Suze svetog Lovre

Pogled u nebo smiruje, odmiče nas od svakodnevice i izrazito je romantičan. Ako često zaboravljate na ove prirodne ljepote koje vam se svakodnevno nude, u kolovozu obavezno zastanite, usmjerite pogled prema sjeveroistočnom nebu prema vrhu zviježđa Perzeja, koje se nalazi ispod Kasiopeje i uživajte u Suzama svetog Lovre. Stručnjaci ovu pojavu nazivaju meteorski pljusak.

Zvijezde padalice zapravo su meteorski roj koji astronomi zovu Perzeidi jer se čini kao da dolazi približno iz zviježđa Perzeja. Iako je meteorski roj vidljiv već od zadnje trećine srpnja, najgušći treba biti u noći s 12. na 13. kolovoza između jedan i četiri ujutro.

Otvorene lokacije idealne su za ovu pojavu pa razmislite da iznenadite dragu osobu, uzmete dekicu, fotoaparat i uputite se na jednu od dobrih lokacija za uloviti predivne kadrove.

Ako ste u Zagrebu preporučamo :

  • Jarun
  • Bundek
  • Sljeme
  • Park Šumu Grmoščica

“Dvije stvari me ispunjavaju sve većim strahopoštovanjem i udivljenjem što ih više promišljam – zvjezdano nebo nada mnom i moralni zakon u meni.”

Immanuel Kant

Odakle dolazi naziv suze svetog Lovre

Kako je ova pojava najvidljivija upravo oko blagdana svetog Lovre – 10. kolovoza, tradicionalno se meteori iz roja Perzeid nazivaju “Suze svetog Lovre” upravo po ovom velikom svetcu.

Sveti Lovro (Huesca oko 225. – Rim, 10. kolovoza 258.) je kršćanski svetac, rimski đakon pogubljen za vrijeme cara Valerijana.

U današnje vrijeme jedan je od najpoznatijih svetaca. Poseban je po tome što ga slave i pravoslavni vjernici, anglikanci i luterani.

Sveti Lovro je jedan od zaštitnika Rima. Crkvu sv. Lovre u Palači pri Svetinji nad Svetinjama (“in Palatio ad Sancta Sanctorum”) oslikao je Paul Brill (čije su freske i u vatikanskome Tajnom arhivu i drugdje) i dnevno ju posjeti preko 2000 hodočasnika koji dolaze sa zavjetima i stubama se većinom penju klečeći.

Od ostalih svjetskih lokacija, po svetom Lovri francuski istraživač Jacques Cartier nazvao je najveći estuarij na svijetu Zaljev svetog Lovre (en. Gulf of Saint Lawrence) kao i Rijeku sv. Lovre dugu 1.197 km.

U Kanadi se po svetom Lovri zove planina Laurentian Mountains, glavna četvrt Saint Laurent u Montrealu i Avenija sv. Lovre u istome gradu.

 

Pošalji ili podijeli na:

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.