Evo kako nam je poduzetnost pomogla da prevladamo kriznu 2020.

Treba li ikome dodatno pojašnjenja kakva je bila 2020. godina, kad smo je svi doživjeli na svojoj koži?

Kraj je godine i poduzetnici sumiraju svoje uspone i padove.

Ove smo godine prolazili (ili još uvijek prolazimo) različite faze žalovanja i nosimo se s njima najbolje kako znamo: 1) poricanje, 2) ljutnju, 3) racionalizaciju/pregovaranje, 4) očaj/depresiju i 5) prihvaćanje.

Neke djelatnosti poput ugostitelja, teretana, kina/kazališta i turizma doživjeli su velike udarce.

Iako se čini da su druge djelatnosti imale “sreće” i ostale koliko-toliko pošteđene, rekla bih da sreća s poslovanjem nema puno veze, jer u svakoj djelatnosti uvijek su otporniji oni koji su poduzetniji, skloniji prilagodbi, oni koji brže reagiraju i koji su otvoreni za promjene.

Čak i u naizgled “netaknutim” djelatnostima nisu opstali svi, jer su se promijenile i navike kupaca i oni itekako pažljivije biraju gdje će trošiti i paze dobivaju li vrijednost za ono što plaćaju.

U trenucima kad veliki broj poduzetnika još uvijek živi neizvjesnost teško je vidjeti bilo što pozitivno, no činjenica je kako su krize kroz povijest uvijek za sobom donijele inovacije i napredak.

I u ovom trenutku kad je kriza tek počela, brojne tvrtke su se reorganizirale i počele nuditi ono što je na  tržištu trenutna potreba. Nije li to način na koji poduzetništvo zapravo i funkcionira – poduzetno i fleksibilno?

Kao stručnjakinja za razvoj uspješnih, smislenih i profitabilnih biznisa i brendova i kroz ovu godinu radila sam s brojnim klijenticama, mahom malim poduzetnicama i s njima stvarala uspješne strategije poslovanja, vidljivosti i prodaje, te kroz te procese pratila što donosi uspjeh, a što ne.

Napravila sam i analizu metoda koje su funkcionirale, a koje nisu funkcionirale, kako bih saznala što je konkretno poduzetnicima pomoglo da prežive 2020-tu, lockdowne i krizu.

Djelatnosti klijentica s kojima sam radila su raznolike: kreativa, turizam, kozmetički i zdravstveni sektor, sport i fitness, trgovina, administracija…

U 2020. godini one najuspješnije opstale su jer su napravile ključnu stvar: u krizi su postale još poduzetnije i upornije u tome ne samo da opstanu, nego da posluju bolje nego prije.

Odradile su ono što je bilo potrebno: analizu trenutnog stanja i kapaciteta, revidirale su svoje proizvode i usluge i usmjerile se na one koje im donose najviše radosti, profita i idealnih klijenata, revidirale su svoje cijene (koje su obično bile preniske) i fokusirale se na to da svojim klijentima daju veću vrijednost od cijene, povećale su vidljivost svojih biznisa, otpustile su loše suradnje i sklopile nove, odvojile su vrijeme za rad na sebi i svojim biznisima i radile pametnije nego ikad.

Ovakav način rada pomogao im je da se fokusiraju na ono što mogu promijeniti, a ne na one stvari oko kojih nemaju utjecaja.

One koje su uložile dovoljno truda u nove strategije poslovanja, vidljivosti i prodaje – počele su poslovati čak i bolje nego prije. To je pozitivno utjecalo i na njihov osobni i poslovni život, jer život i posao su svakoj poduzetnici neodvojivo isprepleteni.

Ono što nikako nije funkcioniralo je očajavanje i “čekanje da se stvari vrate u normalu”.

Nije funkcioniralo sustavno odgađanje promjena i nedovoljno uloženog vremena/truda. Nije funkcioniralo odbijanje suočavanja s realnosti kao ni štednja na stvarima koje je nužno trebalo unaprijediti.

Nažalost, ono što smo poznavali više ne postoji, tržište se mijenja, navike potrošača se mijenjaju, a sa svim tim trebamo se mijenjati i mi i naši biznisi, ako želimo opstati.

2020. nije bila bajka – bila je iznimno zahtjevna i nepredvidiva na svim razinama svima, pa tako i meni. Ali isto tako bila nam je svima iznimna prilika za rast.

Evo nekoliko primjera iz 2020. kako su moje klijentice opstale unatoč krizi.

Vlasnica studija za ljepotu uložila je novce koje je imala i nije imala u preuređenje salona. Obratila je pozornost na sitnice koje su sve osim sitnica i sad uz vrhunsku uslugu nudi i iznimno korisničko iskustvo koje vraća klijentice (topao stol za masažu, toplo ulje, čaj i keksići, lijepi kutak za čekanje, difuzori koji dezinficiraju prostor, a ujedno i mirišu, kutak s osvrtima zadovoljnih klijentica, posebni paketi i sl). Sve to itekako će joj se isplatiti i kasnije.

Vlasnica studija za masažu upisala je i završila edukacije za terapeuta i proširila ponudu – počela je nuditi autorske terapeutske programe i pakete. Ugođaj kod nje je isti kao i u gore opisanom primjeru,  klijentice se osjećaju vrlo ugodno i uz naravno efikasne tretmane, to doprinosi njihovom vraćanju.

Pružateljica turističkih usluga usmjerila se na individualizirana putovanja s fokusom na iznimno korisničko iskustvo, nudeći svojim klijentima full service.

Vlasnica kreativnog brenda prekinula je loše suradnje, poboljšala komunikaciju s idealnim klijenticama, poboljšala brendiranje i u vrlo kratkom roku povećala prodaju i vratila žar za svojim poslom.

Fitness trenerica je počela stvarati svoj autentični brend, graditi zajednicu na društvenim mrežama, razradila i pokrenula online programe.

Mogla bih dati još stotinu primjera, no svi se vrte oko istih koraka

  1. napravi analizu i prihvati trenutno stanje
  2. definiraj nove mogućnosti
  3. stvori dobru strategiju
  4. kreni u akciju

Ključni sastojak u svemu tome je staviti fokus na svoje idealne klijente. Razmotrite što i kako ste drugačiji od ostalih, koju vrijednost možete ponuditi, što radite najbolje? Kako ćete pružati najbolje korisničko iskustvo (customer experience) svojim klijentima?

Customer experience je novi marketing. Njime stvaramo emocije, a znamo da se preko 75% prodajnih odluka donosi na temelju emocija.

Povećajte vidljivost prema vašim idealnim klijentima i brendirajte se. Nije dovoljno samo dobro raditi svoj posao i čekati da vas se primijeti.

I budi poduzetna, poduzetnija, najpoduzetnija.

Je li ovo neka posebna strategija koja vrijedi samo za krize?

Ne. Sve gore navedeno predstavlja poslovne strategije koje čine vidljivu razliku između onih više i manje uspješnih i u kriznim i u prosperitetnim vremenima.

Oni poduzetniji i fokusiraniji na svoje idealne klijente, vidljiviji i sa snažnijim brendom uvijek će biti biznisi i stručnjaci koje će kupci češće birati.

Na taj način trebamo poslovati i kad krize nema, no svakako će nam u krizi pomoći da lakše “plivamo”.

Koja je najveća vrijednost koju kao poduzetnice imamo u krizi?

Naše kompetencije, znanje i vještine, naše iskustvo i upornost – naše je blago.

Njih uvijek nosimo sa sobom i njih nam nikakva kriza, potresi, poplave, razvodi ni slične stvari ne mogu oduzeti.

Kako god da se danas osjećate, nemojte “čekati da ova situacija prođe”.

Znajte da unatoč svemu i vi imate veliku ulogu u tome kakva će vam biti 2021. godina.

Ako trebam izdvojiti samo jednu osobinu koja će poduzetnice spasiti u krizi, onda je to njihova poduzetnost.

Nema te krize koja će poduzetnu ženu izbaciti iz kolosijeka zauvijek.

Želim vam da vam 2021. bude najuspješnija godina do sad.

Marina Kolar

Stručnjakinja za razvoj uspješnih, smislenih i profitabilnih biznisa i brendova i vlasnica Konekte.

Pošalji ili podijeli na:

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.