Savršeno pečeni krumpir

Krumpir je korisna namirnica jer ima puno načina kako ga možete iskoristiti u kuhinji. Ipak, ako ga ispečete pravilno, sam za sebe će postati gastronomski prilog kojeg će vaši ukućani obožavati.

Idealno pečenim krumpirom se smatra kad uspijete postići da je iznutra sočan i mekan, a izvana hrskav. Na ovom „hrskav izvana“ zapne većina kuharica.

Ovo zapravo spada više pod male tajne vrhunskih kuhara nego pod klasičan recept. A upravo od iskusnih i starijih kuharica sam ja saznala za ovakav način pečenja krumpira.

U marketinške svrhe se u medijima dosta manipulira zabranjenom hranom i hranom koju treba konzumirati. Korištenje svinjske masti je jedna od tih vječitih rasprava i u određenom periodu se smatra više ili manje korisnom namirnicom. Kako nisam diplomirani nutricionist taj izbor vlastitog stava ću ostaviti vama.
Kod pripreme određenih tradicionalnih jela osobno rado koristim svinjsku mast. Svinjska mast u upotrebi je od davnina i bila je glavni izvor prehrane našim precima. Smatram da hrani daje poseban okus i da je korisnija od prerađenih masnoća, naravno u umjerenim količinama.

Ako iz određenih razloga ne koristite svinjsku mast, u pripremi ovako pečenog krumpira slobodno mast zamijenite uljem. Glavni trik ovog recepta je prethodno kuhanje krumpira, ali samo polovično. Pripazite da krumpir nikako ne skuhate do kraja nego ga isperite pod mlazom hladne vode kad je kuhan na pola.

Sastojci

  • krumpir
  • sol
  • svinjska mast

Priprema

Krumpir ogulite i narežite na jednake dijelove. Zakuhajte vodu sa žličicom soli i u kipuću vodu stavite narezan krumpir da prokuha otprilike 5 minuta.

Vilicom probajte da se izvana počeo kuhati, a da je unutra još tvrd. Krumpir procijedite i ohladite pod mlazom hladne vode. Ostavite da se ocijedi i za to vrijeme zagrijete na tavi žlicu svinjske masti ili cca 1 dcl ulja. Na vruću mast stavite krumpir da se peče i to tako da ga pustite malo s jedne strane da se uhvati korica i onda ga okrenete. Do kraja pečenja ga nekoliko puta promiješajte da bude rumen sa svih strana.

Posolite nakon pečenja i poslužite uz meso ili pripremljeno povrće.

Pošalji ili podijeli na:
Ivana Berišić

Ivana Berišić, urednica i vlasnica portala Poduzetna.com. Autorica je svih intervjua na portalu i recepata u kategoriji Moji recepti-Ivana. Ako vam se ovaj članak ili recept svidio javite nam, sherajte i lajkajte nas. :) Hvala vam što nas čitate i pratite. Vaša Ivana

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.