Povratak u rutinu je izvrsna prilika za novi početak

Nekim stvarima dođe kraj pa tako i ljetnom odmoru koji sa sobom nosi osjećaje poput melankolije i anksioznosti. Spoznaja da se bliži kraj dugim sunčanim danima govori i da nam je na vratima jesen koja također u svom veličanstvenom ruhu okićena zlatnim bojama donosi mnoge ljepote.

Nakon ugodnog odmora povratak u svakodnevicu može biti težak i naporan. No, uz ove praktične savjete pozitivne psihologije imamo dokaz da je i jesen pravo vrijeme za rad na sebi i za novi početak.

Ako ste ljeto provodili u šetnjama, druženju s drugima, tjelovježbi i dobroj hrani ne zaboravite nastaviti s time.

Mogli biste sada reci da nemate vremena za to od svakodnevnih i poslovnih obveza, međutim psihologija nam nudi praktične i učinkovite tehnike koje nam mogu dobro doći i naučiti nas kako organizirati vrijeme i usredotočiti misli na pozitivno što će bez dvojbe doprinijeti osobnom blagostanju i zdravlju.

1️⃣Prisjetite se lijepih trenutaka.

Zapišite na papir ili u svoj mobitel pozitivne trenutke koje ste proživjeli na odmoru, kao na primjer, emocije, situacije, promjene, nove spoznaje. Na taj način postat ćete svjesni što je bio okidač za iste te će Vam to omogućiti da i sutra budete kreator vlastite sreće. Prisjećanje pozitivnih trenutaka koje smo proživjeli također nas uči cijeniti vrijeme, potiče na zahvalnost i motivira za budućnost.

2️⃣Planirajte svoje vrijeme.

Postavite sebi manje, konkretne ciljeve do kojih želite doci .

Svoj plan zapišite jer kada ga konkretno vidite to ima dodatnu pokretačku snagu. Mozak to percipira i obrađuje kao obvezu koju je potrebno izvršiti te samim time potiče nas na odgovornost prema onome što smo sami sebi postavili kao zadatak. Znate i sami da je ponekad potrebno stvari vidjeti da bismo ih sebi osvijestili.

3️⃣Posložite prioritete.

Mnogi psiholozi često ističu bitnost ne samo organiziranja vremena već i prioriteta. Stoga, prije nego organizirate vrijeme postavite sebi pitanje “Što mi je danas najbitnije obaviti?”

Je li to biti na radnom mjestu na vrijeme, otići po dijete u vrtić bez kašnjenja, ili pak prije početka dnevnih aktivnosti odraditi 15-30 minuta tjelovježbe?

U ovo doba godine, na povratku s odmora i početku novog ritma, bitno je malo po malo “slagati” aktivnosti kako biste lagano uplovili u rutinu te bili produktivni, uspješni i nasmiješeni.

Kako bi ova tri praktična savjeta bila uspješna ne zaboravite nagraditi sebe… čitanjem, šetnjom, uživanjem u dobroj hrani, tretmanom za njegu tijela ili pak savjetovanjem i razgovorom sa stručnom osobom.

Pošalji ili podijeli na:
Anđela Jelić

Anđela Jelić je mlada, ambiciozna i poduzetna žena koja neprestano uči i usavršava se u području psihologije. Istražuje zdravlje ljudi i posebno utjecaj prehrane na osobno blagostanje. Trenutačno živi u Milanu gdje usavršava svoje znanje na doktorskom studiju iz psihologije na Università Cattolica del Sacro Cuore.

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.