Tvornica snova – personalizirane knjige za djecu

Zaljubili ste se u perslonalizirane knjige za djecu u kojima su djeca glavni junaci? Znamo! 🙂

Razdoblje adventa u odraslima budi ono istinsko dječje veselje, stoga vas želimo upoznati s jednom divnom poduzetnicom koja se tokom cijele godine trudi zadržati dječji pogled na svijet, veselje i razmišljanje kako bi mališanima stvorila priče u kojima oni postaju junaci.

Većina odraslih u ozbiljnosti života zaboravlja koliko je važno maštati. Iz mašte se rađaju vizije, bilo poslovne ili privatne i upravo one vode prema uspjehu. Oni rijetki koji nauče zadržati tu jednostavnu dječju vrijednost – maštu, mogu reći da su ostvarili jednu od težih zadaća odrastanja.

Upravo to je prepoznala Andrijana Majstorović, koja je odabrala način kako da se približi djeci kroz njihov način komunikacije, a točno to je bila i njezina vodilja prema uspjehu, maštanje o knjigama koje imaju stvarne likove iz života.

Priča u koju će se svako dijete zaljubiti jer je upravo dijete glavni akter priče, a vjerujte, djeca imaju sposobnost da se u to užive više nego mi odrasli. Knjige za djecu ujedno su najbolji odgovor roditelja na razna pitanja poput „kako sam ja došao na svijet“ i najvažnije je upravo to što su knjige personalizirane pa roditelji sami sudjeluju u kreiranju sadržaja.

Kreativan ilustracijski odgovor kroz knjigu upravo ono što bi roditelji riječima teže prenijeli djeci. U tome su ove knjige glavni pomagač roditeljima da dio one ljubavi koju žele iskazati prema djeci oslikaju i približe se djetetovom svijetu mašte.  Jednostavannačin kreiranja sadržaja na stranici koji vam u startu nudi da upišete ime i spol djeteta te vas vodi kroz odabir priče u kojoj želite da je glavni junak vaše dijete. Pomoć je i preporučeni uzrast za određenu knjigu, no odabir je isključivo na vama ovisno o tome što vi smatrate da je razina razumijevanja za dijete.

Nas je, naravno, zanimalo prije svega tko vodi ovu čarobnu Tvornicu snova.

Andrijana, danas tvornice vuku slike na sivilo i masovnu proizvodnju, no kod tebe je upravo suprotno. Tvoja tvornica je oličenje veselja, boja i mašte. Reci nam nešto o glavnoj osobi koja ima ključeve ove tvornice. 🙂

Istina – naša je nešto veselija i šarenija.  🙂 Ali svejedno je tvornica, jer stvaramo – to je bila ideja kod dodjeljivanja imena – naglasiti stvaranje. A kod nas se uistinu puno stvara. Od ideja, preko teksta i slika pa do fizičke knjige.

Glavna osoba sam ja, to je zasada jedna od mojih glavnih uloga. Dakle, ja sam autor priča, jedan od osnivača firme te direktor, glavna i odgovorna za cijeli projekt. Međutim, uz sebe imam još nekoliko “čuvara ključeva” – i upravo su oni presudni za sinkronizirani rad cijele tvornice. Katkada me svaki od njih podsjeća na najpoznatijeg čuvara ključeva – Hagrida iz Harry Pottera. Možda nisu polu-divovi, ali je njihov utjecaj divovski 🙂

Koliko točno djelatnika tvornice sudjeluje u izradi ovih čarobnih knjiga?

Formalno, zaposleni smo kolega i ja. Neformalno, tu je cijela mreža suradnika. Meni uz bok stoje dvojica investitora i mentora u suradnji s kojima donosim sve važnije odluke. Tu su i uhodane suradnje s tiskarom, marketinškom agencijom, tehničkom podrškom (web stranica) i slično. Sve skupa (jednom smo brojali) na projektu radi više od 30 ljudi.

Kako si se odlučila na svoju priču s knjigama?

Bilo je to prije 6 godina. Tek sam završila fakultet i vrlo hrabro, s jako malo znanja i nikakvim iskustvom, upustila sam se u ovu poduzetničku priču. Katkada mislim da je upravo to neznanje i neiskustvo bilo presudno – u protivnom bi me napustila hrabrost. Glavni okidač ipak je bila moja ljubav prema pisanju i želja da se u životu bavim nečime što ima veze s knjigama i s djecom. U blizini se našao jedan od mojih mentora koji je u mene vjerovao više nego ja sama – i tako je sve započelo.

Imaš li ti privatno nekog malog aktera koji ti služi kao inspiracija?

Imam! 🙂 Svoju trogodišnju nećakinju Petru – ona je centar moga svijeta, glavno lice na reklamama Tvornice snova i glavna inspiracija za priče. U obitelji se šalimo da sam je ja i prizvala jer sam nekoliko godina prije njezina rođenja pisala priče o maloj Petri. Tad nisam mogla znati kakva me prava Petra čeka u budućnosti, ali mogu reći da sam neke karakterne crte čak i pogodila. Iako, prava je Petra nadmašila sva očekivanja. Uglavnom, klasična sam dosadna teta o kakvima sam pisala na blogu Tvornice snova – do ušiju zaljubljena u svoju nećakinju. Ako me netko ne zaustavi, o njoj bih mogla pričati satima. Zato – iduće pitanje! (smijeh)

Tvornica snova je napunila puno dječjih polica raznim pričama. Koliko točno je ovaj projekt aktivan na tržištu?

Uh, ni sama ne vjerujem – ali već 5 godina! Prodaja na hrvatskom tržištu započela je u proljeće 2012. tako da – da, ovoga proljeća napunili smo 5 godina! Puno se toga dogodilo u 5 godina, i puno je toga još pred nama. Jedan od naših glavnih ciljeva jeste ovu našu priču učiniti internacionalnom – u tome polako i napredujemo, tako smo od ljeta 2016. godine prisutni i na njemačkome tržištu, a nadamo se i otvaranju ostalih europskih tržišta u narednih nekoliko godina.

Ti si autor svih dosadašnjih priča. Koliko ih je točno u ponudi? 

Trenutno ih je 7. Kako sam došao na svijet naš je hit proizvod, radi se o šaljivoj rimovanoj priči koja pripovijeda o djetetovom dolasku na svijet. Ljudi je vole poklanjati povodom djetetova rođenja – ostaje to lijepa i trajna uspomena za cijeli život. Tajna bakine škrinje i Plastelinko i ja priče su starijeg datuma (iz 2013.), još uvijek rado poklanjane pustolovne bajke. Zatim imamo slovaricu Kako ću spasiti abecedu koja je definitivno najkorisniji naslov iz ponude – edukativna i vrlo zabavna jer sadrži 30 manjih pričica (za svako slovo po jedno) te motivira dijete na učenje slova. Čarolija badnje noći božićni je naslov – dijete u ovoj priči nastupa u glavnoj ulozi zajedno sa Djedom Mrazom. Grad snježnih jahača i Ptičji Eldorado naslovi su sa dva glavna lika – tako braća i sestre mogu zajedno otputovati u svoju priču.

Ilustracije su razigrane i stručne, možeš li nam otkriti tko stoji iza ilustracija knjiga?

Biljana Šafaržik, članica  ULUPUH-a, moja dugogodišnja suradnica – divna ilustratorica i divna osoba s kojom sam do sada održala već nekoliko promocija i radionica za djecu. Njezini mailovi predstavljaju najveće zadovoljstvo – znak je to da je neka od slika u mojoj glavi upravo prenesena na papir i to u Biljaninom stilu koji uvijek uspije pogoditi u središte stvari, ne samo lijepo popratiti nego čak i nadopuniti vezani tekst. Uglavnom, slika odmah ide na printanje, a zatim na pano iznad mog radnog stola.

Dovoljan je jedan pogled na moj pano, pa da se razveselim i osjetim ljubav prema svom poslu baš svaki dan (iako ima svakakvih dana)! 🙂

Većinom su knjige prilagođene djetetu koji je glavni lik. Imate li u ponudi knjige koje su namijenjene više likova, primjerice bratu i sestri?

Imamo! I to već dvije takve knjige – Grad snježnih jahača i Ptičji Eldorado. Moram priznati da mi je ovaj koncept, u kojem braća i sestre zajedno proživljavaju pustolovinu, posebno drag. Ima tu neke posebne čarolije, u priči u kojoj djeca sudjeluju zajedno. Kad otvore korice i prelaze stranice na kojima su zajedno nekoga pobijedili, u kojima su se zajedno nečega bojali, u kojima su se zajedno šalili.

Kad, nešto kasnije, zatvore korice i jedno drugome prepričavaju što im se najviše svidjelo. Iz toga se rađa osjećaj zajedništva, zajedničko čitanje povezuje – vrlo je to intiman čin koji donosi puno smijeha i zabave.

Je li moguće dizajnirati da knjige sadrže prave fotografije djece?

Naše knjige sadrže dvije fotografije, ukoliko se naručitelj odluči na iste. Prva se postavlja na početnu stranicu knjige, uz naslov – ideja je da na njoj bude dijete/djeca – glavni likovi priče. Na poleđini knjige (vanjske korice) također je moguće otisnuti fotografiju. Ova je fotografija pozicionirana uz posvetu, a ideja je da njoj bude dijete/djeca sa darivateljem knjige. Što se tiče dizajna unutar korica, izgled likova u priči prilagođava se stvarnom izgledu (boja očiju, frizura, boja kose) – tzv avatari. Avatari su puno ljepše i elegantnije rješenje od fotografije lica koja bi bila postavljena na ilustraciju tijela – ovo je tehnički moguće, ali estetski nepoželjno 🙂

Uz sve obaveze u danu, uspiješ li ti pronaći vrijeme za čitanje i kakve knjige voliš?

Naravno! Moram imati vremena za čitanje – to je moja najdraža aktivnost. 🙂

Kakve knjige volim? Pa, čitam uglavnom fikciju iako, nađe se tu i publicistike i filozofije i popularne znanosti. Jako volim dječju književnost, posebno naše autore, te često pročitam dječji roman. Tete u knjižnici isprva su me gledale sumnjičavo, ali sada su već naviknute na to da posuđujem i knjige sa dječjeg odjela.

Uživam u dramskim romanima i trilerima. Jako volim dječju fantastiku (samo dječju). Veliki sam fan Harry Pottera. Probudite me usred noći, i svejedno ću znati nabrojiti sve likove, čak i sve načine kretanja u čarobnjačkom svijetu (telefonske govornice, letiprah, putoključevi, aparacija, leteće metle, let na čarobnim stvorenjima). 🙂 🙂

Uglavnom, obožavam čitati. Tako je bilo oduvijek. I jako volim susrete s ljudima koji mi mogu dati preporuku za čitanje, pa evo da i ja ovom prilikom dam jednu. Zadnji roman koji sam pročitala, a oduševio me: Čistoća, Jonathan Franzen.

Hvala na preporuci. 🙂 Ako nisi na radnom mjestu gdje najčešće provodiš slobodno vrijeme?

Kod kuće, s knjigom u ruci, u kuhinji ili pred kompjuterom i nekim dobrim filmom. Ili u knjižnici sa svojom nećakinjom, koja je također luda za knjigama (posuđujemo 3 knjige tjedno, a u knjižnici ih svaki puta prelistamo još najmanje toliko). Ili u prirodi, na kavi, u kinu, kazalištu… 🙂

Otkrij nam za kraj razgovora koja je tvoja omiljena priča iz Tvornice snova?

Uh, teško je reći. Ako bih baš morala birati, odlučila bih se za Grad snježnih jahača. Nekoliko je razloga tome.

Kao prvo, radnja se odvija zimi – a zima je moje omiljeno godišnje doba. Kao drugo, u središtu radnje je snijeg – a u njemu za mene ima nečeg osobito toplog, nježnog, čarobnog. Kao treće, priča je to u kojoj nastupaju braća i sestre zajedno, a i tematski je u fokusu upravo bratska ljubav. Ne znam, možda su tu u igri još neki sporedni faktori, pjesme koje sam slušala dok sam je pisala, malo ozračje zime koje sam u svom stanu stvorila usred ljeta… 🙂

Andrijani hvala na razgovoru i uz ovogodišnje pahulje joj želimo još puno ideja i noviteta u Tvornici snova. 🙂

 

 

Pošalji ili podijeli na:

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.