Pretilost – epidemija suvremenog društva

Pretilost (lat. obesites) kronična je bolest koja nastaje prekomjernim nakupljanjem masnog tkiva s posljedičnim štetnim učinkom na zdravlje.

Unatoč postojanju trenda suvremene zapadnjačke kulture koja propagira isključivo vitku figuru, broj pretilih osoba u svijetu sve više raste, gdje Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će do 2025. godine 50% svjetskog stanovništva biti pretilo.

Naime, pretilost i prekomjerna tjelesna težina nisu isključivo estetski problem nego su prepoznati kao i faktori rizika raznih zdravstvenih problema kao što su bolesti kardiovaskularnog sustava, dijabetes tipa II, Alzeheimerova bolest, osteoartritis, rak, neplodnost…

U SAD-u pretilost se već dugi niz godina naziva i „kugom novog doba”, koja sve više zahvaća djecu, čak i onu vrtićke dobi.

Pretilost kod djece prije puberteta je nažalost u stalnom porastu, te postaje globalni javno-zdravstveni problem suvremenog društva.

A kakva je situacija u Hrvatskoj?

Poražavajući su podatci da se Hrvatska nalazi među prvih pet europskih zemalja s tim problemom, s čak 35% djece s prekomjernom tjelesnom težinom u dobi od 8 do 9 godina.

Izvor: Inografika CroCROSI studije
Izvor: Inografika CroCROSI studije

 

Što dovodi do ovih poražavajućih podataka?

Godinama mnogi znanstveni umovi vjerovali su da isključivo okolišni čimbenici, poput brzog razvoja prehrambene industrije i lanaca brze hrane dovode do razvoja pretilosti.

Međutim, danas, pretilost se smatra klasičnim primjerom složene multifaktorske bolesti, drugim riječima na njezin razvoj utječe kombinacija genetskih, okolišnih i psiholoških čimbenika.

Suvremena genetika utvrdila je povezanost genskih mutacija s pretilošću.

Utjecaj genetike na metaboličke osobine pojedinca je toliko velik, gdje znanstvenici procjenjuju da su indeks tjelesne mase (BMI), postotak masnog tkiva i pretilost u 65-80% slučajeva predodređeni genetičkim profilom. Istraživanja su također pokazala da mutacije pojedinih gena prije rođenja djeteta mogu udvostručiti rizik od pretilosti u pubertetu i odrasloj dobi.

Neki od ovih gena direktno su uključeni u regulaciju potrošnje energije, metabolizma masti i ugljikohidrata i osjećaja gladi. Stoga, genetika može igrati veliku ulogu u tome koliko učinkovito vaše tijelo probavljenu hranu pretvara u energiju, koliko učinkovito sagorijevate kalorije tijekom vježbanja i gdje će se višak pojedenih kalorija distribuirati. Iako je utjecaj genetike određivanju naših metaboličkih osobina neporeciv, naglasak i dalje stoji na drugim faktorima koje itekako možemo svjesno kontrolirati.

Koji drugi faktori doprinose pretilosti?

U znanstvenoj literaturi pronalazimo brojne podatke koji potvrđuju kako na ovaj problem, pored već navedene genetike, veliki utjecaj imaju i tzv. osobne predispozicije, socio-ekonomski status, te okolina i mediji koji nas neprestano „bombardiraju“ informacijama.

Naime, ubrzani zapadnjački stil života je uvelike smanjio kvalitetu istog. Počnimo s kulturom zdrave prehrane gdje su domaća jela napravljena od pažljivo biranih, zdravih i svježih namirnica zamijenjena nekvalitetnim, procesuiranim i visokokaloričnim.

Prema riječima dr. Marka Hymana, jednog od glavnih svjetskih ideologa zdravog načina života, pripremanje hrane u kućanstvima u Americi se smanjilo za drastičnih 45%.

Suvremena tehnologija „pridonijela“ je i manjku tjelesne aktivnosti. U Svjetskoj kardiološkoj federaciji smatraju da 60 do 85% svjetskog stanovništva “nije fizički aktivno u tolikoj mjeri da bi to koristilo njihovom zdravlju, a to se naročito odnosi na mlade”.

Jednako tako, pojedinci nižeg socio-ekonomskog statusa u većini slučajeva nisu u mogućnosti sebi priuštiti zdrave i.e. organske namirnice koje su nekada čak i do tri puta skuplje od drugih. Veliki utjecaj na naše odabire, pa i na prehrambene navike imaju marketing i reklame koji su ciljano osmišljeni za djecu.

Neki podatci pokazuju da djeca u prosjeku u jednoj godini pogledaju između 20 000 i 40 000 tisuća reklama vezanih za prehranu.

Okolina kao okidač psiholoških čimbenika

Jedan od psiholoških čimbenika kojeg je vrijedno spomenuti, s obzirom na to da živimo u svijetu u kojem  novi trendovi postaju imperativ, a s čime pojedinac nije spreman ići korak uz korak, dovodi do stresa koji svoj „lijek“ često pronalazi u neumjerenom konzumiranju visokokalorične hrane. Pretilost može ostaviti opasne posljedice ne samo na tjelesno već i na mentalno zdravlje.

Na primjer, kod djece koja su, kako često znamo čuti „krupnija“ i vole puno pojesti, u njihovom ponašanju često se opaža umor, slaba i loša koncentracija, pospanost, negativne emocije, nezainteresiranost, nezadovoljstvo i sl., što posljedično dovodi i do loših rezultata u školi, ali i u međuljudskim odnosima, te ugrožava cjelokupnu kvalitetu života pojedinca.

Nije ni rijetkost da su djeca s prekomjernom tjelesnom težinom često na meti izrugivanja i ponižavanja, što ostavlja velike emocionalne rane koje jedno dijete nosi kroz život. Prethodno navedeni samo su neki od negativnih pokazatelja što to ustvari pretilost jest i koje posljedice može uzrokovati. Isti zasigurno mogu biti i znakovi za upozorenje, te potaknuti roditelje i bližnje da potraže savjet stručne osobe i pruže primjerenu pomoć djetetu.

 

Za kraj, donosimo Vam sedam korisnih savjeta kako i na koji način stvoriti nove i zdrave navike uz svjesniji pristup prehrani

 

  1. Voditi dnevnik osobne prehrane kako bi postala/o svjestan/na što jedem
  2. Krenuti malim, ali sigurnim koracima prema promjeni jedne konkretne „loše“ navike (e.g., uvesti jedan zdravi voćni ili povrtni obrok na dan; birati sezonsko voće i povrće i konzumirati u umjerenim količina)
  3. Postaviti sebi realne ciljeve e.g., 7 dana nastojati piti minimalno 8 čaša vode na dan
  4. Pažljivo birati namirnice stavljajući na prvo mjesto kvalitetu proizvoda, e.g. grickalice i slatkiše zamijeniti nutritivno bogatim namirnicama poput orašastih plodova (bademi, lješnjaci, orasi, indijski orašici…)
  5. Restriktivne i ekstremne dijete zamijeniti stvaranjem konkretnog plana prehrane koji odgovara vama i vašim potrebama, jer ljudski mozak nije „programiran“ na gladovanje (u slučaju kombinacije pretilosti s nekim ozbiljnim medicinskim stanjem svakako bi bilo poželjno posavjetovati se sa stručnom osobom i.e. nutricionistom ili liječnikom)
  6. Zdravu prehranu popratiti umjerenom tjelesnom aktivnošću najmanje 30 minuta dnevno i po mogućnosti svakodnevno. To može biti šetnja, trčanje, vožnja biciklom, aerobik, vježbe u teretani ili bilo koji sport prilagođen psiho-fizičkim sposobnostima pojedinca. Ako niste u mogućnosti svakodnevno vježbati izaberite alternativni način kretanja e.g. vožnju autom ili gradskim prijevozom zamijenite pješačenjem, umjesto dizala koristite stepenice, sjedenje pred televizorom zamijenite šetnjom po obližnjem parku ili prirodi.
  7. Budite uporni! Rezultati ne dolaze preko noći. Pažljivo osluškujte svoje tijelo, zdravo se hranite, redovno vježbajte i ne opterećujte se brojkama na vagi, već radite na podizanju kvalitete vašeg cjelokupnog stila života.

 

Autori članka: Anđela Jelić i Ivana Matić
Pošalji ili podijeli na:
Anđela Jelić

Anđela Jelić je mlada, ambiciozna i poduzetna žena koja neprestano uči i usavršava se u području psihologije. Istražuje zdravlje ljudi i posebno utjecaj prehrane na osobno blagostanje. Trenutačno živi u Milanu gdje usavršava svoje znanje na doktorskom studiju iz psihologije na Università Cattolica del Sacro Cuore.

Ivana Matić

Magistra sam farmacije i dolazim iz Hercegovine. Tijekom školovanja nagrađivana sam za izvrsnost s dvije Dekanove nagrade, Rektorovom nagradom, nagradom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i nagradom Ureda hrvatskog člana predsjedništva Bosne i Hercegovine za najuspješnijeg studenta. Svoje obrazovanje sam nastavila u znanstvenom smjeru na doktorskom studiju u Zagrebu. Područje moje ekspertize je klinička farmacija, gdje ću u svom radu proučavati korelaciju između koenzima Q10 i pacijenata s dislipidemijom. U slobodno vrijeme putujem, sviram klavir, igram tenis, čitam dobru knjigu ili provodim sate na PubMedu pokušavajući biti u korak s novim istraživanjima iz područja medicine i farmacije.

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.