Predblagdanskim drangulijama prikrivamo tugu modernog vremena

Danas ne smijete javno reći da je jedan od najvećih blagdana izgubio svoj smisao. Ako to kažete onda budite sigurni da ispadate iz masovne histerije i ludila.

Nakon Dušnog dana svi veliki opskrbni centri počeli su s punjenjem polica za Božićno razdoblje.

Uistinu je teško odoljeti blještavilu i bojama u svakodnevnom sivilu života. Ali, nameće se vrlo ozbiljno pitanje, kuda sve to vodi na razini pojedinca i društva.

Kupujemo i prodajemo ljubav. Ne zvuči li to tako tužno i poražavajuće. Kada bolje promislim svi oni trenuci u kojima sam pokušala kupiti ljubav drugih ostavili su mi gorak okus razočarenja u ustima.

Ljubav se ne može kupiti, ona nije roba za jednokratno ili višekratno korištenje. Ako je prava ona je bezvremenog roka trajanja.

Možda neko misli da želim o “Grinchevima” koji žele ukrasti božićni duh, ali ja želim s Vama podijeliti promišljanje o ljudima koji nisu podložni masovnim histerijama. To su svi oni pojedinci koji znaju da se ispod nataloženih drangulija nazire neki dublji smisao.

Tuga modernog doba za mene je najkraći opis za ludilo našeg vremena. Ljude koji svu svoju energiju i talente koriste kako bi svoj život učinili što boljim ne birajući načine kako da iskoriste druge.

Doba u kojem se moralne vrijednosti kroje nekim iskrivljenim mjerilima, u kojem je altruizam paravan za kriminal.

Ovo je vrijeme blještavila iza kojeg se kriju mentalno neuravnoteženi pojedinci, koji ne vide više smisao u životima koje žive.

Nije li zdravije dopustiti emocijama ponekad da nas preplave?

Zašto dopuštamo da nas uče kako je nedopustivo pokazati tugu, očaj, razočaranje. Naprosto u našem vremenu vrata za neke od emocija su zaključana.

Donesite odluku da u predblagdanskom razdoblju želite sebi i svojim osjetilima da sva tuga i očaj bude pretočena u novu poruku ljubavi.

Uronite u dane Adventa, to je idealno razdoblje u kojem imate priliku biti sami sa sobom. To su dani kada možete dopustiti sebi susret sa samim sobom.

Moderan čovjek ako želi uistinu biti moderan ne smije imati osobne susrete, ne smije imati osobne inventure, ne smije biti preplavljen niti na trenutke negativnim emocijama. Ovo je vrijeme u kojem se moraju i trebaju primjenjivati načela pozitivne psihologije, pri tome nismo svjesni kako u neuređenom društvu postajemo zarobljenici vlastitog uma.

Nije li krajnje vrijeme da od vlastitog života prestanemo proizvoditi cirkus, nije li trenutak da podvučemo crtu i uistinu se zapitamo da li način kako radim, živim, funkcioniram privatno i poslovno ima smisao i značenje za mene i ljude koji su dio moga života.

Učinite iskorak, dopustite sebi da ovaj Advent bude za Vas inventura Vaše duše i glas Vaše savjesti kako bi veselo uronili u dane Božića.

Pošalji ili podijeli na:
Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Kroz mjesečne kolumne doc. dr. sc. Dubravke Šimunović zajedno ćemo učiti i rasti kroz iskustva i pojedine životne situacije koje autorica stručno analizira i prenosi svoja iskustva u kojima nas podučava ono najvažnije, kako mijenjati sebe u razvoju i učenju. Životopis i više pročitajte ovdje.

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.