Vrhunski spoj jazza i vina u Vižinadi

Vinarija Marijan Arman, točnije njen barrique dio, prostor je izuzetne akustike. U to su se mogli prije par mjeseci uvjeriti posjetitelji koncerta jednog od najuspješnijih australskih kantautora Liora Attara u sklopu projekta „Art Circle Residence“, a povodom istog projekta publika je upoznala i Yasuta Oharu, jednog od najboljih jazz pijanista na svijetu.

Iznimna nam je čast što smo opet uspjeli naše mjesto obogatiti za jednog vrhunskog glazbenika. Sudjelovanje u ovakvom projektu puno nam znači i nadam se da ćemo nastaviti razmjenjivati iskustva na globalnoj razini – kako umjetnička, tako i vinarska“, izjavio je ovom prigodom Marijan Arman, vlasnik vinarije koja je organizirala koncert u suradnji s njemačkom ambasadoricom u Australiji, Dr. Annom Prinz.

Ohara je svoje prve tonove na klaviru odsvirao u dobi od tri godine. Kao klasično školovan pijanist, inspiriran glazbom velikana jazza Johna Coltranea, u dobi od 18 godina odlučuje se baviti jazzom te je danas prepoznatljiv po svom izvornom stilu i dobro osmišljenoj tehnici. Njegov stil izvedbe može se opisati kao energičan, poletan i lirski, baš kao što je i samo vino.

Koncert Yasuta Ohare organiziran je u sklopu spomenutog neprofitnog projekta, čija je filozofija povezivanje vinara i umjetnika iz Europe i Australije. Projekt je osnovan u Canberri u svibnju prošle godine kako bi se omogućili posjeti vinara i umjetnika s ciljem održivog jačanja kulturne i vinarske veze s oba kontinenta. Upravo takvu vezu ostvarili su Marijan Arman i australski vinar Stefano Lubiana. Naime, Lubiana je prošle godine krenuo s projektom uzgoja malvazije na Tasmaniji te je svoja iskustva razmijenio s vinarijom Marijan Arman, čije su malvazije na ovogodišnjoj Vinistri višestruko nagrađivane. Malvazija Gran cru iz berbe 2018. proglašena najboljom u kategoriji svježih malvazija, dok je Malvazija rezerva iz berbe 2015. dobila najviše bodova u kategoriji zrelih malvazija.

Upoznati smo sa tasmanijskim projektom Stefana Lubiana koji je u ovom projektu sudjelovao i prošle godine, a čija obitelj dolazi iz Istre. Svakako smatramo da ulaganje u znanje i razmjena iskustava mogu samo pridonijeti dobrobiti vinarstva. Malvazija je prepoznatljiv proizvod našeg podneblja, štoviše simbol i značajan dio identiteta Istre te smo neizmjerno obradovani ovim posjetom. Zahvaljujući ovom susretu, svi smo stekli nova saznanja i iskustva o uzgoju ove sorte“, dodaje Arman.

S obzirom na činjenicu kako ovaj projekt nije ni na koji način sponzoriran od strane države, njegova budućnost u cijelosti ovisi o inicijativi svih onih koji sudjeluju u njemu – od vinara, umjetnika pa do sponzora.

~~~

Vinski podrum Vina Arman Marijan i pripadajućih 11 hektara vinograda nalaze se u Zapadnom istarskom vinogorju, u Vižinadi nedaleko Poreča i u obiteljskom su vlasništvu već više od 200 godina. Sadašnji vlasnik Marijan je peta generacija Armana koji se bavi proizvodnjom vina na južnim obroncima rijeke Mirne, prenoseći obiteljsko iskustvo i tradiciju na svoje kćeri Ines i Ninu.

Potpuno modernizirana boutique vinarija sastoji se od vinskog podruma, kušaonice i otvorene terase s prekrasnim pogledom na vinograde, gdje možete kušati paletu od 16 različitih etiketa – Malvaziju istarsku, Chardonnay, Sauvignon blanc, Muskat bijeli, te crvena: Teran, Cabernet sauvignon, Merlot i Syrah.

Pošalji ili podijeli na:

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.