Utjecaj partnera na izbor hrane

Hrana igra veliku ulogu u našem životu, bili toga svjesni ili ne.

Kada malo bolje razmislite svako slavlje ili bitan događaj u životu znači i okupljanje oko stola. U ovom slučaju hrana se može usporediti s magnetom koji oko sebe okuplja bližnje i voljene osobe iz čega proizlazi određena doza zadovoljstva i ugode. Obično je na jelovniku više sljedova jela koja rado prihvaćamo i uživamo kako u hrani tako u društvu s drugima.

Ovo jasno potkrjepljuje i antropološka istraživanja koja su potvrdila koliko snažnu socijalnu i društvenu ulogu ima hrane.

Osim toga u ovim situacijama pojedinac prihvaća situaciju u kojoj se nalazi, odnosno postupa u skladu s nepisanim pravilima ponašanja – društvenim normama. Prihvaća ih kako bi ispunio očekivanja drugih i kako bi ga drugi prihvatili.

Istina je da, kada govorimo o društvenim normama, najsnažnije su one koje dolaze od osobe s kojom provodimo većinu svog vremena i s kojom donosimo niz odluka, a to je partner/ica.

Jedno od istraživačkih pitanja na koje socijalna psihologija primijenjena u prehrani pokušava dati odgovor je na koji način i zbog čega partneri utječu na naš izbor hrane i na prehrambene navike.

Prvi spoj s partnerom/icom obično su upoznavanja uz jelo ili piće. Kada dođe do trenutka predstavljanja i upoznavanja s ostatkom obitelji i prijatelja opet je to okupljanje za stolom gdje se dijele razgovori, razmišljanja, emocije i iskustva te se stvaraju nova obojana raznim okusima hrane i pića koja se taj trenutak poslužuju.

S obzirom da je hrana toliko važna, razgovarati s partnerom o izboru i pripremi hrane smatra se ključnim u samim počecima veze.

 

Uloga i utjecaj partnera na izbor hrane

Tijekom formiranja romantičnog odnosa istraživanja su pokazala da muškarac ima veći utjecaj na ono što će njegova partnerica izabrati. No, kasnije, kada se veza uspostavi događa se suprotno: u tom trenutku prehrambene navike žene postaju dominantne i utječu na partnerov izbor.

Razlog tomu je, smatraju znanstvenici, poštivanje tradicionalne heteroseksualne uloge u vezama. U početku je muškarac taj koji ima ulogu preuzimanja inicijative i planiranja dogovora i samim tim ima kontrolu i nad izborom hrane. Ako vas je na prvi spoj pozvao u tipični azijski restoran indikativno je da tamo nećete jesti hamburger, već jela tipična za azijsku kuhinju.

Kasnije, kada se odnos razvije i kada partneri počnu živjeti zajedno, žene imaju ulogu voditeljica domaćinstva, pa su zadužene za odluke u vezi s hranom i planiranjem obroka.

No, danas, s ubrzanim tempom života gdje se tradicionalne rodne uloge slijepo ne slijede, vjerojatnost postaje veća da će se izbor hrane i planiranje obroka zajednički odlučivati.

To uključuje razgovor s partnerom o prehrambenim navikama, o namirnicama koje voli ili ne, kao i o važnosti određenih jela.

Budući da partneri igraju veliku ulogu u utjecaju na izbor hrane, važno je da dijelite slične ili iste stavove i pristup prehrani.

Kako biste bolje  upoznali prehrambene navike svog partnera/ice u tome vam može  pomoći nekoliko pitanja:

  • Ima li nekih prehrambenih ograničenja, alergija ili intolerancija na hranu?
  • Postoji li hrana koju voli/mrzi?
  • Koliko je važno držati uravnoteženu prehranu?
  • Koliko je važno domaće pripremljeno jelo?
  • Koliko često želite jesti vani?

 

Priprema hrane i romantični odnosi

Nije dovoljno samo razgovarati i raspravljati o namirnicama, već je jako bitan i način na koji se priprema obrok. Zajedničko pripremanje obroka, po riječima psihologa, važan je dio odnosa. U stvari, istraživanje je pokazalo da parovi koji sudjeluju u zajedničkim aktivnostima, pripremanju namirnica i kuhanju, doživljavaju veće zadovoljstvo u njihovom odnosu.

Oni koji se smatraju početnicima u kuhinji mogu se poslužiti raznim online tutorijalima i receptima gdje mogu naučiti nešto novo o hrani i usvojiti znanja o samoj pripremi.

Možda niste ni svjesni da se u vama krije talent kojeg do sada niste otkrili, stoga, probajte nešto novo za sebe i podijelite to sa svojim/om partnerom/icom.

Zadovoljstvo koje će doći kao rezultat vašeg zajedničkog pripremanja oduševit će vas i vašu bolju polovicu.

Ova znanja, mogu pomoći parovima kako bi bolje razumjeli unutarnju dinamiku svog odnosa, no, po riječima istraživača (Hasford et al., 2017), to je samovrh sante leda te su nužna detaljnija istraživanja.

Do tada, kuhajte, jedite, pijte i veselite se bez obzira tko odabrao kako ćete to učiniti.

Pošalji ili podijeli na:
Anđela Jelić

Anđela Jelić je mlada, ambiciozna i poduzetna žena koja neprestano uči i usavršava se u području psihologije. Istražuje zdravlje ljudi i posebno utjecaj prehrane na osobno blagostanje. Trenutačno živi u Milanu gdje usavršava svoje znanje na doktorskom studiju iz psihologije na Università Cattolica del Sacro Cuore.

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.