Opasnosti koje se kriju iza ‘detox’ čajeva

Ako posjedujete Instagram profil, vrlo vjerojatno vam je poznat sljedeći scenarij: sponzorirana objava, obično influencerice ili slavne osobe, koja ispred svog savršeno oblikovanog stomaka drži ‘detox’ čaj. Ako na ovakve stvari automatski dobijete osip, na pravom ste mjestu. U nastavku teksta vam donosim nekoliko razloga zašto nikada, ali apsolutno nikada, ne biste smjeli na svoju ruku koristiti bilo kakav ‘detox’ čaj bez prethodne konzultacije sa stručnjakom.

Kada govorimo o ‘detox’ čajevima, obično je riječ o kombinaciji nekoliko biljnih mješavina. Iako su određene vrste biljaka pronašle svoju primjenu kada je riječ o modernoj alternativnoj medicini, ponovno treba naglasiti da biljke i nisu sasvim bezopasne.

Ovo su samo neki od primjera:

Sena i krkavina su biljke koje imaju jak laksativni učinak. Nekontroliranom primjenom, dužom od 2 tjedna, mogu dovesti do probavnih komplikacija (iritacija crijevne sluznice, proljev, nadutost, grčevi) , dehidracije i disbalansa elektrolita. Sena izaziva pad kalija u krvi što ponekad može biti okidač za srčane aritmije. Također, pripravci sene i krkavine su apsolutno kontraindicirani kod pacijenata s upalnim bolestima crijeva (Chronova bolest, ulcerozni kolitis), djece mlađe od 10 godina, te trudnica i dojilja.

Guarana, mate i zeleni čaj sadrže visoke koncentracije kofeina i pretjeranom upotrebom mogu dovesti do poremećaja sna, uznemirenosti, glavobolje i ubrzanog rada srca.

Grejpfrut može stupiti u interakcije s nizom lijekova i potencijalno smanjiti ili povećati njihov učinak. U prvom slučaju dolazi do izostanka terapije, a u drugom slučaju do nuspojava i komplikacija.

Crni čaj, korijen maslačka i cikorija su bogati oksalatima. To su soli oksalatne kiseline koje se nakupljaju u bubrezima i uzrokuju kamence. Ovakvi pripravci su apsolutno kontraindicirani kod pacijenata s kroničnim bolestima bubrega i gihtom.

Kopriva, maslačak i peršin su jači diuretici koji potiču rad bubrega. Nekontroliranom primjenom mogu dovesti do dehidracije i disabalansa elektrolita.

Ako se do sada niste uvjerili u opasnosti koje se kriju iza ‘bezopasnih’ čajnih mješavina, pročitajte slučaj gospođe (N.N.), koja je nekontroliranom upotrebom detox čaja za mršavljenje nažalost trajno oštetila svoju jetru. (https://www.hindawi.com/journals/crigm/2017/3540756/)

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije upotrebe lijeka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, posavjetujte se sa svojim liječnikom ili farmaceutom.

Ukoliko želite provjeriti spadaju li neki od navedenih skupina lijekova u vašu terapiju kao izvor informacija koristite: https://mediately.co/hr/drugs ili https://www.drugs.com/.

Pošalji ili podijeli na:
Ivana Matić

Magistra sam farmacije i dolazim iz Hercegovine. Tijekom školovanja nagrađivana sam za izvrsnost s dvije Dekanove nagrade, Rektorovom nagradom, nagradom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i nagradom Ureda hrvatskog člana predsjedništva Bosne i Hercegovine za najuspješnijeg studenta. Svoje obrazovanje sam nastavila u znanstvenom smjeru na doktorskom studiju u Zagrebu. Područje moje ekspertize je klinička farmacija, gdje ću u svom radu proučavati korelaciju između koenzima Q10 i pacijenata s dislipidemijom. U slobodno vrijeme putujem, sviram klavir, igram tenis, čitam dobru knjigu ili provodim sate na PubMedu pokušavajući biti u korak s novim istraživanjima iz područja medicine i farmacije.

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.