom broju slučajeva može biti fatalna.

Također, alkohol ili u potpunosti izbjegavajte ili konzumirajte umjereno ukoliko uzimate neke od sljedećih skupina lijekova: lijekovi za liječenje alergije (antihistaminici), lijekovi za liječenje tjeskobe (anksiolitici), lijekovi za liječenje depresije (antidepresivi), lijekovi za liječenje nesanice (sedativi), lijekovi za liječenje epilepsije (antiepileptici), lijekovi za liječenje kašlja, prehlade i gripe (antitusici, antipiretici, dekongestivi), lijekovi za liječenje šećerne bolesti tipa II (oralni antidijabetici), lijekovi za liječenje bakterijskih infekcija (antibiotici), lijekovi za liječenje srčanih oboljenja (antihipertenzivi), lijekovi za liječenje poremećaja koagulacije (antikoagulansi).

Hrana bogata kalijem

Ukoliko liječite povišeni krvni tlak lijekovima pod nazivom ACE inhibitori trebali bi izbjegavati prevelik unos hrane bogate kalijem poput banana, orašastih plodova, lisnatog povrća i krumpira.

Naime, kronična upotreba ovih lijekova može dovesti do povišene razine kalija u krvi. Kao rezultat mogu se manifestirati vrlo neugodne nuspojave kao što su nepravilan rad srca i palpitacije, koje mogu biti opasne po život naročito kod pacijenata sa srčanim oboljenjima.

Hrana bogata vitaminom K

Pacijenti koji koriste lijekove protiv zgrušavanja krvi/antiokoagulanse, poput varfarina, trebali bi smanjiti unos zelenog lisnatog povrća koje obiluje vitaminom K. Suprotno učinku antikoagulansa koji svojim mehanizmom djelovanja razrjeđuju krv, vitamin K značajno utječe na proces zgrušavanja krvi. Stoga pripazite na unos špinata, brokule, kelja i graha.

NEKOLIKO PRAKTIČNIH SAVJETA O PRAVILNOJ UPOTREBI LIJEKOVA:

 Uvijek uzimajte lijekove s čašom vode, osim ako drugačije nije naznačeno u uputama
 Izbjegavajte uzimanje vitamina i minerala u isto vrijeme kada uzimate lijek
 Nikada ne uzimajte lijekove s alkoholom!
 Nemojte gutati lijekove s vrućim pićima ili ih miješati u vruće napitke
 Ne rastavljajte kapsule i njihov sadržaj nemojte miješati u hranu
 Obratite pažnju na svoju prehranu, naročito ako ste kronični bolesnik na politerapiji
 Pročitajte sve upute i upozorenja koja dolaze s lijekom
 Za sve dodatne informacije bez ustručavanja se obratite svome liječniku ili farmaceutu

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije upotrebe lijeka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, posavjetujte se sa svojim liječnikom ili farmaceutom.

Ukoliko želite provjeriti spadaju li neki od navedenih skupina lijekova u vašu terapiju kao izvor informacija koristite: https://mediately.co/hr/drugs ili https://www.drugs.com/.

Pošalji ili podijeli na:
Ivana Matić

Magistra sam farmacije i dolazim iz Hercegovine. Tijekom školovanja nagrađivana sam za izvrsnost s dvije Dekanove nagrade, Rektorovom nagradom, nagradom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i nagradom Ureda hrvatskog člana predsjedništva Bosne i Hercegovine za najuspješnijeg studenta. Svoje obrazovanje sam nastavila u znanstvenom smjeru na doktorskom studiju u Zagrebu. Područje moje ekspertize je klinička farmacija, gdje ću u svom radu proučavati korelaciju između koenzima Q10 i pacijenata s dislipidemijom. U slobodno vrijeme putujem, sviram klavir, igram tenis, čitam dobru knjigu ili provodim sate na PubMedu pokušavajući biti u korak s novim istraživanjima iz područja medicine i farmacije.

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.