Žene u biznisu: Više od 400 poduzetnica susrest će se s 10 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa

Unatoč brojnim primjerima žena koje uspješno upravljaju i najvećim svjetskim kompanijama, posebno u teškim ekonomskim prilikama, njihov je udio u ukupnom zbroju visokog i višeg menadžmenta poprilično skroman. Ista je situacija i u Hrvatskoj. No, kako bi istaknuli priče takvih uspješnih žena te kako bi one s drugima mogle podijeliti svoja iskustva, Lider već tradicionalno organizira konferenciju Žene u biznisu koja okuplja i povezuje poslovne žene, vlasnice, direktorice i menadžerice kompanija Hrvatske, regije, ali i šire.

400 poduzetnica i menadžerica

Iza konferencije stoji želja da motiviramo poslovne žene na nove pothvate te ujedno potaknemo inicijativu za povećanje zastupljenosti žena na najvišim položajima. Ove godine 7. prosinca u zagrebačkoj Laubi pridružit će nam se više od 400 poduzetnica, direktorica i menadžerica, koje će se susresti s 10 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa, koje ćemo predstaviti tijekom konferencije.

300 najmoćnijih žena

Ono što ovaj susret čini prepoznatljivim jest predstavljanje tradicionalne Liderove godišnje liste 300 najmoćnijih žena u hrvatskom biznisu. Naime, svake godine u suradnji s tvrtkom Dun & Bradstreet objavljujemo rang-listu 300 najmoćnijih predsjednica i članica uprava te članica nadzornih odbora prema njihovoj upravljačkoj moći, odnosno ostvarenim prihodima kompanija koje vode za prethodnu godinu.

18 godina od prvog popisa

Zanimljiva je činjenica da Lider tradiciju liste 300 najmoćnijih žena čuva od samih početaka, otkako je pokrenut 2005. godine. Dakle, Liderov izbor 300 najmoćnijih žena, kao i sam tjednik, ove godine slavi punoljetnost, odnosno svoje osamnaesto izdanje.

13 godina konferencije

A osim popisa 300 najmoćnijih žena, početak prosinca svake godine obilježava i godišnja konferencija Žene u biznisu koja se održava već trinaestu godinu za redom, a tako će biti i ove godine. Zagrebačka Lauba 7. prosinca bit će mjesto susreta poslovnih žena iz svih krajeva Hrvatske i regije, a cijeli će ambijent zasvijetliti u tonovima ljubičaste – bojom koja simbolizira borbu za ravnopravnost spolova.

10 najmoćnijih žena

Konferencija je već široko prepoznata po tome što se svake godine nakon programa održava i dodjela nagrada za top 10 najmoćnijih žena u biznisu, koje potom u razgovoru dijele svoja razmišljanja i iskustva. U odabiru 10 najmoćnijih žena u obzir se uz prihode dodaju i neki drugi kriteriji poput vlastitog doprinosa i utjecaja poslovanju, ali i ukupnom gospodarstvu Hrvatske. Stoga je ovo jedinstvena prilika za druženje sa ženama koje su vrijedne divljenja.

10 stipendija za ‘Program osnaživanja‘

U sklopu konferencije, zajedno s Partus akademijom, Lider također provodi ‘Program osnaživanja‘ za žene u srednjemu menadžmentu. Kroz deset modula, koji se provode od 29. rujna do 1. prosinca 2023., deset polaznica ima priliku svladati tehnike i alate koji će im pomoći u napredovanju na visoke menadžerske pozicije. Na kraju programa polaznice će se na konferenciji Žene u biznisu imati priliku povezati s najmoćnijim ženama hrvatskog biznisa.

3 dinamična panela

Sudionice konferencije svoja će iskustva podijeliti tijekom tri zanimljive i dinamične rasprave.

O tome jesu li žene zaista predvodnice održive budućnosti govorit će se tijekom prve panel-rasprave ‘Žene – lideri održive budućnosti‘, na kojoj će sudjelovati Marijana Bačić (Hrvatski Telekom), Zdravka Demeter Bubalo (Ina), Ana Dorić Škeva (Addiko bank) te Diana Kobas Dešković (Mumforce i Spona Code).

Druga panel-rasprava dotaknut će se teme ‘Kako različite generacije oblikuju budućnost rodne ravnopravnosti?‘, a svoja će mišljenja i iskustva razmijeniti Ana Barjašić (Europsko vijeće za inovacijje i Global Entrepreneurship Network Europe), Marina Bolanča Radunović (Abeceda komunikacije i HUOJ), Ivana Mirković Pogorilić (Hrvatska pošta) i Gala Marija Vrbanić (Tribute Brand).

Zadnji, ali jednako važan panel dotaknut će se teme ‘Život u petoj brzini‘, a u raspravi će sudjelovati Iva Rogović Lekić (Marsh McLennan Hrvatska), Selma Terlević (GoSimple i 24sata), Ena Vitlov (AstraZeneca Hrvatska) te Lea Brezar (Dhar Media i EPOHA).

2 ‘one-on-one‘ razgovora

Kroz ‘jedan na jedan‘ razgovore sudionici će imati priliku pobliže čuti priče uspješnih žena. U prvom takvom razgovoru s Liderovom novinarkom Gordanom Gelenčer pričat će dr. Tena Kovačević Janko, specijalistica ginekologije i opstetricije s diplomom fetalne medicine, ujedno i jedina s tom diplomom u Hrvatskoj. Gošća drugog razgovora kojega će voditi medijski stručnjak i konzultant Boris Trupčević je Ekaterina Egorova, predsjednica Uprave i glavna direktorica za održivost (CSO, Chief Sustainability Officer) u IKEI za regiju Južna i istočna Europa koja obuhvaća Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Rumunjsku i Ukrajinu.

1 predavanje

S obzirom na to da žene još uvijek nisu potpuno ravnopravne s muškarcima, i dalje postoji ogromna potreba za daljnjim raspravama o pravima žena, rodnoj ravnopravnosti i njihovoj važnosti za funkcioniranje svih društava. Predavanje o ravnopravnosti žena u biznisu održat će Lana Šubić Šuša, voditeljica projekta Poslodavac Partner u tvrtki Selectio.

Tisuće uspomena

S godinama je ova konferencija postala nezaobilazno mjesto za okupljanje uspješnih poslovnih žena, ali i onih koje će to tek postati. Međutim, koliko god bili ponosni na navedene brojke, najveći utjecaj konferencije na poslovnu zajednicu nemjerljiv je – razmjena ideja, stavova i iskustava te umrežavanje i druženje s najmoćnijima ono je što ovu konferenciju čini jedinstvenom.

Još nije kasno da osigurate svoje mjesto na konferenciji!

Donatella Pauković

Pošalji ili podijeli na:

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.