Iznimna akcija uprave Grada Pakraca na čelu s gradonačelnicom Anamarijom Blažević

Nagradom od 1000 kuna za svaku udomljenu životinju, mnogi četveronošci s pakračkog područja pronašli sretni dom i novi život

Gotovo da nema gradske sredine u Hrvatskoj koja na više ili manje učinkovit način nastoji riješiti problem napuštenih životinja, u prvom redu pasa i mačaka u svojoj okolini. Kako je cilj Grada Pakraca i njegove uprave ovo važno komunalno pitanje rješavati na što kvalitetniji način za budući život napuštenih životinja, prije četiri mjeseca pokrenuta je intenzivna suradnja s građanima.

 

Kako bi napuštenim četveronošcima pronašli siguran, udoban dom te prije svega vlasnike koji će se o njima odgovorno brinuti, krenuli smo u akciju njihovog zbrinjavanja s ulica Pakraca, a koja se pokazala iznimno dobrom i korisnom – kako po naše sugrađane, tako i po napuštene životinje. Iznosom od 1000 kuna nagradili smo svakog žitelja Pakraca, ali i one izvan grada, koji su udomili napuštenu životinju, u prvom redu psa. Uz ovaj poticaj, osiguravamo potporu udomiteljima u izgradnji budućeg doma za napuštenu životinju, nabavku hrane, kao i podmirenje ostalih troškova koji mogu novom vlasniku nastati zbog zbrinjavanja pasa – približila je ovu hvale vrijednu akciju  Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca.

 

Odaziv na ovu akciju pomoći pakračkim četveronošcima bio je iznimno pozitivan. Od početka akcije do danas udomljena su 22 psa koja su bila privremeno zbrinuta u Skloništu za životinje Bučje, koji u tu svrhu posluje na području Pakraca, iako se brinu i za pse lutalice ulovljene i na području susjednih gradova.

Polovica udomljenja koja su se dogodila kroz ovu našu akciju došla je kroz program Grada Pakraca nagrađivanjem udomljenja, dok je druga polovica bila je udomljenje putem udruga za zaštitu životinja s kojima surađujemo i kvalitetno pronalazimo novi dom napuštenim životinjama. Ujedno na službenoj internetskoj stranici Grada Pakraca imamo javno dostupnu evidenciju pasa ulovljenih na području grada, a koji se nalaze privremeno zbrinuti u Skloništu, kao i podatke o psima koji su udomljeni, odnosno onima koji tek čekaju svoju novu obitelj – pojasnila je gradonačelnica Pakraca.

 

Nakon ulovljenja, psima se provjerava imaju li mikročipove, te nakon utvrđivanja podatka imaju li ili ne vlasnika, psi se o trošku Grada Pakraca  mikročipiraju, cijepe, steriliziraju (kastriraju) te se njihovi podaci i fotografije objavljuju na internetskim stranicama Skloništa i Grada Pakraca.

Važno je napomenuti da svaki novi udomitelj, kojeg Grad Pakrac nagrađuje, potpisuje ugovor kojim se štiti životinja na način da su propisani uvjeti postupanja i brige o njoj kao i svih obaveza udomitelja, zabrane vezivanja i neprikladnog smještaja. Ugovorom su definirana i prava kontrole bez prethodne najave koju obavljaju djelatnici pakračke Gradske uprave ili ovlaštene veterinarske službe spram udomljene životinje, te utvrđivanja pridržavanja svih navedenih odredbi. Čitačem mikročipa, kojeg Gradska uprava posjeduje, na licu mjesta se utvrđuje identitet svake životinje kojoj se pristupi na provjeru. S obzirom na dosadašnja iskustva s udomljenjima pasa, nadamo se da će one utvrditi samo ono najbolje – udomljenje iz ljubavi prema psima – jasna je gradonačelnica Pakraca.

U 2019., uz neudomljene pse iz prošle godine, u Skloništu je zbrinuto samo 7 pasa koji čekaju nove vlasnike, a zahvaljujući ovoj aktivnosti gradske uprave, iz koje poručuju da su sretni s ostvarenim uz najavu da s provedbom akcije neće stati dok god postoji i samo jedan pas u skloništu kojemu se može pomoći.

Pošalji ili podijeli na:

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.