Mi ne stvaramo smisao, mi ga pronalazimo

Vrijeme u kojem živimo kao  da nam je uskratilo mogućnost da pronalazimo smisao. Zastati i uživati u trenutku za većinu je neostvarivo u moru problema i svakodnevnih obaveza.

Kada promišljate o istome zasigurno vam se čini kako je to sentimentalna izjava koja je stvar nekih naraštaja koji su daleko od  današnjeg vremena.

Vrijeme tehnologije postavilo je neke nove imperative u kojima je razumljivo zastati i provjeriti društvene mreže prije nego li zastati i obratiti pozornost na promijene u prirodi.

Vrijeme nam izmiče kao što nam izmiče i smisao. Koliko nas je u nekom trenutku uslijed iscrpljenosti poslom, potrebe da se dokažemo članovima obitelji našlo zatečeno bolešću ili  gubitkom životne energije uslijed fizičke i mentalne iscrpljenosti, postavljajući ono krucijalno pitanje „ČEMU SVE OVO ŠTO RADIM; KOJI JE SMISAO“

Ponekad mi se čini kao da smo svi skupa zaboravili kako usporiti i kako razmišljati.

Da bi uistinu dobili odgovore u trenucima velikih životnih promjena dobro se zapitati: „Što ja to radim, zašto to radim, što mi znači posao kojeg radim, obitelj, partner, prijatelji?“

Na sva ta kao i sva ostala pitanja možemo dobiti odgovor samo ako zastanemo i pokažemo istinsko poštovanje daru života.

Život od nas traži prisutnost, ako ne usporimo u pojedinim trenucima kako bi spoznali vlastitu egzistenciju, smisao postaje neostvareni san.

Rumi, sufistički pjesnik piše :“Nikada nije kasno da se sagneš i poljubiš zemlju.”

Svako je od nas slobodan donositi odluke iz ljubavi prema onome što mu je u srcu. Kada zastanete i promotrite razloge zašto ste u prošlosti donosili neke ispravne kao i neispravne odluke odgovor je jedan. U tom trenutku za Vas je to imalo važnost i smisao.

Ponekada se pitam što se to dešava danas, i tko nam je ukrao smisao? Osobno sam mišljenja da se vrijeme urotilo protiv nas. Vrijeme moderne tehnologije oduzelo nam je slobodu i preuzelo kontrolu nad smislom. Biti svjestan ponekada je važnije od biti pametan.

Biti svjestan znači poznavati smisao. Svijest traži vrijeme koje smo izgubili u moru obaveza i potreba. Biti svjestan i pronalaziti smisao moguće je realizirati samo kroz  trenutke sabranosti u kojima možemo vidjeti, čuti, dodirnuti i okusiti. I ne zaboravite postoji onoliko nijansi smisla koliko ima i zvijezda na nebu.

Ako obavljate neki posao koji ne volite a on vam donosi redovita primanja onda takav posao ima značenje i smisao.

Na jednoj kavi moja mlađa kćer je rekla: “Nikada mi nije bilo jasno zašto si bila sve te godine u lošem braku. Sada vidim to je imalo smisla za mene i moju sestru. Pokazala si na teži načini da nas dvije to sebi nikada ne smijemo dopusti.”

Toga trenutka sam spoznala da je moj loš odabir imao značenje i smisao, kako za mene tako i za moje kćeri. Lucija je pronašla smisao u patnji jer je otkrila njeno dublje značenje.

Hvala ti moja krasotice, pomogla si mi  da savladam jednu od najtežih životnih lekcija.

Pošalji ili podijeli na:
Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Kroz mjesečne kolumne doc. dr. sc. Dubravke Šimunović zajedno ćemo učiti i rasti kroz iskustva i pojedine životne situacije koje autorica stručno analizira i prenosi svoja iskustva u kojima nas podučava ono najvažnije, kako mijenjati sebe u razvoju i učenju. Životopis i više pročitajte ovdje.

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.