Započnite dan s pirovim grizom

Pir (krupnik, njem. Dinkel) ili prapšenica je jedna od najstarijih žitarskih kultura na svijetu. Spominje se još iz vremena prije Krista kao najstarija sorta pšenice. Jedinstvena je po tome što svako zrno na klasu ima svoju ovojnicu, odnosno ljusku koja brani od svih nametnika.

Pir je žitarica koja u svome sastavu ima gluten koji utječe na organizam posve drukčije od pšeničnog glutena. Lakše je probavljiv, iznimno bogat hranjivim tvarima. Vitamini B kompleksa i vitamin E glavni su elementi pira. Protuupalno djelovanje i djelovanje na probavni sustav glavne su značajke ove namirnice.

Pir ima ljekovita svojstva koja pomažu kod raznih stanja

  • protiv anemije i migrene
  • za crijevna i želučana oboljenja
  • za okrepljivanje organizma
  • za rješavanje kožnih i alergijskih osipa
  • za reumatska oboljenja
  • za povišeni kolesterol
Kuhanje pirovog griza

Pirova krupica, poznatija kao griz prava je multifunkcionalna namirnica fantastičnih svojstava.

Pšenični i pirov griz pripremaju se na isti način, razlikovati se može samo vrijeme kuhanja, zato vi svakako prvo zavirite na ambalažu svog griza i provjerite jesu li navedene neke upute koliko dugo i kako se kuha.

Skuhajte griz od pira na mlijeku ili u vodi od kompota, dodajte malo voća, možda malo cimeta, meda ili nekog drugog začina i ukusan obrok za početak dana je spreman.

Pošalji ili podijeli na:
Ivana Berišić

Ivana Berišić, urednica i vlasnica portala Poduzetna.com. Autorica je svih intervjua na portalu i recepata u kategoriji Moji recepti-Ivana. Ako vam se ovaj članak ili recept svidio javite nam, sherajte i lajkajte nas. :) Hvala vam što nas čitate i pratite. Vaša Ivana

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.