Ah, ta nadutost.. kako si pomoći?

Nadutost je jedan od najčešćih probavnih simptoma na koje se ljudi tuže u liječničkim ordinacijama i to je tema o kojoj dr. Google ”sve zna” – ako malo proguglate naići ćete na masu ridikuloznih tvrdnji o magičnom lijeku ili super hrani koja će efikasno riješiti nadutost.

Istina je da magično rješenje ne postoji i da je ljudski organizam puno kompliciraniji od toga.

Isto tako, ne postoji isključivo jedan jedini krivac za nadutost. Niz ‘triggera’ može igrati ulogu: hrana bogata vlaknima, gazirana pića, stres, neredovita stolica (konstipacija), plinovi koji proizvode bakterije crijevne mikroflore kada probavljaju veću količinu ugljikohidrata i vlakana, manjak fizičke aktivnosti, uska odjeća, IBS (sindrom iritabilnog crijeva), SIBO (bakterijsko prerastanje tankog crijeva), itd.

Prvi korak koji trebate napraviti ako patite od kronične nadutosti, je posavjetovati se sa svojim nutricionistom i odraditi test intolerancije na hranu. Alergije/intolerancije na hranu su česta pojava, a treba uzeti u obzir:

  • Laktozu
  • Fruktozu
  • Jaja
  • Žitarice i gluten

Ako su testovi negativni, problem se rješava funkcionalnom medicinom/farmakoterapijom.

Evo i par dodatnih savjeta:

  • Koristite probiotike svaki dan, ali ne bilo kakve! Sojevi koji su se u istraživanjima pokazali najučinkovitiji kod nadutosti su: Lactobacillus plantarum, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis i Bifidobacterium infantis. Ne uzimajte probiotike koji sadrže prebiotike (inulin) – oni mogu pojačati nadutost i efikasniji su kod proljeva. Savjet+ = Za maksimalnu učinkovitost probiotik uvijek uzimajte pola sata prije jela.
  • Magnezij. Ovaj mineral relaksira glatke mišiće crijeva, smanjuje grčeve i nadutost. Preporučuje se uzimanje najmanje 200mg magnezija dnevno. Za maksimalnu bioraspoloživost koristite magnezij citrat.                                                                     
  • Izbjegavajte sugar free namirnice koje sadrže umjetne zaslađivače: ksilitol, eritritol, sorbitol, manitol. To su šećerni alkoholi koji u crijevima navlače vodu i uzrokuju nadutost i plinove.
  • Budite fizički aktivni (brzi hod, jogging, vožnja biciklom) i pijte najmanje 1,5-2 litre vode dnevno.
  • Ako ste ljubitelj čaja, jedna šalica čaja od mente (peppermint tea) prije spavanja će umirit vaš stomak i pomoći kod nadutosti.
Pošalji ili podijeli na:
Ivana Matić

Magistra sam farmacije i dolazim iz Hercegovine. Tijekom školovanja nagrađivana sam za izvrsnost s dvije Dekanove nagrade, Rektorovom nagradom, nagradom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i nagradom Ureda hrvatskog člana predsjedništva Bosne i Hercegovine za najuspješnijeg studenta. Svoje obrazovanje sam nastavila u znanstvenom smjeru na doktorskom studiju u Zagrebu. Područje moje ekspertize je klinička farmacija, gdje ću u svom radu proučavati korelaciju između koenzima Q10 i pacijenata s dislipidemijom. U slobodno vrijeme putujem, sviram klavir, igram tenis, čitam dobru knjigu ili provodim sate na PubMedu pokušavajući biti u korak s novim istraživanjima iz područja medicine i farmacije.

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.