Solana Nin – iz čistog jadranskog mora ravno do stola

Spoj tradicije, znanja i iskustva treba još jedan okus da uspjeh bude potpun, a to je ljubav. Ljubav prema soli, prema moru i našoj zemlji. Upravo to su prepoznale vrijedne ruke i na tim temeljima grade uspješnu proizvodnju i stvaraju nove proizvode Solane Nin.

Iako je priča o Solani Nin postojala kroz povijest, današnja je ogrnuta modernim ruhom jedna od najdivnijih priča koje znamo.

Priroda nam daje sve potrebno na dlanu, a to je ono što čuvaju i brižno njeguju u ovoj maloj solani koja svoju tradiciju piše još od davne povijesti.

1500. godine su Mlečani kupili solanu no nedugo zatim, kako bi kontrolirali proizvodnju i cijenu soli, zabranili su proizvodnju u svim solanama, osim na tri lokacije.

Iako zatvorena Ninska solana nikada nije dozvolila da je unište. Ovdje se sol proizvodi jedino koristeći energiju sunca i vjetra, a zbog specifičnih klimatskih uvjeta, brojnih sunčanih sati, ali i pogodnog vjetra, sol je vrhunske kvalitete.

Posebnost soli iz Nina je ta što je osnažena većom koncentracijom prirodnog joda zbog alge petule koja se nalazi u morskoj vodi.

Mnogi poslovi ovise o ljudskom faktoru, o trudu i umijeću poslovanja. Ali ne i ovaj. Upravo zato nam je ovo jedna od dražih priča o uspjehu jer govori o sinergiji i međusobnoj suradnji prirode i čovjeka koja ne smije izostati nigdje, a pogotovo u ovom poslu.

Poštovanje čovjeka prema prirodi i zahvalnost na darovima suradnja je čovjeka s morem koje čovjekov rad nagrađuje novom prirodnom soli i tako od pamtivijeka.

Sol je jedan od najrasprostranjenijih minerala i najzastupljenijih začina na Zemlji. Ima vrlo važnu funkciju u mnogim fiziološkim procesima, od održanja stalnog krvnog tlaka do održavanja rada živčanog sustava.

Također, koristi se za poboljšanje okusa hrane, a mnogi svjetski kuhari naglašavaju kako upravo morska sol daje hrani poseban okus.

Gotovo da nema jela koje nije ukusnije s dodatkom malo soli, a ova namirnica u umjerenim količinama potrebna je i za normalno funkcioniranje organizma.

Poznato je i da se danas sol zbog svojih kemijskih spojeva koristi u mnogim granama industrije, a naročito u proizvodnji stakla, sapuna i u obradi kože.

Muzej soli

Ako se nalazite u blizini obavezno u plan puta uvrstite Muzej soli. Solana Nin svojim je Muzejom soli, parkom i jedinstvenim cvijetom soli jedna od najvećih turističkih atrakcija grada Nina.

Ipak, daleko od toga da je atrakcija samo za turiste. Namijenjena je svima koji žele upoznati povijesti i naučiti kako se i s kojim alatima sol skupljala te možete vidjeti s kojim tradicionalnim alatima se i danas radi u solani Nin.

Brojni vrijedni eksponati poput grablja za sakupljanje soli, vagona za transport po solani te drvenih uređaja za pakiranje, ali i zanimljivi i originalni suvenir dio su muzeja kojeg svakako morate posjetiti.

Ipak, najdraže suvenire dragim osobama možete donijeti kao proizvode koje i sami mogu koristiti. Na tome će vam svakako biti zahvalni.

Neke od njih smo isprobali i sami. Malo je reći da smo oduševljeni.

Cvijet soli

Vrhunska kvaliteta ove vrste soli, leži u činjenici da je to produkt metabolizma algi i specifičnih mikroorganizama. Dok se klasična sol taloži na dno bazena, cvijet soli ostaje pri vrhu čime ostaje sljubljena s morem i okupana suncem.

U svom sastavu uključuje 80 različitih esencijalnih minerala poput natrija (Na), kalija (K), kalcija (Ca) i magnezija (Mg). Izvor je i mikroelemenata u tragovima poput joda (I), fosfora (P), broma (Br), cinka (Zn), željeza (Fe), mangana (Mn), bakra (Cu) i silicija (Si).

Profinjena i nježna poput cvijeta, jelima daje specifičan okus, a vama sigurnost da koristite kvalitetnu rukom ubranu morsku sol.

Sitna morska sol – BIO

Nejodirana sitna sol prirode brana je ljudskom rukom na poljima soli.

Za svakodnevnu upotrebu dolazi u praktičnoj ambalaži. Posebno nas se dojmila ambalaža na kojoj možete vidjeti sam postupak branja soli.

Šampon za kosu – Nar i divlja ruža


Možete li zamisliti ovu ovu kombinaciju mirisa?

Ne samo mirisan, ovaj šampon dubinski će i nahraniti vašu kosu.

Nar je voće bogato vitaminima B i C te je oduvijek cijenjen kao simbol zdravlja stoga je u ovom šamponu kapljica zdravlja za vašu kosu koju će kosa svakako cijeniti.

Divlja ruža se posebno preporučuje za njegu jer ima niz pozitivnih utjecaja na izgled i zdravlje kože i kose, stoga je kombinacija ova dva ploda dobitna kombinacija.

Sapun s morskom soli – lavanda i cimet

Proizvod koji nas je potpuno oduševio. Prirodni sapun u kojem je osnovna esencija sol iz mora blagotvorno djeluje na kožu.

Uz to, sadrži dodatak lavande potiče regeneraciju tkiva i cimeta koji slatkastim mirisom obogaćuje ovaj sapun. Cimet također sadrži niz kvalitetnih sastojaka te ima protuupalna, antioksidativna i izrazito ljekovita svojstva.

Sapun s morskom soli i maslinovim uljem – naranča i metvica


Iako dominantna morska sol, u kombinaciji s opuštajućim maslinovim uljem i slatkastim mirisom naranče.

Naranča savršeno hidratizira i osvježava, pa je preporučljiva svim tipovima kože.

Također, okrepljujući miris koji aromaterapeutski djeluje na sva naša osjetila.
Kombinacija sastojaka ovog sapuna nije slučajna jer je dodatak metvice odličan za kožu lica i upravo zato je metvica cijenjena u industriji proizvoda za ljepotu jer učinkovito umiruje nadraženu kožu.

Dodatak maslinovog ulja plodonosno je rješenje za regeneraciju i mladoliki izgled kože. Kombinacija sastojaka koja će vašu kožu dubinski njegovati.

 

 

solane Nin je dovoljno stara da vam mogu prenijeti iskustvo i tradiciju, ali s novim pomno biranim proizvodima ova priča tek počinje.

U ponudi imaju još niz proizvoda u kojima morska sol ima glavnu ulogu kao bogata riznica minerala, uključujući magnezij, kalcij, natrij i kalij koji sudjeluju u očuvanju zdravlja i ljepote kože.

Mala solana iz koje dolazi puno ljubavi i stručnih osoba koje pažljivo razvijaju svaki novi proizvod za ljepotu, ali i proizvoda za kućanstvo za koje vjerujemo da će vas oduševiti kvalitetom i modernim dizajnom.

Više proizvoda možete vidjeti na web stranici solane Nin.

Pošalji ili podijeli na:

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.