Male tajne velikih i snažnih žena

Današnja žena ima bezbroj uloga, majka, poduzetnica, kćer, prijateljica, susjeda i žena.

Teško je u današnje vrijeme biti žena kada nas na dnevnoj bazi vrijeme pokušava izbaciti iz životnog kolosijeka. Svakodnevno pokušavamo pronaći način kako da pomirimo i usuglasimo poslovne obaveze uz ono malo privatnosti koje imamo na raspolaganju.

Postoje četiri nezaobilazna pravila kojih se pridržavaju velike žene:

 1. „Naučile su reći “ne”. Budite spremni reći: “Nemam vremena.”
 2. Odbacile su nevažne stvari osim u slučaju da ste završili sve važnije za taj dan. Nevažne stvari mogu čekati.
 3. Ugradile su u svoj raspored vrijeme za prekide, nepredviđene probleme, iznenadne događaje itd. Možete izbjeći žurbu ako dobro procijenite vrijeme za aktivnosti dodajući malo dopunskoga vremena za neizbježne probleme.
 4. Ljubomorno čuvaju svakoga dana vrijeme za svoj osobni mir.

Organizirajte stvari tako da vas se može prekinuti samo ako se radi o nečem hitnom. Koncentrirajte se na sebe i svoje duhovne potrebe.

Evo sada devet neobaveznih (fakultativnih) pravila za koje velike i snažne žene misle da treba svaka žena ugraditi u svoj dnevni raspored:

 • Imajte uvijek popis zadataka koje možete riješiti vrlo brzo, za pet minuta, koji su pogodni da se obave dok nešto čekate ili ste “između” dviju obveza.
 • Naučite raditi dvije stvari odjednom. Dok perete suđe sastavite u mislima važno pismo koje morate napisati, dok usisavate sobu planirajte večeru.
 • Nevažne zadatke povjerite drugima. Dajte ih svojoj djeci, tajnici, kućnoj pomoćnici, punici.
 • Dignite se pola sata ili sat ranije.
 • Gledajte manje televiziju.

Kad morate obaviti neki vrlo važan zadatak, blokirajte sve vaše aktivnosti koje vas pri tome mogu ometati:

 • odgodite sanjarenje za kasnije, prestanite s društvenim životom, maknite knjige, odložite sitne nevažne zadatke, ne izlazite van po sladoled ili kojekakve druge sitnice, zaboravite na obveze koje biste vjerojatno mnogo efikasnije mogli obaviti kasnije.
 • Isključite neproduktivne aktivnosti što je moguće prije (npr. telefonski razgovori kada ste upravo započeli neku važnu obvezu).
 • Bacite što je moguće više pošte. Pogledajte nakratko i odbacite nepotrebno.
 • Prestanite s perfekcionizmom. Samo obavite posao. Svatko griješi.

I upamtite, život je prekratak da ga provedete u dokazivanju ljudima koliko vam je stalo do blagostanja i sreće. Ako u životnoj utrci izgubite osjećaj vlastitog blagostanja i sreće zasigurno ono što podarite drugima ne može uroditi razumijevanjem i zahvalnošću.

Ulažemo u promjenu vanjskih aspekata našeg života kako se ne bi morali mijenjati iz unutra. Želimo biti oslobođeni odgovornosti za vlastitu sreću ili nezadovoljstvo. Često nam je lakše biti ogorčenim i patiti u ulozi žrtve.

Vjerujte, puno je lakše voljeti, praštati prihvaćati i tražiti unutarnji mir.

Pokušajte isplati se.

Pošalji ili podijeli na:
Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Kroz mjesečne kolumne doc. dr. sc. Dubravke Šimunović zajedno ćemo učiti i rasti kroz iskustva i pojedine životne situacije koje autorica stručno analizira i prenosi svoja iskustva u kojima nas podučava ono najvažnije, kako mijenjati sebe u razvoju i učenju. Životopis i više pročitajte ovdje.

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.