Znate li prihvatiti kritiku?

Svakodnevno kritiziramo jedni druge, prigovaramo zbog svega i svačega. Nekada je kritiziranje opravdano, a ponekad nema uporišta u dobrim namjerama. Nitko od nas nije nepogrješiv i svi smo kako kažu u narodu „krvavi ispod kože“.

Prirodno je i normalno pogriješiti, ne odraditi posao kako treba ili jednostavno zabrljati. I što kada „zabrljamo“? Kako se ponašati u situaciji za koju znamo da snosimo odgovornost i krivnju?

Neki pojedinci ne vide problem u preuzimanju odgovornosti dok je nekima neprihvatljivo da glasno kažu: „Oprosti stvarno nisam bio/la u redu, žao mi je kako sam se ponašala“.

Prihvatite kritiku upućenu na vaš račun

Pažljivo saslušajte što Vam sugovornik želi reći. Ne žurite s odbijanjem kritike, poneki se trude opravdati svoje postupke ne dajući prostora – vremena da druga strana pojasni zašto je kritika upućena na Vašu adresu. U takvim i sličnim situacijama pojedinci imaju samo jednu potrebu diskvalificirati tuđe argumente.

Priča iz života

Zamislite sljedeći scenariji: Partner Vas je pokušao u više navrata kontaktirati na telefon kako bi dogovorili termin zajedničkog susreta za objed. Nakon bezuspješnih i ne odgovoreni poziva termin objeda mijenja se za večernji susret. Pri susretu, partner Vam vrlo jasno daje do znanja da ste zabrljali jer niste odgovarali na pozive. Usred razgovora besramno ga prekidate upadicama, ne dajući prostora da Vam pojasni što smatra da nije bilo u redu. Isti scenarij je moguć na prijateljskom, poslovnom, roditeljskom odnosu.

Pravila prihvaćanja kritike

Jedno od pravila koje će Vam prenijeti osobe koje znaju prihvatiti kritiku je da znate saslušati drugu stranu.

Znati slušati druge je umijeće rijetkih pojedinaca.

Nemojte žuriti sa obranom od kritike, opravdati svoje postupke ili bez razmišljanja diskvalificirati tuđe argumente nije dugoročno korisno. Slobodno zatražite da vam se primjedba detaljno objasni da biste je shvatili na pravi način.

Ako znate da ste uradili nešto loše, preuzmite odgovornost. Nemojte smišljati izgovore, imate pravo iznijeti svoje razloge i viđenje cijele situacije.

Ako znate da ste pogriješili, najbrži način da se situacija smirite je isprika ili pokušaj da se popraviti nanesena štetu.

Isprika koju ste izrekli zato što vam je uistinu žao i zbog koje se osjećate nelagodno zatvara svaku daljnju raspravu na tu temu.

Pošalji ili podijeli na:
Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Kroz mjesečne kolumne doc. dr. sc. Dubravke Šimunović zajedno ćemo učiti i rasti kroz iskustva i pojedine životne situacije koje autorica stručno analizira i prenosi svoja iskustva u kojima nas podučava ono najvažnije, kako mijenjati sebe u razvoju i učenju. Životopis i više pročitajte ovdje.

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.