Fantastična torta koja se ne peče od samo 5 sastojaka

Znate li da možete napraviti odličnu tortu od malina i čokolade koja se ne peče?

Brza i od samo nekoliko sastojaka, ova torta će se naći na vašem stolu kao izvrsna slastica uz koju ćete minimalno vremena provesti u kuhinji.

Takve recepte korisno je znati i imati pri ruci bilo nemate vremena za dugotrajno pripremanje krema i pečenje biskvita ili ako jednostavno poželite kremastu i ukusnu tortu koja će vas oduševiti svojim okusom, laganom teksturom i osvježavajućim malinama.

Umjesto malina u srednji dio možete staviti neko drugo sezonsko voće, Jaffa kekse ili usitnjene čokoladne bananice.

Postupak ne može biti jednostavniji, a čak i iskusne ljubitelje slastica oduševit će ova kremasta parfe torta sa sočnim biskvitom koja ako ju dobro ohladite ima okus kao sladoled torta.

S obzirom da je šlag osnova cijele torte, pripazite da postignete idealnu kvalitetu šlaga, a to je čvrsti šlag koji je zadržao pjenastu strukturu, punoću okusa i podatnu teksturu.

Evo nekoliko trikova koji vam u tome mogu pomoći:

 • prije uporabe vrhnje za šlag držite u hladnjaku barem nekoliko sati prije pripreme šlaga
 • miješalice miksera trebaju biti suhe i hladne – dovoljno je staviti ih nakratko u hladnjak prije upotrebe
 • miksajte na najvećoj brzini miksera jer na taj način ulaze postupno sitni mjehurići zraka
 • ako dodajete Šlagfix ili arome hrane u tekućem obliku nemojte nikada dodavati prije miksanja, idealno je nakon kratkog miksanja kad šlag prelazi iz tekućeg u kruto stanje
 • na samom kraju usporite miksanje jer je lako od željene čvrstoće doći do pretjerano čvrstog šlaga koji nakon što se pretvorio u „maslac“ strukturu, ne može se više vratiti u početnu pjenastu strukturu koju želite postići

Ako i preskočite prethodne korake, najvažnije pripazite na kraju da ne miksate predugo i da šlag ne pretvorite u maslac. Naravno, ni premekano izmiksan šlag neće biti dobra podloga za tortu.

Sastojci:

 • 1 litra Hole ili Halta vrhnja za šlag
 • 3 vrećice Šlag fix-a (pakiranje 1 vrećice je od 8 g)
 • 200 g malina (ja radim sa smrznutim malinama)
 • 200 g mljevenih keksa
 • 50 g mljevenih oraha
 • 2 žlice šećera
 • 200 g Eurokrema (možete staviti Nutellu, a torta je jednako ukusna s Eurokremom iz Spara)

Postupak:

 1. Kalup za tortu (promjer 26 cm) obložiti sa strane prozirnom folijom.

2. Vrhnje za šlag kratko izmiješajte električnom miješalicom. Dodajte 3 vrećice šlagfixa i nastavite miksati najvećom brzinom do željene čvrstoće.

3. Izmiksani šlag podijelite u tri posude. U pravilu možete na jednake dijelove, ali za biskvit možete i ostaviti nešto manje šlaga kako bi taj dio na torti bio najtanji.

4. U prvu posudu sa šlagom postupno dodajte mljevene kekse s orasima i šećerom. Ključno je postupno dodavanje – lagano umiješajte s pjenjačom od miksera. Možda će vam ostati nešto keksa koje možete kasnije iskoristiti za dekoraciju torte. Idealna gustoća je da se smjesa sama odvaja od zdjele. Nemojte dodati sve od jednom jer bi moglo biti pregusto za biskvit.

5. Dno kalupa za tortu tanko namažite uljem i utisnite smjesu od mljevenih keksa, oraha i šlaga.

6. U drugu zdjelu sa šlagom umiješajte smrznute maline. Možete čak brzopotezno umiksati maline kako bi se usitnile na komadiće i tako bile raspoređene po cijeloj kremi.

7. Smjesu izlijte po prethodno utisnutoj podlozi od keksa.

8. U treću zdjelu sa šlagom, lagano kuhačom ili pjenjačom od miksera umiješajte Eurokrem i dobivenu kremu izlijte na kremu od malina.

Idealno bi bilo tortu pripremiti dan ranije, a ako niste u mogućnosti, stavite ju na hlađenje barem nekoliko sati prije konzumacije. Dekorirajte po želji i uživajte. 🙂

 

 

 

 

 

Pošalji ili podijeli na:

COPYRIGHT © 2018. SADRŽAJ UREĐUJE IVANA BERIŠIĆ. SVA PRAVA PRIDRŽANA.