Svijeće Vatovac – tradicija u modernom ruhu

U vrijeme adventa svaki tjedan simbolično na adventskom vijencu palimo svijeće u iščekivanju Božića.

Ako govorimo šire, izvan adventskog razdoblja, svijeće su prisutne u puno lijepih trenutaka u našem životu. Sigurno ste i vi uz tortu zamislili svoje želje i puhnuli u svjećicu u nadi da će se ostvariti.

Upoznali smo simpatičnu Franku Vatovac Tomičić koja je odrasla uz svjećice i svijeće, a jedna od želja uz koju je davno puhnula u svjećicu je da se obiteljski obrt nikada ne ugasi.

Tom željom vođena i danas uz pomoć muža nastoji svojim mladenačkim duhom nastaviti obiteljsku tradiciju te uz moderniji dizajn nastavlja posao kojeg su baka i djed, prije točno 80 godina pokrenuli i otvorili svoj obrt za proizvodnju svijeća.

Draga Franka, za početak da se vratimo u prave početke ove priče. Reci nam točno kako je to sve krenulo i tko je sve zaslužan da si ti kao treća generacija imala priliku nastaviti obrt?

Danas sam ja odgovorna za poslovanje, imam 34 godine i bavim se proizvodnjom svijeća službeno već 12 godina, a točnije rekla bih, da ih radim cijeli život.

Naime, još kao mala sam pomagala roditeljima u radionici jer se izrada svijeća kod nas u obitelji prenosi s koljena na koljeno. Moj djed i baka su osnovali obrt davne 1937.g, koji su nastavili moji roditelji. Danas je obrt u mojim rukama, i vrlo sam ponosna na tu tradiciju.

Uz pomoć supruga vodiš obiteljski posao. Kako je došlo do toga da se i on uključi u posao i kako se snašao u tom poslu?

Tako je, uz pomoć supruga vodim obiteljski posao, ja sam kreativni dio priče, a on pokriva onaj tehnički i mogu reći da se super nadopunjujemo. Imala sam sreću da je i njemu ovaj posao bio zanimljiv pa je sa mnom krenuo u ovu priču. A tu je i naš sinčić, mali Šime koji ostavlja tragove prstića u vosku. 😀

Kakva su tvoja razmišljanja, jel bi voljela da mali Šime nastavi obrt jednog dana?

Ima 2 dvije godine i već sad voli “pomagati” u radionici. 😀 Vidjet ćemo što će donijeti budućnost, ali bih voljela svakako da nastavi obiteljsku priču.

Svijeće Vatovac su kroz generacije imale svoj način rada i viziju poslovanja. Kako bi opisala poslovanje onda i sada?

Način izrade svijeća u našoj se proizvodnji nije mijenjao, zadržali smo istu tradicionalnu recepturu, jer za nas to znači rukama proizvesti svaku svijeću i biti sigurni u proizvod koji radimo. Osim toga, pruža nam  mogućnost kreativnog izražavanja, zadovoljstvo izradjenim proizvodom, kreiranje boja, mirisa.. I ono najvažnije: kvaliteta i dugotrajnost proizvoda čime se industrijske svijeće ne mogu pohvaliti.

Na prvi pogled, dizajn je očito nešto čemu pridaješ posebnu pažnju. Imaš li nekoga s kime si radila na dizajnu ili si sama stvarala taj dio?

Bez obzira na to što smo zadržali tradicionalni način izrade, puno radimo na suvremenom izgledu, za nas je dizajn jako važan. Pratimo trendove, pa su tako naše svijeće modernog izgleda, prilagođene raznim prilikama, ali i ekološki prihvatljive. Nama je priroda inspiracija, pa se tako posebna pažnja pridaje materijalima i mirisima koji su ekološki i nisu štetni za zdravlje.

Obiteljski si naslijedila određene kalupe, koliko su za tebe izazov novi oblici svijeća i koliko je taj dio zapravo zahtjevan?

Kod izrade svijeća volim stvarati nove oblike i boje, iako imam kalupe koje sam naslijedila, volim kreirati novi oblik, što se vidi iz mojih svijeća u obliku muffina, za koji nemam kalup već sama stvaram oblik, i svaka je drugačija i unikatna. Kako sam ljubitelj slatkog, napravila sam i svijeću sladoled. 🙂

Osim oblika, ono što svijeću čini kvalitetnom su mirisi. Koji su tebi omiljeni mirisi iz vaše ponude svijeća?

Kad je o mirisima riječ, oni svoje mjesto zauzimaju ovisno o godišnjem dobu. Sad je trenutno hit cimet i jabuka, dok ljeti volim smokvu, borovnicu, naranču i naš već poznati miris fresh cotton. Miriši po svježe opranom pamuku i moj je favorit. 🙂

Reci nam za kraj, kako izgleda tvoje vrijeme kad nisi u proizvodnji? 🙂

U slobodno vrijeme volim pogledati film ili plesati. Pratim blogove o dizajnu, interijerima i veselim se što ću u vrijeme adventa popiti kuhano vino s prijateljicama.

Draga Franka, otkrij nam za kraj razgovora, što te motivira u životu i pokreće?

U životu me pokreće velika želja za kreativnim izražavanjem, privatno i poslovno.

Jednog dana bih voljela prenijeti svoj posao i ljubav prema ručnom radu na svoju djecu, to bi smatrala jednim od svojih uspjeha. 🙂

Pošalji ili podijeli na:

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.