Zašto je crijevna mikrobiota ključna za regulaciju tjelesne težine?

Da bi postigli optimalnu tjelesnu težinu važan je pravilan omjer unosa i potrošnje kalorija (tzv. calories in-calories out teorija). Ako svakodnevno unosimo više kalorija nego uspijemo potrošiti, višak se pohranjuje u masno tkivo. Ako unosimo manje kalorija, gubimo na težini. Naizgled je riječ o vrlo jednostavnoj teoriji, no demantiraju je mnogi primjeri onih koji su bez obzira na kalorijski deficit i dalje skloni debljanju. Pitate se zašto je to tako? Odgovor, barem nekim dijelom, leži u bakterijama koje nastanjuju našu crijevnu mikrobiotu.

Crijevna mikrobiota (tzv. crijevna mikroflora) sadrži čak 100 bilijuna bakterija, među kojima je više od tisuću različitih vrsta. Ova sićušna stvorenja omogućuju stvaranje energije iz hrane, razgrađuju štetne tvari, otežavaju ulazak patogenih bakterija u tijelo, pomažu u sazrijevanju crijeva kod djece itd. Štoviše, najnoviji podatci ukazuju na to da crijevne bakterije mogu imati i značajan učinak na regulaciju tjelesne težine.

Rezultati istraživanja1 objavljenog u časopisu Nature su pokazali da miševi koji su bili izloženi yo-yo dijeti su posljedično imali smanjenu raznolikost crijevne mikrobiote. Kada su znanstvenici transplatirali bakterije iz crijeva miševa na yo-yo dijeti u crijeva miševa s normalnim prehrambenim navikama dogodilo se nešto neobično – miševi s normalnim prehrambenim navikama su se počeli debljati. Ova saznanja ukazuju na to da su upravo alteracije crijevne mikrobiote bile uzrok debljanja.   

Zanimljivi su i rezultati istraživanja provedenog na Kings College London2 koja ukazuju da na to da postoji direktna korelacija između stabilnosti tjelesne težine i raznolikosti crijevne mikrobiote. Ispitanici koji su u zadnjih 9 godina imali stabilnu tjelesnu težinu istovremeno su imali i veći broj različitih vrsta bakterija u crijevima. Ipak, još u potpunosti nije utvrđeno je li raznolikost crijevne mikrobiote uzrok ili posljedica debljanja, ali nema sumnje da je ona dio tog rješenja. Do konkretnog odgovora proteći će još vremena i istraživanja na ovu temu.

U međuvremenu, za optimalno zdravlje vaših crijeva slijedite sljedeće praktične savjete:

  • Prehranu obogatite cjelovitim namirnicama s visokim udjelom vlakana3 e.g. grah, mahunarke, slanutak, brokula, prokulica, artičoka, cjelovite žitarice, orašasti plodovi i sjemenke, banane, jagode, maline itd.
  • Svakodnevno koristite probiotike – dosljednost je važna kada je riječ o suplementaciji probioticima!
  • Redovito vježbajte
  • Održavajte kvalitetu sna
  • Regulirajte stres
  1. Thaiss, C., Itav, S., Rothschild, T. et al. Persistent microbiome alterations modulate the rate of post-dieting weight regain. Nature 540, 544-551 (2016). https://doi.org/10.1038/nature20796
  2. Menni, C. et al. Gut microbiome diversity and high-fibre intake are related to lower long-term weight gain. Int J Obes (Lond). 2017 Jul; 41(7): 1099–1105.
  3. https://www.healthline.com/nutrition/improve-gut-bacteria#section9
Pošalji ili podijeli na:
Ivana Matić

Magistra sam farmacije i dolazim iz Hercegovine. Tijekom školovanja nagrađivana sam za izvrsnost s dvije Dekanove nagrade, Rektorovom nagradom, nagradom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i nagradom Ureda hrvatskog člana predsjedništva Bosne i Hercegovine za najuspješnijeg studenta. Svoje obrazovanje sam nastavila u znanstvenom smjeru na doktorskom studiju u Zagrebu. Područje moje ekspertize je klinička farmacija, gdje ću u svom radu proučavati korelaciju između koenzima Q10 i pacijenata s dislipidemijom. U slobodno vrijeme putujem, sviram klavir, igram tenis, čitam dobru knjigu ili provodim sate na PubMedu pokušavajući biti u korak s novim istraživanjima iz područja medicine i farmacije.

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.