Upoznajte Tajanu Balaž-Jurišić i ljubav iskazanu kroz etno kreacije brenda Taya

Modna industrija ima svoje trendove i imperative koje neki dizajneri prate, a neki se vode svojim osjećajem koji žele prenijeti na osobe koje njihove kreacije nose.

Jedna od njih je Tajana Balaž-Jurišić, krojačica i dizajnerica etno odjeće koja je u rodnom Slavonskom brodu od milja svima poznata kao Taja, pa je tako i njezin brend Taya Salon Mode poznat već dugo čak i izvan Slavonskog Broda.

Kreacije su to koje objedinjuju ljubav prema etno izričaju i očuvanju tradicionalne baštine prenesene u komade odjeće nosive od dnevnih do večernjih varijanti.

Simpatična Tajana želi ujedno svoju ljubav prema etnu i znanje o krojenju prenijeti na mlađe generacije kako bi i one svojim stvaranjem obogatile etno ponudu.

Tajana, tko je zaslužan za vaše znanje krojenja i dizajniranja? Od kud dolazi vaša ljubav prema tom starom zanatu?

Odrasla sam uz baku na selu koja me je učila heklati i druge ručne radove, pričala mi o tkanju i kako je njena mama tkala na tkalačkom stanu i o drugim ručnim radovima koje su tada izrađivali. Iskreno, nisam tada mislila da će mi to sve biti dio mog životnog poziva, tada mi je bilo draže igrati se sa dečkima rata nego slušati baku, ali s vremenom sam shvatila težinu izrade ručnog rada i jednostavno se zaljubila u to.

Čime se danas bavite?

Danas radim u školi i podučavam djecu šivanje i krojenje te nastojim u njima razviti ljubav prema etnu i mjestu otkud potječu. Želim ih potaknuti da budu kreativni i izraze svoje mišljenje i ideje.

Dolazite iz sredine koja je povijesno bogata rukotvorinama i predivnim narodnim nošnjama. Što vi mislite koliko je danas poželjan etno stil u modnom svijetu i postoje li trendovi koji se moraju pratiti?

Etno je danas sve više prisutan u modi to mi je jako drago, a posebno što su to prepoznale žene ,a mogu slobodno reci muškarci u našem gradu. 🙂

Voditeljica ste Udruge za očuvanje tradicijske baštine, što je ideja i program udruge?

Ideja udruge je da se sačuvaju od zaborava izrade ručnih radova i da se prenese mladim generacijama tehnika izrade istih, da se ne zaborave običaji i da znamo primijeniti izradu starih tehnika na današnju modu i stilizirati ju da ostane što dosljednija izvornom obliku, ali opet moderna i prilagođena vremenu u kojem živimo. Želimo stvarati narodnu nošnju 21.-og stoljeća.

Nekada je šivanje ručno i na Singerici bilo znanje koje je imala svaka mlada djevojka i žena. Vi radite s mladima pa nam možete najbolje reći; kakva je situacija danas i koliko mladi danas žele naučiti šivati?

Mislim da je mlade samo potrebno dobro motivirati i onda se sa njima može bez problema raditi. 🙂

Originalna etno odjeća nekad je rađena na materijalu rađenom na tkalačkom stroju, kakve vi danas materijale koristite?

Ja i danas izrađujem odjeću od tkanine izrađene na tkalačkom stanu,a isto tako po potrebi koristim i industrijski izrađene tkanine.

Na koje sve načine ljudi saznaju za vaš brend?

Najbrži i najučinkovitiji način danas je internet pa tako sve moje radove možete vidjeti na mom Facebook profilu. Stranicu još uvijek izrađujem, ali sam trenutno okupirana poslom pa će još malo pričekati realizacija.

Modeli se mogu pogledati i u prostoru udruge u sklopu koje imam izložbeni salon. Još uvijek je jako zastupljena usmena predaja, jer kada nešto lijepo vidite pitate gdje je to rađeno.

Koji je vaš omiljeni dio rada na određenoj kreaciji?

Sve faze rada su mi omiljene, od ideje do realizacije, a naravno da sam najsretnija kada je proizvod gotov. 🙂

S obzirom da su posebnost vaših radova etno aplikacije, jeste li imali kad zahtjeva da na postojeće haljine, hlače ili majicu dodate neki motiv?

Izrađujem odjeću s elementima etna i često mi donose gotovu odjeću da ju osvježim nekim etno detaljom i učinim drugačijom i unikatnom. To je isto jedan oblik stvaranja.

Recite nam za kraj, što biste vi izdvojili kao posebnost posla koji radite, što vam je motivacija?

Volim se odijevati drugačije i to me tjera da mašta i ruke budu stalno u pogonu. Drago mi je da su i drugi prepoznali moj rad i da im se sviđa nositi moje kreacije. 🙂

I nama se sviđaju Tajanine kreacije i želja za očuvanjem etno izričaja, stoga joj želimo puno sreće u daljnjem radu i s nestrpljenjem isčekujemo novu kolekciju.

Pošalji ili podijeli na:

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.