Prehlada vs. gripa – kako ih razlikovati

Prehlada i gripa najčešći su uzrok posjeta liječniku i brojnih izostanaka iz škole ili posla. Obje su virusne bolesti, a drugom riječju nazivamo ih viroze. Međutim, prehlada i gripa nisu ista bolest!

Kako prepoznati kada nas je napala prehlada, a kada imamo posla s gripom?

 

PREHLADA

Simptomi prehlade razlikuju se od pacijenta do pacijenta, a svi su blagi i javljaju se postupno jedan za drugim.

Inkubacijsko razdoblje za prehladu je kratko i većinom traje 2 do 5 dana.

Prehladu možete prepoznati po sljedećim simptomima: postupan početak, opća slabost, bolovi pri gutanju, hunjavica, kihanje, kašalj, glavobolja, gubitak apetita.

 

GRIPA

Svi simptomi gripe izbijaju naglo i istovremeno.

Inkubacijsko razdoblje za gripu obično traje 7 do 10 dana.

Gripu možete prepoznati po sljedećim simptomima: iznenadan početak, visoka temperatura, drhtavica, mučnina i povraćanje, bolovi u mišićima i zglobovima, suh kašalj, gubitak apetita.

 

Kako liječiti prehladu?

Za lakše disanje i otečenu sluznicu nosa vaš ljekarnik će vam preporučiti nazalni dekongestiv (terapiju ograničiti na maksimalno 7 dana!), a za ublažavanje bolova i povišenu tjelesnu temperaturu paracetamol ili nesteroidni antireumatik poput ibuprofena (ukoliko je temperatura veća od 38°C).            Ukoliko je prehlada popraćena i upaljenim grlom u terapiju se uključuju i pastile za grlo koje sadrže lijekove iz skupine antiseptika i /ili lokalnih anestetika (zavisno od težine upale grla).

Bez obzira je li riječ o prehladi ili gripi, tijekom liječenja se također preporučuje: dobar odmor, dobra hidracija organizma i jačanje imuniteta (najčešće preporuke su dodaci prehrani na bazi vitamina C, beta glukana, cinka, čage i drugih…).                                                                                          

Kako se zaštititi od gripe?

Nikako nemojte zaboraviti da je cijepljenje protiv sezonske gripe dokazano najučinkovitiji način sprječavanja oboljevanja i komplikacija koji mogu biti posljedica gripe.

NAPOMENA

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Ukoliko sumnjate ili primijetite neke od navedenih simptoma obratite se svom liječniku obiteljske medicine.

Prije upotrebe lijeka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, posavjetujte se sa svojim liječnikom ili farmaceutom.

 

Pošalji ili podijeli na:
Ivana Matić

Magistra sam farmacije i dolazim iz Hercegovine. Tijekom školovanja nagrađivana sam za izvrsnost s dvije Dekanove nagrade, Rektorovom nagradom, nagradom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i nagradom Ureda hrvatskog člana predsjedništva Bosne i Hercegovine za najuspješnijeg studenta. Svoje obrazovanje sam nastavila u znanstvenom smjeru na doktorskom studiju u Zagrebu. Područje moje ekspertize je klinička farmacija, gdje ću u svom radu proučavati korelaciju između koenzima Q10 i pacijenata s dislipidemijom. U slobodno vrijeme putujem, sviram klavir, igram tenis, čitam dobru knjigu ili provodim sate na PubMedu pokušavajući biti u korak s novim istraživanjima iz područja medicine i farmacije.

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.