Plima i oseka povjerenja

Koliko ste puta čuli izjavu: “Izgubila sam povjerenje u ljude, izgubila sam povjerenje u dobar ishod situacije .”

Puni smo nepovjerenja i strahova. U vezama povjerenje se temelji na dobrobiti partnera, pri čemu osobni interesi nisu prioriteti. U odnosu u kojem dominiraju osobni interesi jednog od partnera javlja se strah. Ako ste u vezi sa osobom koja traži osobnu dobrobit rezultat navedenog odnosa je strah i nepovjerenje. Zbog takvih i sličnih situacija izlazimo povrijeđeni, ranjeni i iznevjereni. Raditi na općem zajedničkom dobru znači u svakom trenutku prepoznati potrebe i obostrano dijeliti uvažavanje, toleranciju, razumijevanje i praštanje.

Povjerenje je poput sunca koje topi strahovima zamrznute dijelove povrijeđenog bića.

U današnje vrijeme teško je izgraditi i sačuvati međuljudsko povjerenje. Prema nekim od teoretičara međuljudsko povjerenje se temelji na nekoliko principa:

1. Kako se osoba ponaša u teškim situacijama koje su zahtjevne i složene. Ako svoje potrebe stavlja iza Vaših potreba onda zasigurno imate pored sebe osobu kojoj možete vjerovati.

2. Osobe koje imaju sigurnu privrženost i samopoštovanje, skloni su pokazati više povjerenja prema drugima. Važno je u svakom trenutku prepoznati koje su namjere druge strane, i načini kako osoba pokušava realizirati svoje namjere.

3. Povjerenje je proces koji se uči.  Za povjerenje nužno je potrebna obostrana empatija.

Parovi koji su izgubili povjerenje ili žele izgraditi narušeno povjerenje svakodnevno hodaju ulicama vlastitih strahova ne bojeći se pokazati jedan drugome vlastite rane, bezuvjetno dajući priliku jedan drugome za oporavkom.

Pošalji ili podijeli na:
Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Kroz mjesečne kolumne doc. dr. sc. Dubravke Šimunović zajedno ćemo učiti i rasti kroz iskustva i pojedine životne situacije koje autorica stručno analizira i prenosi svoja iskustva u kojima nas podučava ono najvažnije, kako mijenjati sebe u razvoju i učenju. Životopis i više pročitajte ovdje.

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.