Tražite novi posao? Donosimo listu poduzetničkih ideja i traženih poslova

Na stalnoj vjetrometini propitkivanja – hoću li uspjeti ili ne, hoću li moći ili ne, jesam li spreman za nove izazove ili ne, svaka poduzetnica i poduzetnik gradi svoje poduzetništvo. Početak nove kalendarske godine posebice je prožet takvim “mentalnim olujama jer se analiziraju učinci, planiraju strategije i aktivnosti, te prije svega pripremaju novi sadržaji, usluge i proizvodi ili pak traže načini da se tržišno osnaže i ojačaju postojeći.

– Danas deseci tisuća ljudi razmišljaju o pokretanju vlastitog posla ili pak o reorganizaciji postojećih poduzetničkih aktivnosti. Prosječno tijekom životnog vijeka tri do četiri puta mijenjamo svoju karijeru i profesionalno usmjerenje. Sve je više onih koji su zasićeni postojećim poslovnim aktivnostima – u potrazi za nečim novim – bilo kroz poduzetničke aktivnosti, bilo kroz plasman novih usluga ili proizvoda. S jedne strane raduje što svuda oko nas ima obilje maštovitih ideja za istup na tržištu, no s druge strane to isto tržište traži i naš intenzivan angažman, naporan rad i prije svega veliki trud – da bi uspjeli. Stoga ideja i poticaja za kreativna rješenja nikada nije dovoljno u nadi da će jednako tako biti i s našim poduzetničkim elanom – ocjenjuje futurologinja poduzetništva Sanela Dropulić, direktorica Ženskog poduzetničkog centra.

Evo stoga nekoliko ideja koje nam donosi Ženski poduzetnički centar koje bi vam mogle biti u tom pravcu od koristi.

1. Financijsko savjetovanje

ako ste dobri s “brojkama i računicom” – uložite u svoje dodatno obrazovanje ili pak izoštrite postojeće vještine i usmjerite se na financijsko savjetovanje. Danas je sve veća potreba u ovom području jer mnogi ljudi, ma koliko se činilo da tomu nije tako – ne znaju upravljati novcem. Tomu svjedoči i sve viša brojka osobnih bankrota (na globalnoj, ali i nacionalnoj razini), sve veća zaduženost stanovništva koje troši iznad svojih mogućnosti, te ne zna temeljne nauke učinkovite štednje i racionalne potrošnje. Usmjerite svoje savjetodavne aktivnosti u kvalitetno educiranje klijenata o upravljanju novcem u poslovne i privatne svrhe.

2. Poslovi vezani uz bicikle

jedan od najpopularnijih “prometala” – bicikl – postao je ujedno izvor i najvećeg broja novih poslovnih ideja – od turističkih bicikl tura, fitness treninga na sobnim biciklima, do iznajmljivanja bicikla te popravaka, kao i prodaje prateće opreme. Sve je više i škola bicikliranja – sportskog i rekreativnog. Općenito – zabava koju pruža bicikl – odličan je izvor poduzetničkih ideja – možda baš i za vas.

3. Usluge čišćenja (svih vrsta)

postoje dvije glavne vrste čišćenja – za privatne domove i gospodarske subjekte – no čistiti možete svugdje gdje želite – na hrvatskom tržištu vlada kronični nedostatak kvalitetnih servisa za čišćenje – bilo koje vrste. Posebice se osjeti manjak radne snage i usluga u turističkom sektoru. Outsourcing servisa za čišćenje sve je traženiji – stoga je možda ovo upravo niša u koju biste mogli “uroniti” svojim poduzetničkim angažmanom.

4. Briga o kućnim ljubimcima

sve više posla i obaveza, sve manje vremena – odlika je današnjeg tempa življenja – stoga imao sve manje vremena i za kućne ljubimce. Briga za kućne ljubimce onih koji za njih nemaju vremena je jedan od sve traženijih poduzetničkih angažmana u Hrvatskoj – ne samo za šetnje, nego i za nabavku hrane, potrebne opreme, odvođenja kućnog ljubimca veterinaru, šišanje…Ako volite životinje, a nije vam problem osigurati i vrijeme za skrb o njima – možda je ova poduzetnička ideja savršena upravo za vas u 2020. godini.

5. Mali kućanski poslovi

ako je vjerovati neslužbenim statistikama – gotovo sve što vrijedi od hrvatske radne snage u “građevini” – već odavno radi po inozemnim “bauštelama” – nema više domaćih keramičara, elektroinstalatera, vodoinstalatera, zidara… Svi oni koji su vješti s “rukama” i malim kućanskim poslovima, imaju odličnu mogućnost pozicionirati se na tržištu popravaka jer danas je poprilično teško naći majstora koji će zamijeniti dvije – tri polupane pločice u kupaonicama, sazidati pregradni zid u dnevnom boravku, izraditi novu policu za knjige. Uz malo talenta i truda, posebice za muški dio populacije, ovaj segment pružanja poduzetničkih usluga poprilično je potentan za poslovni uspjeh na području Hrvatske.

6. Konzultant za istraživanje tržišta

svakih trideset minuta na globalno tržište lansira se neka nova tehnologija, a napredak civilizacije osjeti se i u Hrvatskoj. Teško je pratiti sva događanja, aktivnosti, ali i afinitete kupaca, kako kod kuće, tako i u inozemstvu, ako nemate kvalitetnu pripremu, logistiku, istraživanja. Upravo su poslovi na konzultantskim uslugama istraživanja domaćeg i inozemnog tržišta za što uspješniji plasman usluga i proizvoda, ali i lansiranje novih, jedna od traženijih poduzetničkih aktivnosti već nekoliko godina, s posebnim porastom potražnje u 2020 godini.

7. Osobni treneri i asistenti

ma koliko zvučalo čudno za hrvatske uvjete, ali osobni treneri asistenti su osobe koje će postati sve traženije (iako već u mnogim slučajevima jesu) u poslovnom miljeu (bar onih koji to mogu sebi priuštiti). Poslovni život sve više “guši” privatni – imamo sve manje vremena za sebe, napose i za vlastito zdravlje, opuštanje, razonodu. Da ne bismo zaboravili koliko nam je i taj aspekt života značajan – na scenu poduzetničkih usluga stupaju osobni treneri i osobni asistenti. Ovi prvi će nam pomoći da budemo u dobroj kondiciji bilo da vježbaju s nama ili pak nam kao nutricionisti pomažu s izborom naše prehrane. Ovi drugi bit će nam pri ruci kako bi što kvalitetnije organizirali privatni život, obaveze izvan posla, znali živjeti kvalitetno unatoč brojnim aktivnostima i sadržajima kojima nam je ispunjen dan.

8. Tapeciranje, renoviranje, redizajn

u stalnoj tržišnoj utrci po modelu – ostavi staro, kupi novo – gotovo smo zaboravili da se i davno kupljene stvari mogu “osvježiti” i iznova koristiti. Umjesto da ih odbacujemo i mijenjamo za novo (nerijetko i ne dovoljno kvalitetno) – staru fotelju, stol ili pak ormar ponekad je dovoljno samo osvježiti novom bojom i dizajnerskim idejama, da bi iznova zasjali. Svatko tko ima malo mašte i velikog truda za učenje, može se okušati u ovoj poduzetničkoj sferi, napose kada smo zatrpani online idejama za dizajn, redizajn, renoviranje s tisućama kvalitetnih sadržaja kojima možemo udahnuti novi život starim komadima namještaja, odjeće ili pak ostalih stvari koje bismo inače mijenjali za nove.

9. Dostava darova

koliko ste puta bili u situaciji da morate nekom nešto hitno darovati, a ideja i vremena za nabavku – nigdje. Manjak vremena kojega imamo u svakodnevnom rasporedu dovela je do kreiranja cijelog niza digitalnih servisa za narudžbu darova različitih namjena i vrsta (od rođendana, svatova, obljetnica, poslovnog darivanja, pa čak i sahrana…) koje štede vrijeme, trud pa i novac, izborom svega potrebnoga (te dostavom na željene adrese) za ono za što nemamo mogućnosti.

10. Dnevna skrb

bilo da je riječ o djeci ili starijim osobama – postojeći sustav privatnih i državnih institucija ne mogu pružiti dovoljno sadržaja kada je riječ o brizi za ove kategorije stanovništva. Nije rijedak slučaj da su roditelji željni svoju djecu nekamo ostaviti kako bi primjerice subotom uvečer mogli otići na večeru ili pak u kino. Jednako je i sa starijim osobama, posebice ako je riječ o nepokretnim i bolesnim ljudima koji trebaju cjelodnevnu brigu i nadzor. Ukoliko imate mogućnosti i volje usmjeriti svoje aktivnosti na pružanje dnevne srbi – riječ je o poduzetničkoj usluzi koja definitivno nailazi na sve veći broj korisnika i deficitarna je za hrvatsko tržište.

Pošalji ili podijeli na:

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.