Savjeti za suhu ili dehidriranu kožu

Donosimo vam nekoliko načina kako prepoznati razliku između suhe i dehidrirane kože… 

Kada je riječ o terminologiji o tipovim i stanjima kože, riječi “suha” ili “dehidrirana” koža se često međusobno mješa. Štoviše, ako imate “dehidriranu” kožu to je jedan od najčešćih problema s kojim se susrećem kada naši klijenti posjete Ageness beauty institut – posebice tijekom hladnih zimskih mjeseci.

U stvari, suhoća i dehidracija nisu jedno te isto. Suha i dehidrirana koža imaju svoje uzroke, efekte i rješenja.

Donosimo vam 10 činjenica koje će vam pomoći da otkrijete razliku i riješite ove zagonetke kože

 1. Suha koža je tip kože dok, riječ “dehidrirana” se odnosi na stanje kože – i to stanje kože se može pojaviti u bilo kojem trenutku
 2. Suhoj koži nedostaje masnoće i često žljezde lojnice ne izlučuju dovoljno, dok dehidrirana koža nem dovoljno vode u svojim slojevima – posebno u gornjim površinskim slojevima. To znači da se čak i masna ili kombinirana koža može dozivjeti stanje dehidriranosti. Često se događa da masnu kožu isušimo i dehidriramo korištenjem agresivnih sredstava u pokušaju da suzmijemo masnoću i sjaj kože.
 3. Često suha koža je gruba, zateže i peruta se.
 4. S druge strane, dehidrirana koža će izgledati sivo i beživotno, osjećat ćete se kao da vam je koža tjesna i često se pojave sitne linije i bore.
 5. Dehidrirana koža obično je uzrokovana izloženosti vanjskim utjecajima, tuširanjem u vručoj i vrlo tvrđoj vodi, hladno vrijeme tijekom zime i centralno grijanje koje isušuje kožu u zimskim mjesecima također utječu na dehidraciju kože, kao i prirodni procesi starenja te nedovoljno količina hyalurona u koži.
 6. Budući da je razlozi koji dovode do suhe i dehidrirane kože nisu isti, čini se savršenim da i rješenja budu različita.

  Ukoliko imate dehidriranu kožu trebate češče raditi pilinge, ali izbjegavajte prekomjerno grube pilinge s jakim abrazivnim česticama koje mogu oštetiti kožu – umjesto toga odlučite se za Elemis Enzimski piling za lice ili za neki od seruma poput Elemis Hydra Boost  seruma koji sadrži hijaluronsku kiselinu i svakako je potrebno koristiti kreme za duhinsku hidrataciju.

 7. S druge strane, suha kože će imati najviše koristi koristi od hranjivih ulja kako bi se povećala količina lipida i ublažilo osjećaj zatezanja kože. Elemis Superfood facial oil je idealno ulje za suhu kožu.
 8. Dakle, pitate se ukoliko unesem više vode u organizam hoće li mi to pomoći u hidrataciji kože? Ako je i organizam dehidriran, unosom veće količine vode možemo pokušati pridonjeti hidraciji stanica. Međutim imajte na umu da će organizam prvo hidrirati unutrašnje sustave a koliko će ostati za kožu je svakako upitno.Dakle, popijte dovoljno ali ne previše!
 9. Kao što sam i savjetovala, svakako možete potpomoći i nahraniti svoju kožu iznutra prema van. Pokušajte s dodatcima prehrani koji su bogati Omega-3 masnim kiselinama ili aloa verom kako biste nahranili suhu i dehidriranu kožu. Također možete osigurati dodatnu hidrataciju za dehidriranu kožu konzumirajući hranu bogatu vodom kao što su krastavci, salata, avokado, brokula i lubenica.

 1. Čini se da je ovo savršen trenutak da vam ispričam o Elemisovom novom serumu za hidrabilizaciju – ono što volimo nazvati, naš “piće za kožu”.

  Serum na bazi hijaluronske kiseline stvara malene spremnike hidratacije unutar vaše kože – i na taj način sprečava gubitak vlage.Serum sadrži visoke koncentracije hijaluronske i omega masne kiseline, obnavljajući površinski zaštitni hidrolipidni sloj kože.

  Blagi i nježni miris slatke narančine, bergamota i mandarine će transformirati vaša osjetila. Hydra boost serum je formuliran da odgovori na potrebe i suhe i dehidrirane kože. Nismo mogli započeti zimu bez njega! 🙂

Pošalji ili podijeli na:
Sanja Buinjac

Vlasnica Ageness Beauty Instituta, kozmetičarka po struci, wellness-koordinatorica, edukatorica za učilište Vimal u području wellness-masaža, tretmana lica i tijela te standarda i protokola u wellnessu. Godinama posvećena učenju i usavršavanju različitih metoda, tehnika i protokola za tretmane i dijagnostiku lica i tijela. Na portalu Poduzetna.com pratite stručne savjete i vodstvo na vašem putu lijepe i zdrave kože. :)

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.