Prva nedjelja adventa

Adventski vijenac je jedan od najljepših običaja Došašća i gotovo nezaobilazan ukras blagdanskog stola.

Da je taj čin od velike važnosti govori i paljenje prve adventske svijeće u točno određeno vrijeme na glavnim gradskim trgovima velikih gradova kao i u domovima diljem svijeta.

Dobro je da održavamo tradiciju, ali je jednako važno i osnovne činjenice stoga odvojite nekoliko minuta i naučite dvije osnovne stvari o toj tradiciji kako bi podučili svoje ukućane i one najmlađe koji se tom običaju najviše vesele.

Evo što je dobro da upamtite:

Kada je zapravo nastao adventski vijenac?

Prvi adventski vijenac nastao je 1838. godine u vrijeme došašća, u Hamburgu. Johann Hinrich Wichern (mladi pastor i odgojitelj) okupio je siročad s ulice i ponudio im smještaj u staroj i trošnoj kući, kasnije domu za nezbrinutu djecu “Trošna kuća”.

Da bi dječici osigurao što ljepši Božić, okupljao je djecu na molitvu i simbolično svakog dana od prvog do 24. prosinca upalio po jednu svijeću i stavljao ih na veliki drveni vijenac.

Na Božić, na vijencu je gorjelo 24 svijeća i to 19 manjih crvenih za dane u tjednu i četiri velike bijele za nedjelje u došašću. Iščekivanja Božića na ovaj način postalo je tradicija, a drveni vijenac je bivao ukrašen te se s vremenom umjesto drvenog počeo plesti vijenac od grančica ukrašen Božićnim ukrasima. Djeca su odrastajući rado ovaj običaj prenosili na svoje bližnje, a ubrzo se proširio po raznim obiteljima u Njemačkoj, susjednim zemljama i u prekooceanske zemlje. Današnja „modernija“ verzija s četiri svijeće se zadržala od kraja 19. st. i simbolizira četiri nedjelje došašća.

Koja je simbolika adventskog vijenca?

Nije slučajno da se na adventskom vijencu nalaze svijeće jer je upravo svijetlo simbol nade, a krug na kojem se svijeće nalaze simbol je vječnosti i vjernosti, čime se najavljuje Isusovo rođenje jer je prema  Bibliji, “Krist svjetlo svijeta”, stoga se razdoblje adventa koristi i kao duhovna priprema za ovaj veliki blagdan.

Postupno paljenje svijeća simbolizira postupan prelazak i razdoblja mraka u dolazak svjetlosti i nade, i tako do paljenja bijele Kristove svijeće koja nam kaže kako se rodio Spasitelj.

Don Ivo Zečević rekao je da je ‘Prva svijeća – svijeća nade, druga svijeća, tj. nedjelja, je simbol mira, treća radosti, a četvrta ljubavi‘.

Kršćanski blagdan je s godinama postao glavna meta velikih proizvođača koji su iskoristili vrijeme konzumerizma u kojem živimo, kako bi upravo u ovom periodu iskazali svoju najveću moć i privukli vam pažnju blještavilom koje vrlo lako može odvući svakoga od pravog značenja Božića.

Za početak, držite se glavne simbolike adventskog vijenca. I zaboravite da je najskuplji najbolji za vaš stol.

Najbolji adventski vijenac je onaj kojem vi znate simboliku i koji ispunjava svoju osnovnu zadaću. Sjetite se što je bila glavna misao Johanna Hinrich Wichern kad je pokrenuo ovu tradiciju – okupljanje na zajedništvo i molitvu. Pa u skladu s tim, potrudite se i vi da imate najdraži ovogodišnji adventski vijenac koji će vas zbližiti s ukućanima.

Pošalji ili podijeli na:

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.